Од почетка године - 89 погинулих на путевима Српске

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је служен помен свим страдалим у саобраћајним несрећама на путевима Републике Српске.

Република Српска 15.11.2014 | 13:39
Од почетка године - 89 погинулих на путевима Српске

Директор Републичке агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић навео је да је на путевима Републике Српске прошле године погинуло 153 лица, а за девет мјесеци ове године 89 лица, од којих су 20 одсто пјешаци.

"Прошле године је за девет мјесеци страдало 106 лица и ове године имамо смањење страдалих, што је вјероватно и резултат рада надлежних на унапређењу безбједности саобраћаја", рекао је Радовић у Бањалуци поводом Међународног дана сјећања на жртве саобраћајних незгода.

Он је задовољан чињеницом да ове године за девет мјесеци ниједно дијете није страдало у саобраћају као пјешак и бициклиста, али да су, нажалост, страдала два дјетета као путници у возилу.

"Фактори ризика у цијелом свијету су брзина кретања, вожња под утицајем алкохола, небезбједни услови, не кориштење појаса и сједишта за дјецу, кориштење мобилног телефона у вожњи", навео је Радовић.

Он је истакао да је брза вожња у Српској за девет мјесеци ове године узрок 55 одсто смртности у саобраћајним несрећама.

"Охрабрује податак да је смањен број возача који су под утицајем алкохола изазвали саобраћајну незгоду и тај број је за 4,6 одсто мањи у односу на прошлу годину", нагласио је Радовић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Стратегију безбједности саобраћаја, а Влада Српске програм безбједности саобраћаја, те да су утврђени сви стратешки документи да би до 2020. године била побољшана безбједност саобраћаја и смањен број страдалих за 50 одсто у односу на базну 2011. годину.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода данас и сутра организују Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство просвјете и културе, Министарство здравља и социјалне заштите, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Српске, Завод за образовање одраслих, јавна предузећа "Путеви Републике Српске" и "Аутопутеви Републике Српске", Црвени крст Републике Српске, локалне самоуправе и невладине организације.

На бањалучком Тргу Крајине сутра ће бити одржано централно обиљежавање Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода, гдје ће бити изложено путничко возило које је оштећено у саобраћајној незгоди и прислужене свијеће, од којих ће бити формиран број 153, колико је било погинулих у саобраћајним несрећама у Српској у прошлој години.

Осим тога, чланови Црвеног крста извешће показне вјежбе пружања прве помоћи.

Исти дан ученици Музичке школе "Владо Милошевић" и студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци одржаће и концерт класичне музике у Банском двору.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дејанпд

15.11.2014 21:59

Не треба ту нека анализа, ако је чињеница да је мање регистрованих аута,по први пут у скоријој историји,па да је рекордан пад продаје погонског горива, па да сепродавци рабљених жале на слаб промет,да и продаја нових биљежи пад, да је економска ситуација код 80% људи катастрофална, лако је наћи образложење за ову добру вијест. Ако је неко мислио да су разлог томе савремени путеви, напрасно прорадила савјест возача, путника и осталих учесника у саобраћају, рјешавање технички неисправних возила и замјена новим са богатом сигурносном опремом, те стационарне камере на свим црним тачкама и ризичним дионицама,као и спавање у притвору због алко теста, варате се, на жалост,али то кад нас је недостижан идеал. Када би то било,онда ми не би били ми,а ни ова земља се више не би звала овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је мање од 1000

15.11.2014 22:34

Успјех за министарство саобраћаја и веза и шефа им ћубрила

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

16.11.2014 12:48

РАКИЈА, РАКИЈА, ПИВА, РАКИЈА,СТАРИ АУТОМОБИЛИ, ЛОСИ ПУТЕВИ. ЗАБРАНА АЛКОХОЛА 0,00 ХИТНО ЗАКОН И СВЕ ПРЕКРСИОЦЕ У ЗАТВОР И РАД НА ПОЉОПРИВРЕДНИМ ИМАЊИМА. ИДЕ СРБИН НА СЛАВУ, НАПИЈЕ СЕ И ВОЗИ СВОЈУ ЗЕНУ И МАЛУ ДЈЕЦУ КУЦИ.СТРАСНО.

ОДГОВОРИТЕ