Osuđeni čelnici “Fruktone”

Nedeljko Popović, predsjednik Upravnog odbora i Skupštine akcionara "Fruktone", i dvojica njegovih saučesnika osuđeni su na ukupno pet godina i tri mjeseca zatvora zbog milionske zloupotrebe u nekadašnjem banjalučkom gigantu "Fruktona".

Republika Srpska 14.11.2014 | 21:25
Osuđeni čelnici “Fruktone”

Tako je Popović dobio dvije godine i dva mjeseca zatvora, Slobodan Župljanin godinu i sedam mjeseci, dok je Vitomir Đukić dobio mjesec dana manje od Župljanina.

Oni su optuženi za prodaju zemljišta "Fruktone" u banjalučkom naselju Borik. Đukić je bivši pomoćnik direktora banjalučke područne jedinice Poreske uprave RS i osuđen je zbog nesavjesnog rada u službi.

Župljanin je bivši direktor preduzeća "Interinvest Kreis", preko kojeg je Popović postao većinski vlasnik "Fruktone".

Ovom presudom banjalučkog Okružnog suda, ako ona postane pravosnažna, vlasnička prava u slučaju "Fruktone" se vraćaju na stanje prije privatizacije.

Prema navodima u presudi, trojku terete da su zemljište i objekte u vlasništvu "Fruktone" u Beogradskoj ulici 24 u banjalučkom naselju Borik prodali za iznos od 10,5 miliona KM plaćajući i sa istim novcem nepostojeća i nedospjela potraživanja na nekretninama na kojima je bila uspostavljena hipoteka radi naplate poreskog duga "Fruktoni" od strane Poreske uprave RS.

Na zemljištu i objektima koji su prodati bila je upisana hipoteka, zbog čega su Popović i ostali prodajom oštetili povjerioce "Fruktone", u kojoj je pokrenut stečaj, i tako onemogućili naplatu poreskog duga u iznosu od 4,35 miliona KM. Za ovaj iznos je oštećen budžet RS.

Đukić je kršeći zakonske propise odobrio i potpisao brisanje zakonske hipoteke. Na osnovu njegovog potpisa sporno zemljište je prodato.

Popović je postao većinski vlasnik "Fruktone" nakon što je 2003. godine kupio 51,09 odsto državnog kapitala za 25.000 KM.

Popović je imovinu kupio preko svog preduzeća "Kreis Trade Industriehandel GmbH Insbruck" iz Austrije.

Odmah nakon kupovine Popović je 2004. godine podigao kredit kod Hypo banke u visini od četiri miliona KM stavljajući "Fruktonu" pod hipoteku.

Po "uobičajenom" scenariju, u martu 2007. godine nastali su problemi u "Fruktoni" zbog neredovnog vraćanja kredita Hypo banci.

"Fruktona" 2008. godine prodaje nepokretnosti, zemljište i građevinske objekte, koji se nalaze u banjalučkom naselju Borik. Kupac nepokretnosti je preduzeće Slobodana Župljanina "Interinvest Kreis" iz Banjaluke, a cijena je 10,5 miliona KM.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Marko

14.11.2014 20:42

Ima tu i nastavak kriminala!A onda su srpske patriote ucrtale na toj parceli (NAKON PRODAJE Iliji Sirovini) vjerivali ili ne 98 000 kvadrata stambeno poslovnih zgrada!E to smo mi Banjalučani i patriote!Katastrofa!

ODGOVORITE
Name

srbin

14.11.2014 21:01

ovo je katastrofa, pokrasti ovolike milione I dobiti 2 god.zatvora. Evo dobrovoljno se prijavljujem da idem u zatvor 2 god.ali kad izadjem da me cekaju 3-4 miliona km

ODGOVORITE
Name

kliker

15.11.2014 16:26

To je zamazivanje očiju. Opljačkali i uništili čitavu fabriku i dobili po godinu i po dana. Smiješno.

ODGOVORITE