Лондон: Новак у финалу!

Новак Ђоковић је наставио одбрану трона на завршном мастерсу у Лондону и пласирао се у финале победивши јапанског тенисера Кеија Нишикорија са 6:1, 3:6, 6:0. За трофеј ће играти против бољег из меча између Роџера Федерера и Станисласа Вавринке.

Тенис 15.11.2014 | 17:00
Лондон: Новак у финалу!

Ноле је у "О2 арени" пружао фантастичне партије, декласирао је Чилића, Вавринку и Бердиха, против кога је победом оверио останак на првом месту светске ранг листе до краја године.

Светски број један је изгубио свега девет гемова у три меча која су просечно трајала 65 минута, што најбоље говори колико је доминантан. Нишикори је један од малобројних тенисера који може да се похвали како нема негативан међусобни скор са Ђоковићем - 2:2. Ове године су се два пута састали, последњи пут славио је Новак недавно у полуфиналу Париза, док је Јапанац био бољи у полуфиналу УС Опена.

У другом полуфиналу завршног мастерса у Лондону од 21 часа игра се швајцарски дерби између Роџера Федерера и Станисласа Вавринке.

ПРВИ СЕТ: Нишикори кратко парирао, Новак направио два брејка
Дуел је почео Новаковим сигурним сервисом и поеном одмах из форхенда, да би онда послао и лоптицу у аут. То је било пролазно, јер је форхендом повео са 30:15, а Нишикори је два пута погодио мрежу за 1:0. И прву дужу размену добио је Ђоковић грешком ривала, али је друга припала Нишикорију сјајном бекхенд дијагоналом, па је изједначио. Наместио је руку први на свету и "испалио" два сервис-винера и два аса, те експресно повео са 2:1.

Нишикори је као и Бердих дан раније имао проблем приликом другог сервиса, није освојио ниједан поен из три покушаја и Новак је дошао до 0:30, али је из проклизавања као да се игра на шљаци погодио мрежу. Ипак, наставили су се проблеми за Нишикорија, па је Ђоковић стекао две брејк лопте - прву није искористио, али јесте другу тако што је Јапанац дужу размену окончао слањем лопте у аут за први брејк на мечу и 3:1.

Од последњих 14 поена Ноле је узео 12 и уједно са нулом потврдио брејк. Било је и приметно да Нишикори имао проблема са зглобом десне руке, због чега је често током пауза левом придржавао рекет, те није могао да се одбрани од снажних удараца и убитачног темпа који је Новак диктирао, а чак 12:2 је био у разменама са основне линије за првог на свету.

Ђоковић је затим натерао противника на нову грешку за други брејк, а онда у, без претеривања, "игри мачке и миша" освојио први сет за само 23 минута, иако је направио безболну грешку великим промашајем на мрежи када је требало да направи корак ка победи, што је учинио већ у следећем поену - 6:1.

ДРУГИ СЕТ: Ноле попустио после брејка, Нишикори намучио Новака
Где је први тенисер света стао против петог на крају прошлог сета, наставио је на почетку овог. И даље је Новак "цртао" по терену и дошао до две брејк лопте, и другу је претворио у 1:0 грешком противника који је послао лоптицу преко основне линије.

Да повреда заиста мучи Нишикорија говори и то да је готово сваки ритерн враћао бекхендом у првом сету због бола у руци, а само један форхендом у Новакову десну страну. Ипак, Јапанац је и поред тога у другом гему овог сета дошао до прве брејк шансе, а како је Ђоковић направио две везане грешке, испустио је сервис за 1:1, што је публика поздравила бурним аплаузом, жељна да гледа што дужу борбу, а што је Нолету баш и није допало, па им је узвратио ироничним аплаузом.

Нишикори је мало променио тактику приликом сервиса, што му се исплатило, први рекет света почео је мало да греши, довољно да Кеи први пут поведе у овом полуфиналу. Ипак, Ђоковић је узвратио и изједначио гемом који је трајао 72 секунде, али је јапански тенисер одличном форхенд паралелом и грешком Нолета опет стекао вођство (2:3).

Одличном бекхенд дијагоналом Новак је повео са 30:15, касније још једном изједначио када је Нишикори послао лоптицу у мали аут, али је било очигледно да се противник опустио, заиграо далеко боље и тренутно представља највећи изазов браниоцу титуле.

Потврда је стигла у осмом гему када су одиграли можда и најатрактивнији поен на турниру - Јапанац је покушао да га лобује, Ђоковић је узвратио волејом, али је Кеи форхендом дошао до другог брејка и 3:5 на опште одушевљење публике. Играо је као у трансу у тим тренуцима, помагао му је и наш тенисер грешкама, па ће победника одлучити трећи сет - 3:6.

ТРЕЋИ СЕТ: Новак спасао две брејк лопте, па нанизао шест гемова
Нестали су Новакови брзи поени после првог сервиса, нестао је и први сервис, а иако је добио једну дужу размену, суочио се са две брејк шансе за Нишикорија и обе је поништио тако што је ривал погодио мрежу. Дошао је мало до ритма и везао још два поена за 1:0.

Управо те две брејк шансе за ривала као да су била довољна опомена Ђоковићу. Вратио се у свој ритам и опет почео да удара лоптицу најбоље што зна, док је Нишикори грешио у кључним тренуцима. Као и у прошлом гему, и у овом је попустио приликом два последња ударца, бекхенд и форхенд су отишли у аут, па је Новак направио брејк за 2:0.

Надмудривање на мрежу припало је јапанском тенисеру за 40:30, али је светском владару "белог спорта" у право време прорадио сервис да потврди брејк. Све је ишло како треба за Нолета, и врх мреже му је "наместио" лоптицу за форхенд којим је дошао до брејк шансе, и коју је претворио у 4:0 пошто је Кеи погодио управо мрежу. До краја није имао никакву шансу, јер је Ђоковић везао укупно шест гемова и у великом стилу ставио тачку на борбу за финале.

Коментари / 0

Оставите коментар