Српској пријети поскупљење брашна?

Упркос тешкој години за пољопривреду, Републици Српској не пријети несташица брашна, али се у зависности од кретања цијена на свјетским берзама може очекивати благи раст цијене брашна, тврде представници пољопривредника и млинара у Републици Српској.

Република Српска 15.11.2014 | 09:00
Српској пријети поскупљење брашна?

Наиме, чињеница је да ни до сада нисмо зависили од домаће производње пшенице, него од увозне, на коју утичу кретања цијена пшенице и брашна на свјетским берзама, што би могло да има значајан утицај на раст цијена на домаћем тржишту.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске,  рекао је да је ове године већина рода пропала и да је и оно мало приноса што је откупљено од произвођача откупљено за сточну храну, те да не би требало да буде несташице брашна, јер домаће тржиште више зависи од увоза, него од домаће производње.

"Могуће је само очекивати благи раст цијене пшенице, што би могло утицати на цијену брашна", навео је Маринковић и додао да ове године касни жетва због отежаних услова и пресијавања великих површина, које тек касније стижу за жетву.

Са друге стране, из Удружења млинара Републике Српске кажу да не знају тачно колико ко има залиха, али мисле да Републици Српској не пријети опасност од несташице пшенице, односно брашна и да се пшеница и брашно могу купити на слободном тржишту у Србији и Мађарској. Ипак, до корекције цијене би највјероватније могло доћи јер је у питању берзанска роба и како берза буде реаговала, тако ће се и цијене мијењати.

"Тренутно се показује благи раст цијена пшенице, које су се повећале за пет до 10 одсто, али брашно још није реаговало и може се очекивати у наредних 10-15 дана да ће и брашно полако почети да се коригује према цијенама пшенице", рекао је Зоран Кос, предсједник Удружења млинара Републике Српске.

Он је додао да тачан износ пораста цијена није познат, али ако је пшеница ових дана поскупјела за неких двадесетак евра по тони, отприлике би и брашно могло да поскупи за десетак евра. Из Удружења пекара Републике Српске речено нам је да цијена брашна увијек осцилира и да је ових дана дошло до благог поскупљења.

"Минималне су разлике у повећању цијене брашна, тако да се то неће одразити на цијену хљеба", рекао је Саша Тривић, предсједник Удружења пекара Републике Српске. Драгован Петровић, секретар Удружења потрошача Републике Српске, рекао је да је у Републици Српској ове године било подбачаја рода, али да је Србија имала солидан овогодишњи род и да имају вишка пшенице за извоз и тврди да нема основа за поскупљење.

"Непотребно је стварање климе о поскупљењу на бази рода у Републици Српској. Тачно је да на берзама варирају цијене пшенице, али сигурно је да неће доћи до поскупљења", рекао је Петровић.

Међутим, Удружење барањских сељака из Хрватске упозорило је да би у тој земљи могла да се очекује несташица брашна у 2015. години, јер очекују да ће овогодишњи род пшенице бити 300.000 тона, а њихове потребе за овом биљном културом износе од 500.000 до 550.000 тона.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ало, новинари

15.11.2014 17:04

Нама висе страха не мозе стати под козу, немојте нас пласити.

ОДГОВОРИТЕ