EP, kval.: Nokaut i Grka i to od Farana!

Fudbalska reprezentacija Poljske slavila je u četvrtom kolu grupe D kvalifikacija za Evropsko prvenstvo na gostovanju Gruziji sa 4:0, a sva četiri gola gosti su postigli u drugom poluvremenu. Najveći šok doživeli su Grci koji su poraženi od nejake selekcije Farskih Ostrva, i to na svom terenu sa 1:0. Nemačka je lako izašla na kraj sa Gibraltarom 4:0, Mađari su slavili protiv Finske minimalnim rezultatom, kao i Škoti protiv Irske. Rumunija je protiv Severne Irske bila sigurna sa 2:0.

Fudbal 15.11.2014 | 15:49
EP, kval.: Nokaut i Grka i to od Farana!

Prvu internacionalnu utakmicu reprezentacija Farskih Ostrva odigrala je 24. oktobra 1988. godine protiv Islanda i izgubila 1:0.

"Ribari" su od tada stalni učesnici svih kvalifikacija za svetska i evropska prvenstva, ali osim poneke pobede protiv Luksemburga, Kazahstana, Malte, Lihtenštajna, San Marina, Estonije, Gibraltara nisu imali značajnijih trijumfa.

Umeli su ponekom favoritu, ali retko, da otkinu dva boda.

I tako je bilo sve do večeras, odnosno gostovanja Grcima na stadionu Jorgos Karaiskakis u Pireju.

Selekcija Farskih Ostrva bila je bolja od učesnika poslednjeg Mundijala, od ekipe koje izborila plasman među 16 najboljih na svetu i koja je posle penala eliminisana sa Svetskog prvenstva.

Bila je bolja od prvaka Evrope iz 2004. Grčka je pobeđena na svom terenu 1:0!

Neverovatan, slobodno se može reći istorijski uspeh reprezentacije koju sa klupe vodi danski selektor Lars Kristijan Olsen.

Junak jedne od tri konstitutivne države Kraljevine Danske, sa nešto manje od 50.000 stanovnika, je Joan Simun Edmundson. Dvadesettrogodišnji napadač HB-a postigao je odlučujući gol u 61. minutu i doneo svom timu još tri boda u borbi za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Dakle, Farska Ostrva su u grupi F odigrala pet utakmica i imaju šest bodova. Ispod njih su Finska sa četiri, koja je izgubila od Mađarske 1:0, i Grčka sa samo jednim poenom iz pet mečeva.

Podsetimo, Srbija iz tri utakmice ima takođe jedan bod! Posle Dika Advokata, brodolom u kvalifikacijama doživeo je i Klaudio Ranijeri, Italijan na klupi Grčke.

Rumunija je u Bukureštu pobedila Severnu Irsku 2:0 i sačuvala prvo mesto u grupi sa 13 bodova. Mađarska na drugom mestu ima tri manje. Irska je treća sa devet.

Miler je u 12. i 29. minutu doveo Nemce u vođstvo protiv Gibraltara, a Gece je samo nastavio posao u 38. minutu. Santos je autogolom u 67. minutu postavio konačnih 4:0, a "panceri" su nakon toga spustili loptu i sačekali poslednji zvižduk.

Škotska reprezentacija je slavila golom Melounija u 75. minutu protiv Irske, a susret na Ostrvu sudio je srpski arbitar Milorad Mažić koji je dodelio šest žutih kartona, dva plavo-belima, četiri gostima.

Gruzija se dobro držala protiv Poljske, igrala defanzivno, ali bedem je popustio u 51. minutu posle kornera kada je Kičovjak glavom prebacio do Glika koji nije imao problema da sa četiri metra, takođe glavom, matira domaćeg čuvara mreže.

Potvrda dobre igre Poljaka stigla je u 71. minutu golom Kričovjaka, a dva minuta kasnije Mila je povisio na 3:0. Pečat na pobedu stavio je Milik u drugom minutu nadoknade.

Fudbalska reprezentacija Portugala porazila je Jermeniju na svom terenu sa 1:0 u grupi I kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, gde se nalazi i Srbija. Albanija je vodila protiv Francuske u gostima, ali su "trikolori" uspeli da remiziraju 1:1.

Portugal je ostvario i drugu pobedu u grupi, pa posle tri odigrane utakmice ima šest bodova, dok je Jermenija ostala na jednom i poslednja je na tabeli.

Portugalci su imali neverovatnih 28 šuteva na gol gostujućeg sastava, ali su samo uspeli jednom da zatresu loptu, a ko bi to drugi uradio do Kristijano Ronaldo koji je na asistenciju Nanija odlično reagovao i u 72. minutu postavio konačnih 1:0.

Francuzi su samom organizacijom Evropskog prvenstva obezbedili učešće na tom takmičenju, ali igraju utakmice u grupi I gde su se sada na svom terenu sastali protiv Albanije gde nisu bili dominantni.

Albanci su pet minuta pre kraja prvog poluvremena nakon centaršuta Hisaja sa leve strane i udarca golavom Mavraja došli u vođstvo. Ipak, u 73. minutu Žale je poslužio Grizmana u 73. minutu za 1:1.

Prva u grupi je Danska sa sedam bodova, Portugal ima šest, Albanija četiri, a Srbija i Jermenija po jedan bod, dok su Danci odigrali i utakmicu više od ostalih timova.

Kvalifikacije za EP:
Petak:
Grupa D:
Gruzija - Poljska 0:4 (0:0)
(Glik 51, Kričovjak 71, Mila 73, Milik 90+2)
Nemačka - Gibraltar 4:0 (3:0)
(Miler 12, 29, 38 Gece, Santos 67ag)
Škotska - Irska 1:0 (0:0)
(Melouni 75)
Grupa F:
Rumunija - Severna Irska 2:0 (0:0)
(Pap 74, 79)
Mađarska - Finska 1:0 (0:0)
(Gera 84)
Grčka - Farska Ostrva 0:1 (0:0)
(Edmundson 61)
Grupa I:
Srbija - Danska 1:3 (1:0)
(Tošić 4 - Bendtner 60, 85 Kjer 62)
Portugal - Jermenija 1:0 (0:0)
(Ronaldo 72)

Komentari / 0

Ostavite komentar