Srpskoj prijeti poskupljenje brašna?

Uprkos teškoj godini za poljoprivredu, Republici Srpskoj ne prijeti nestašica brašna, ali se u zavisnosti od kretanja cijena na svjetskim berzama može očekivati blagi rast cijene brašna, tvrde predstavnici poljoprivrednika i mlinara u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 15.11.2014 | 09:00
Srpskoj prijeti poskupljenje brašna?

Naime, činjenica je da ni do sada nismo zavisili od domaće proizvodnje pšenice, nego od uvozne, na koju utiču kretanja cijena pšenice i brašna na svjetskim berzama, što bi moglo da ima značajan uticaj na rast cijena na domaćem tržištu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske,  rekao je da je ove godine većina roda propala i da je i ono malo prinosa što je otkupljeno od proizvođača otkupljeno za stočnu hranu, te da ne bi trebalo da bude nestašice brašna, jer domaće tržište više zavisi od uvoza, nego od domaće proizvodnje.

"Moguće je samo očekivati blagi rast cijene pšenice, što bi moglo uticati na cijenu brašna", naveo je Marinković i dodao da ove godine kasni žetva zbog otežanih uslova i presijavanja velikih površina, koje tek kasnije stižu za žetvu.

Sa druge strane, iz Udruženja mlinara Republike Srpske kažu da ne znaju tačno koliko ko ima zaliha, ali misle da Republici Srpskoj ne prijeti opasnost od nestašice pšenice, odnosno brašna i da se pšenica i brašno mogu kupiti na slobodnom tržištu u Srbiji i Mađarskoj. Ipak, do korekcije cijene bi najvjerovatnije moglo doći jer je u pitanju berzanska roba i kako berza bude reagovala, tako će se i cijene mijenjati.

"Trenutno se pokazuje blagi rast cijena pšenice, koje su se povećale za pet do 10 odsto, ali brašno još nije reagovalo i može se očekivati u narednih 10-15 dana da će i brašno polako početi da se koriguje prema cijenama pšenice", rekao je Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske.

On je dodao da tačan iznos porasta cijena nije poznat, ali ako je pšenica ovih dana poskupjela za nekih dvadesetak evra po toni, otprilike bi i brašno moglo da poskupi za desetak evra. Iz Udruženja pekara Republike Srpske rečeno nam je da cijena brašna uvijek oscilira i da je ovih dana došlo do blagog poskupljenja.

"Minimalne su razlike u povećanju cijene brašna, tako da se to neće odraziti na cijenu hljeba", rekao je Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske. Dragovan Petrović, sekretar Udruženja potrošača Republike Srpske, rekao je da je u Republici Srpskoj ove godine bilo podbačaja roda, ali da je Srbija imala solidan ovogodišnji rod i da imaju viška pšenice za izvoz i tvrdi da nema osnova za poskupljenje.

"Nepotrebno je stvaranje klime o poskupljenju na bazi roda u Republici Srpskoj. Tačno je da na berzama variraju cijene pšenice, ali sigurno je da neće doći do poskupljenja", rekao je Petrović.

Međutim, Udruženje baranjskih seljaka iz Hrvatske upozorilo je da bi u toj zemlji mogla da se očekuje nestašica brašna u 2015. godini, jer očekuju da će ovogodišnji rod pšenice biti 300.000 tona, a njihove potrebe za ovom biljnom kulturom iznose od 500.000 do 550.000 tona.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

alo, novinari

15.11.2014 17:04

Nama vise straha ne moze stati pod kozu, nemojte nas plasiti.

ODGOVORITE