Od početka godine - 89 poginulih na putevima Srpske

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je služen pomen svim stradalim u saobraćajnim nesrećama na putevima Republike Srpske.

Republika Srpska 15.11.2014 | 13:39
Od početka godine - 89 poginulih na putevima Srpske

Direktor Republičke agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović naveo je da je na putevima Republike Srpske prošle godine poginulo 153 lica, a za devet mjeseci ove godine 89 lica, od kojih su 20 odsto pješaci.

"Prošle godine je za devet mjeseci stradalo 106 lica i ove godine imamo smanjenje stradalih, što je vjerovatno i rezultat rada nadležnih na unapređenju bezbjednosti saobraćaja", rekao je Radović u Banjaluci povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

On je zadovoljan činjenicom da ove godine za devet mjeseci nijedno dijete nije stradalo u saobraćaju kao pješak i biciklista, ali da su, nažalost, stradala dva djeteta kao putnici u vozilu.

"Faktori rizika u cijelom svijetu su brzina kretanja, vožnja pod uticajem alkohola, nebezbjedni uslovi, ne korištenje pojasa i sjedišta za djecu, korištenje mobilnog telefona u vožnji", naveo je Radović.

On je istakao da je brza vožnja u Srpskoj za devet mjeseci ove godine uzrok 55 odsto smrtnosti u saobraćajnim nesrećama.

"Ohrabruje podatak da je smanjen broj vozača koji su pod uticajem alkohola izazvali saobraćajnu nezgodu i taj broj je za 4,6 odsto manji u odnosu na prošlu godinu", naglasio je Radović.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Strategiju bezbjednosti saobraćaja, a Vlada Srpske program bezbjednosti saobraćaja, te da su utvrđeni svi strateški dokumenti da bi do 2020. godine bila poboljšana bezbjednost saobraćaja i smanjen broj stradalih za 50 odsto u odnosu na baznu 2011. godinu.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda danas i sutra organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez Srpske, Zavod za obrazovanje odraslih, javna preduzeća "Putevi Republike Srpske" i "Autoputevi Republike Srpske", Crveni krst Republike Srpske, lokalne samouprave i nevladine organizacije.

Na banjalučkom Trgu Krajine sutra će biti održano centralno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, gdje će biti izloženo putničko vozilo koje je oštećeno u saobraćajnoj nezgodi i prislužene svijeće, od kojih će biti formiran broj 153, koliko je bilo poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj u prošloj godini.

Osim toga, članovi Crvenog krsta izvešće pokazne vježbe pružanja prve pomoći.

Isti dan učenici Muzičke škole "Vlado Milošević" i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci održaće i koncert klasične muzike u Banskom dvoru.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dejanpd

15.11.2014 21:59

Ne treba tu neka analiza, ako je činjenica da je manje registrovanih auta,po prvi put u skorijoj istoriji,pa da je rekordan pad prodaje pogonskog goriva, pa da seprodavci rabljenih žale na slab promet,da i prodaja novih bilježi pad, da je ekonomska situacija kod 80% ljudi katastrofalna, lako je naći obrazloženje za ovu dobru vijest. Ako je neko mislio da su razlog tome savremeni putevi, naprasno proradila savjest vozača, putnika i ostalih učesnika u saobraćaju, rješavanje tehnički neispravnih vozila i zamjena novim sa bogatom sigurnosnom opremom, te stacionarne kamere na svim crnim tačkama i rizičnim dionicama,kao i spavanje u pritvoru zbog alko testa, varate se, na žalost,ali to kad nas je nedostižan ideal. Kada bi to bilo,onda mi ne bi bili mi,a ni ova zemlja se više ne bi zvala ovako.

ODGOVORITE
Name

To je manje od 1000

15.11.2014 22:34

Uspjeh za ministarstvo saobraćaja i veza i šefa im ćubrila

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

16.11.2014 12:48

RAKIJA, RAKIJA, PIVA, RAKIJA,STARI AUTOMOBILI, LOSI PUTEVI. ZABRANA ALKOHOLA 0,00 HITNO ZAKON I SVE PREKRSIOCE U ZATVOR I RAD NA POLJOPRIVREDNIM IMANJIMA. IDE SRBIN NA SLAVU, NAPIJE SE I VOZI SVOJU ZENU I MALU DJECU KUCI.STRASNO.

ODGOVORITE