ЕП, квал.: Нокаут и Грка и то од Фарана!

Фудбалска репрезентација Пољске славила је у четвртом колу групе Д квалификација за Европско првенство на гостовању Грузији са 4:0, а сва четири гола гости су постигли у другом полувремену. Највећи шок доживели су Грци који су поражени од нејаке селекције Фарских Острва, и то на свом терену са 1:0. Немачка је лако изашла на крај са Гибралтаром 4:0, Мађари су славили против Финске минималним резултатом, као и Шкоти против Ирске. Румунија је против Северне Ирске била сигурна са 2:0.

Фудбал 15.11.2014 | 15:49
ЕП, квал.: Нокаут и Грка и то од Фарана!

Прву интернационалну утакмицу репрезентација Фарских Острва одиграла је 24. октобра 1988. године против Исланда и изгубила 1:0.

"Рибари" су од тада стални учесници свих квалификација за светска и европска првенства, али осим понеке победе против Луксембурга, Казахстана, Малте, Лихтенштајна, Сан Марина, Естоније, Гибралтара нису имали значајнијих тријумфа.

Умели су понеком фавориту, али ретко, да откину два бода.

И тако је било све до вечерас, односно гостовања Грцима на стадиону Јоргос Караискакис у Пиреју.

Селекција Фарских Острва била је боља од учесника последњег Мундијала, од екипе које изборила пласман међу 16 најбољих на свету и која је после пенала елиминисана са Светског првенства.

Била је боља од првака Европе из 2004. Грчка је побеђена на свом терену 1:0!

Невероватан, слободно се може рећи историјски успех репрезентације коју са клупе води дански селектор Ларс Кристијан Олсен.

Јунак једне од три конститутивне државе Краљевине Данске, са нешто мање од 50.000 становника, је Јоан Симун Едмундсон. Двадесеттрогодишњи нападач ХБ-а постигао је одлучујући гол у 61. минуту и донео свом тиму још три бода у борби за Европско првенство 2016. године у Француској.

Дакле, Фарска Острва су у групи Ф одиграла пет утакмица и имају шест бодова. Испод њих су Финска са четири, која је изгубила од Мађарске 1:0, и Грчка са само једним поеном из пет мечева.

Подсетимо, Србија из три утакмице има такође један бод! После Дика Адвоката, бродолом у квалификацијама доживео је и Клаудио Ранијери, Италијан на клупи Грчке.

Румунија је у Букурешту победила Северну Ирску 2:0 и сачувала прво место у групи са 13 бодова. Мађарска на другом месту има три мање. Ирска је трећа са девет.

Милер је у 12. и 29. минуту довео Немце у вођство против Гибралтара, а Геце је само наставио посао у 38. минуту. Сантос је аутоголом у 67. минуту поставио коначних 4:0, а "панцери" су након тога спустили лопту и сачекали последњи звиждук.

Шкотска репрезентација је славила голом Мелоунија у 75. минуту против Ирске, а сусрет на Острву судио је српски арбитар Милорад Мажић који је доделио шест жутих картона, два плаво-белима, четири гостима.

Грузија се добро држала против Пољске, играла дефанзивно, али бедем је попустио у 51. минуту после корнера када је Кичовјак главом пребацио до Глика који није имао проблема да са четири метра, такође главом, матира домаћег чувара мреже.

Потврда добре игре Пољака стигла је у 71. минуту голом Кричовјака, а два минута касније Мила је повисио на 3:0. Печат на победу ставио је Милик у другом минуту надокнаде.

Фудбалска репрезентација Португала поразила је Јерменију на свом терену са 1:0 у групи И квалификација за Европско првенство, где се налази и Србија. Албанија је водила против Француске у гостима, али су "триколори" успели да ремизирају 1:1.

Португал је остварио и другу победу у групи, па после три одигране утакмице има шест бодова, док је Јерменија остала на једном и последња је на табели.

Португалци су имали невероватних 28 шутева на гол гостујућег састава, али су само успели једном да затресу лопту, а ко би то други урадио до Кристијано Роналдо који је на асистенцију Нанија одлично реаговао и у 72. минуту поставио коначних 1:0.

Французи су самом организацијом Европског првенства обезбедили учешће на том такмичењу, али играју утакмице у групи И где су се сада на свом терену састали против Албаније где нису били доминантни.

Албанци су пет минута пре краја првог полувремена након центаршута Хисаја са леве стране и ударца голавом Мавраја дошли у вођство. Ипак, у 73. минуту Жале је послужио Гризмана у 73. минуту за 1:1.

Прва у групи је Данска са седам бодова, Португал има шест, Албанија четири, а Србија и Јерменија по један бод, док су Данци одиграли и утакмицу више од осталих тимова.

Квалификације за ЕП:
Петак:
Група Д:
Грузија - Пољска 0:4 (0:0)
(Глик 51, Кричовјак 71, Мила 73, Милик 90+2)
Немачка - Гибралтар 4:0 (3:0)
(Милер 12, 29, 38 Геце, Сантос 67аг)
Шкотска - Ирска 1:0 (0:0)
(Мелоуни 75)
Група Ф:
Румунија - Северна Ирска 2:0 (0:0)
(Пап 74, 79)
Мађарска - Финска 1:0 (0:0)
(Гера 84)
Грчка - Фарска Острва 0:1 (0:0)
(Едмундсон 61)
Група И:
Србија - Данска 1:3 (1:0)
(Тошић 4 - Бендтнер 60, 85 Кјер 62)
Португал - Јерменија 1:0 (0:0)
(Роналдо 72)

Коментари / 0

Оставите коментар