САД тајно шпијунирају мобилне телефоне

Америчко министарство правде годинама сакупља податке са мобилних телефона десетина хиљада обичних америчких грађана, у тајном шпијунском програму чија је сврха лоцирање и хватање криминалаца, наводи "Вол стрит џорнал", позивајући се на изворе блиске тим операцијама.

Свијет 14.11.2014 | 17:25
САД тајно шпијунирају мобилне телефоне

За шпијунажу те врсте користе се једноставна средства: авиони са опремом сличној оној коју користе предајници за мобилну телефонију надлећу одређену зону како би ухватили сигнал мобилних телефона, који су, иначе, програмирани тако да се конектују на најближи предајник.

Чим се успостави веза између опреме на авиону и мобилних телефона, подаци се могу сакупљати, а веза пребацити на праве предајнике.

Ова високотехнолошка опрема, у облику кутије, коју је произвео "Боинг", може да аутоматски обезбеди конектованим мобилним телефонима најбољу могућу комуникацију.

Проблем је у томе што су хиљаде мобилних телефона америчких грађана прикључене на те "лажне мреже", а да то њихови власници не знају.На тај начин су постали доступни њихови телефонски подаци као што су јединствени идентификациони број и информације о локацији, наводи амерички лист.

Кристофер Согојан из Америчке уније за одбрану слобода (АЦЛУ) сматра да за спровођења оваквог програма "нема оправдања".Америчко министарство правде одбило је да коментарише те информације.


Коментари / 0

Оставите коментар