Ријешити питање иранског нуклеарног програма

Неопходно је ријешити ситуацију у вези са иранским нуклеарним програмом, сагласили су се у телефонском разговору руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери.

Свијет 14.11.2014 | 19:19
Ријешити питање иранског нуклеарног програма

"Лавров и Кери поновили су да је потребно уложити све напоре да, током наредне рунде преговора иранских и међународних представника, дође до рјешења које би омогућило нормализацију ситуације у вези са иранским нуклеарним програмом", наведено је у саопштењу из руског Министарства спољних послова.

Наредне рунда преговора биће одржана у Бечу од 18. до 24. новембра.Иран и представници шест држава, које учествују у преговорима, постигли су споразум 24. новембра 2013. године у Женеви, да се у року од годину дана постигне коначни договор којим би било гарантовано да се ирански нуклеарни програм користи искључиво у мирнодопске сврхе, а у замјену за постепено укидање западних санкција Техерану.

Руски министар је у разговору са америчким државним секретаром изразио забринутост због одуговлачења у истрази о паду малезијског авиона у Украјини, наводи се у саопштењу руског Министарства.

"Лавров је изразио озбиљну забринутост због кашњења у истрази о паду малезијског авиона, што је у супротности са резолуцијом 2166 Савјета безбједности УН и правила Међународне организације за цивилни авиосаобраћај", наведено је у саопштењу.

Резолуција 2166 предвиђа обустављање свих непријатељстава у области гдје се догодила несрећа.Малезијски авион са 283 путника и 15 чланова посаде срушио се 17. јула у региону Доњецк, на југоистоку Украјине.


Коментари / 0

Оставите коментар