SAD tajno špijuniraju mobilne telefone

Američko ministarstvo pravde godinama sakuplja podatke sa mobilnih telefona desetina hiljada običnih američkih građana, u tajnom špijunskom programu čija je svrha lociranje i hvatanje kriminalaca, navodi "Vol strit džornal", pozivajući se na izvore bliske tim operacijama.

Svijet 14.11.2014 | 17:25
SAD tajno špijuniraju mobilne telefone

Za špijunažu te vrste koriste se jednostavna sredstva: avioni sa opremom sličnoj onoj koju koriste predajnici za mobilnu telefoniju nadleću određenu zonu kako bi uhvatili signal mobilnih telefona, koji su, inače, programirani tako da se konektuju na najbliži predajnik.

Čim se uspostavi veza između opreme na avionu i mobilnih telefona, podaci se mogu sakupljati, a veza prebaciti na prave predajnike.

Ova visokotehnološka oprema, u obliku kutije, koju je proizveo "Boing", može da automatski obezbedi konektovanim mobilnim telefonima najbolju moguću komunikaciju.

Problem je u tome što su hiljade mobilnih telefona američkih građana priključene na te "lažne mreže", a da to njihovi vlasnici ne znaju.Na taj način su postali dostupni njihovi telefonski podaci kao što su jedinstveni identifikacioni broj i informacije o lokaciji, navodi američki list.

Kristofer Sogojan iz Američke unije za odbranu sloboda (ACLU) smatra da za sprovođenja ovakvog programa "nema opravdanja".Američko ministarstvo pravde odbilo je da komentariše te informacije.


Komentari / 0

Ostavite komentar