Запостављене српске жртве рата

У Сарајеву је данас одржан састанак главног тужиоца Хашког трибинала Сержа Брамерца са представницима српскИх жртава рата иако је раније било најављено да до састанка неће доћи.

Босна и Херцеговина 14.11.2014 | 19:44
Запостављене српске жртве рата

Састанак је одржан али је Брамерцу замјерено што никада није дожао у Бањалуку да се тамо састане са жртвама. Он је обећао то урадити већ приликом своје наредне посјете БиХ у марту идуће године.

На састанку је изражено и велико незадовољство свих српских удружења јер се готово ништа не ради на проналску несталих Срба и процесуирању одговорних за злочине над Србима.

,,На сва наша питања добили смо дипломатске одговоре'', пожалили су нам се представници Удружења која окупљају жртве рата српске националности.

Једини конкретан одговор био је на питање зашто је главну тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц, годинама игнорисао српске жртве и зашто се није састајао са њима. Запањио их је његов одговор да је прве три године свог мандата био заузет хапшењем Ратка Младића и Радована Караџића.

,,Такав одговор Савез логораша не може да прихвати нити било које Удружење из Републике Српске. Брамерц је обећао да ће се пред Савјетом безбједности Уједињених нација критички осврнути на спорост у процесуирању ратних злочина почињених над Србима у БиХ. Ипак то је за нас мало и недовољно. Године пролазе а конкретних резултата нема'', каже Драган Мутабџија из Савеза логораша Републике Српске.

Састанком са Брамерцом нису задовољне ни чланице Удружења Жене жртве рата из Републике Српске. Незадовољне су процесуирањем ратних злочина почињених над Српкињама па су Брамерцу уручиле списак жена за чије страдање нико није одговарао.

,,Предале смо списак од 400 жена убијених у својим кућама. Све се зна али нема процесуирања. Захтјевамо да се Тужилаштво и Суд БиХ баве овим злочинима и зато смо списак предале Брамерцу да нам касније не би рекли да се то негдје изгубило и да не знају за то", истиче Божица Живковић Раилић предсједник Удружење Жене жртве рата из Републике Српске.

Празних обећања, међународних институција али и домаћег правосуђа, сити су и у Удружењу несталих Републике Српске.

,,Најмање су се бавили идентификацијом српских жртава које су више од 10 годинама у нашим костурницама. Ништа нису урадили. Тотално су запоставили српске жртве'', сматра Марко Грабовац.

Српске жртве сматрају да највећу кривицу за не процесуирање злочина коју почињени над српским народом сносе Тужилаштво и Суд БиХ, али и међународне институције које су свих ових година биле фокусиране само на процесуирање ратних злочина почињених над Бошњацима.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар