Осуђени челници “Фруктоне”

Недељко Поповић, предсједник Управног одбора и Скупштине акционара "Фруктоне", и двојица његових саучесника осуђени су на укупно пет година и три мјесеца затвора због милионске злоупотребе у некадашњем бањалучком гиганту "Фруктона".

Република Српска 14.11.2014 | 21:25
Осуђени челници “Фруктоне”

Тако је Поповић добио двије године и два мјесеца затвора, Слободан Жупљанин годину и седам мјесеци, док је Витомир Ђукић добио мјесец дана мање од Жупљанина.

Они су оптужени за продају земљишта "Фруктоне" у бањалучком насељу Борик. Ђукић је бивши помоћник директора бањалучке подручне јединице Пореске управе РС и осуђен је због несавјесног рада у служби.

Жупљанин је бивши директор предузећа "Интеринвест Креис", преко којег је Поповић постао већински власник "Фруктоне".

Овом пресудом бањалучког Окружног суда, ако она постане правоснажна, власничка права у случају "Фруктоне" се враћају на стање прије приватизације.

Према наводима у пресуди, тројку терете да су земљиште и објекте у власништву "Фруктоне" у Београдској улици 24 у бањалучком насељу Борик продали за износ од 10,5 милиона КМ плаћајући и са истим новцем непостојећа и недоспјела потраживања на некретнинама на којима је била успостављена хипотека ради наплате пореског дуга "Фруктони" од стране Пореске управе РС.

На земљишту и објектима који су продати била је уписана хипотека, због чега су Поповић и остали продајом оштетили повјериоце "Фруктоне", у којој је покренут стечај, и тако онемогућили наплату пореског дуга у износу од 4,35 милиона КМ. За овај износ је оштећен буџет РС.

Ђукић је кршећи законске прописе одобрио и потписао брисање законске хипотеке. На основу његовог потписа спорно земљиште је продато.

Поповић је постао већински власник "Фруктоне" након што је 2003. године купио 51,09 одсто државног капитала за 25.000 КМ.

Поповић је имовину купио преко свог предузећа "Креис Траде Индустриехандел ГмбХ Инсбруцк" из Аустрије.

Одмах након куповине Поповић је 2004. године подигао кредит код Хyпо банке у висини од четири милиона КМ стављајући "Фруктону" под хипотеку.

По "уобичајеном" сценарију, у марту 2007. године настали су проблеми у "Фруктони" због нередовног враћања кредита Хyпо банци.

"Фруктона" 2008. године продаје непокретности, земљиште и грађевинске објекте, који се налазе у бањалучком насељу Борик. Купац непокретности је предузеће Слободана Жупљанина "Интеринвест Креис" из Бањалуке, а цијена је 10,5 милиона КМ.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Марко

14.11.2014 20:42

Има ту и наставак криминала!А онда су српске патриоте уцртале на тој парцели (НАКОН ПРОДАЈЕ Илији Сировини) вјеривали или не 98 000 квадрата стамбено пословних зграда!Е то смо ми Бањалучани и патриоте!Катастрофа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

14.11.2014 21:01

ово је катастрофа, покрасти оволике милионе И добити 2 год.затвора. Ево добровољно се пријављујем да идем у затвор 2 год.али кад изадјем да ме цекају 3-4 милиона км

ОДГОВОРИТЕ
Name

кликер

15.11.2014 16:26

То је замазивање очију. Опљачкали и уништили читаву фабрику и добили по годину и по дана. Смијешно.

ОДГОВОРИТЕ