Zapostavljene srpske žrtve rata

U Sarajevu je danas održan sastanak glavnog tužioca Haškog tribinala Serža Bramerca sa predstavnicima srpskIh žrtava rata iako je ranije bilo najavljeno da do sastanka neće doći.

Bosna i Hercegovina 14.11.2014 | 19:44
Zapostavljene srpske žrtve rata

Sastanak je održan ali je Bramercu zamjereno što nikada nije dožao u Banjaluku da se tamo sastane sa žrtvama. On je obećao to uraditi već prilikom svoje naredne posjete BiH u martu iduće godine.

Na sastanku je izraženo i veliko nezadovoljstvo svih srpskih udruženja jer se gotovo ništa ne radi na pronalsku nestalih Srba i procesuiranju odgovornih za zločine nad Srbima.

,,Na sva naša pitanja dobili smo diplomatske odgovore'', požalili su nam se predstavnici Udruženja koja okupljaju žrtve rata srpske nacionalnosti.

Jedini konkretan odgovor bio je na pitanje zašto je glavnu tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, godinama ignorisao srpske žrtve i zašto se nije sastajao sa njima. Zapanjio ih je njegov odgovor da je prve tri godine svog mandata bio zauzet hapšenjem Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

,,Takav odgovor Savez logoraša ne može da prihvati niti bilo koje Udruženje iz Republike Srpske. Bramerc je obećao da će se pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija kritički osvrnuti na sporost u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH. Ipak to je za nas malo i nedovoljno. Godine prolaze a konkretnih rezultata nema'', kaže Dragan Mutabdžija iz Saveza logoraša Republike Srpske.

Sastankom sa Bramercom nisu zadovoljne ni članice Udruženja Žene žrtve rata iz Republike Srpske. Nezadovoljne su procesuiranjem ratnih zločina počinjenih nad Srpkinjama pa su Bramercu uručile spisak žena za čije stradanje niko nije odgovarao.

,,Predale smo spisak od 400 žena ubijenih u svojim kućama. Sve se zna ali nema procesuiranja. Zahtjevamo da se Tužilaštvo i Sud BiH bave ovim zločinima i zato smo spisak predale Bramercu da nam kasnije ne bi rekli da se to negdje izgubilo i da ne znaju za to", ističe Božica Živković Railić predsjednik Udruženje Žene žrtve rata iz Republike Srpske.

Praznih obećanja, međunarodnih institucija ali i domaćeg pravosuđa, siti su i u Udruženju nestalih Republike Srpske.

,,Najmanje su se bavili identifikacijom srpskih žrtava koje su više od 10 godinama u našim kosturnicama. Ništa nisu uradili. Totalno su zapostavili srpske žrtve'', smatra Marko Grabovac.

Srpske žrtve smatraju da najveću krivicu za ne procesuiranje zločina koju počinjeni nad srpskim narodom snose Tužilaštvo i Sud BiH, ali i međunarodne institucije koje su svih ovih godina bile fokusirane samo na procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar