London: Novak u finalu!

Novak Đoković je nastavio odbranu trona na završnom mastersu u Londonu i plasirao se u finale pobedivši japanskog tenisera Keija Nišikorija sa 6:1, 3:6, 6:0. Za trofej će igrati protiv boljeg iz meča između Rodžera Federera i Stanislasa Vavrinke.

Tenis 15.11.2014 | 17:00
London: Novak u finalu!

Nole je u "O2 areni" pružao fantastične partije, deklasirao je Čilića, Vavrinku i Berdiha, protiv koga je pobedom overio ostanak na prvom mestu svetske rang liste do kraja godine.

Svetski broj jedan je izgubio svega devet gemova u tri meča koja su prosečno trajala 65 minuta, što najbolje govori koliko je dominantan. Nišikori je jedan od malobrojnih tenisera koji može da se pohvali kako nema negativan međusobni skor sa Đokovićem - 2:2. Ove godine su se dva puta sastali, poslednji put slavio je Novak nedavno u polufinalu Pariza, dok je Japanac bio bolji u polufinalu US Opena.

U drugom polufinalu završnog mastersa u Londonu od 21 časa igra se švajcarski derbi između Rodžera Federera i Stanislasa Vavrinke.

PRVI SET: Nišikori kratko parirao, Novak napravio dva brejka
Duel je počeo Novakovim sigurnim servisom i poenom odmah iz forhenda, da bi onda poslao i lopticu u aut. To je bilo prolazno, jer je forhendom poveo sa 30:15, a Nišikori je dva puta pogodio mrežu za 1:0. I prvu dužu razmenu dobio je Đoković greškom rivala, ali je druga pripala Nišikoriju sjajnom bekhend dijagonalom, pa je izjednačio. Namestio je ruku prvi na svetu i "ispalio" dva servis-vinera i dva asa, te ekspresno poveo sa 2:1.

Nišikori je kao i Berdih dan ranije imao problem prilikom drugog servisa, nije osvojio nijedan poen iz tri pokušaja i Novak je došao do 0:30, ali je iz proklizavanja kao da se igra na šljaci pogodio mrežu. Ipak, nastavili su se problemi za Nišikorija, pa je Đoković stekao dve brejk lopte - prvu nije iskoristio, ali jeste drugu tako što je Japanac dužu razmenu okončao slanjem lopte u aut za prvi brejk na meču i 3:1.

Od poslednjih 14 poena Nole je uzeo 12 i ujedno sa nulom potvrdio brejk. Bilo je i primetno da Nišikori imao problema sa zglobom desne ruke, zbog čega je često tokom pauza levom pridržavao reket, te nije mogao da se odbrani od snažnih udaraca i ubitačnog tempa koji je Novak diktirao, a čak 12:2 je bio u razmenama sa osnovne linije za prvog na svetu.

Đoković je zatim naterao protivnika na novu grešku za drugi brejk, a onda u, bez preterivanja, "igri mačke i miša" osvojio prvi set za samo 23 minuta, iako je napravio bezbolnu grešku velikim promašajem na mreži kada je trebalo da napravi korak ka pobedi, što je učinio već u sledećem poenu - 6:1.

DRUGI SET: Nole popustio posle brejka, Nišikori namučio Novaka
Gde je prvi teniser sveta stao protiv petog na kraju prošlog seta, nastavio je na početku ovog. I dalje je Novak "crtao" po terenu i došao do dve brejk lopte, i drugu je pretvorio u 1:0 greškom protivnika koji je poslao lopticu preko osnovne linije.

Da povreda zaista muči Nišikorija govori i to da je gotovo svaki ritern vraćao bekhendom u prvom setu zbog bola u ruci, a samo jedan forhendom u Novakovu desnu stranu. Ipak, Japanac je i pored toga u drugom gemu ovog seta došao do prve brejk šanse, a kako je Đoković napravio dve vezane greške, ispustio je servis za 1:1, što je publika pozdravila burnim aplauzom, željna da gleda što dužu borbu, a što je Noletu baš i nije dopalo, pa im je uzvratio ironičnim aplauzom.

Nišikori je malo promenio taktiku prilikom servisa, što mu se isplatilo, prvi reket sveta počeo je malo da greši, dovoljno da Kei prvi put povede u ovom polufinalu. Ipak, Đoković je uzvratio i izjednačio gemom koji je trajao 72 sekunde, ali je japanski teniser odličnom forhend paralelom i greškom Noleta opet stekao vođstvo (2:3).

Odličnom bekhend dijagonalom Novak je poveo sa 30:15, kasnije još jednom izjednačio kada je Nišikori poslao lopticu u mali aut, ali je bilo očigledno da se protivnik opustio, zaigrao daleko bolje i trenutno predstavlja najveći izazov braniocu titule.

Potvrda je stigla u osmom gemu kada su odigrali možda i najatraktivniji poen na turniru - Japanac je pokušao da ga lobuje, Đoković je uzvratio volejom, ali je Kei forhendom došao do drugog brejka i 3:5 na opšte oduševljenje publike. Igrao je kao u transu u tim trenucima, pomagao mu je i naš teniser greškama, pa će pobednika odlučiti treći set - 3:6.

TREĆI SET: Novak spasao dve brejk lopte, pa nanizao šest gemova
Nestali su Novakovi brzi poeni posle prvog servisa, nestao je i prvi servis, a iako je dobio jednu dužu razmenu, suočio se sa dve brejk šanse za Nišikorija i obe je poništio tako što je rival pogodio mrežu. Došao je malo do ritma i vezao još dva poena za 1:0.

Upravo te dve brejk šanse za rivala kao da su bila dovoljna opomena Đokoviću. Vratio se u svoj ritam i opet počeo da udara lopticu najbolje što zna, dok je Nišikori grešio u ključnim trenucima. Kao i u prošlom gemu, i u ovom je popustio prilikom dva poslednja udarca, bekhend i forhend su otišli u aut, pa je Novak napravio brejk za 2:0.

Nadmudrivanje na mrežu pripalo je japanskom teniseru za 40:30, ali je svetskom vladaru "belog sporta" u pravo vreme proradio servis da potvrdi brejk. Sve je išlo kako treba za Noleta, i vrh mreže mu je "namestio" lopticu za forhend kojim je došao do brejk šanse, i koju je pretvorio u 4:0 pošto je Kei pogodio upravo mrežu. Do kraja nije imao nikakvu šansu, jer je Đoković vezao ukupno šest gemova i u velikom stilu stavio tačku na borbu za finale.

Komentari / 0

Ostavite komentar