Још само да побједе Андора и Сан Марино!

Досадашњи ток квалификација за ЕП 2016 у Француској препун је изненађења. Прве поразе у елиминацијама за неко велико такмичење, после шест-седам година, доживели Шпанци, Немци и Холанђани, док на другој страни блистају Исланд, Словачка, Израел, а посебно острвске селекције – обе Ирске, Велс, Енглеска. Ипак, има и оних који у историји квалификација за ЕП никада нису освојиле ни бод.

Фудбал 14.11.2014 | 19:45
Још само да побједе Андора и Сан Марино!

Шта се то дешава на европској фудбалској сцени? Почетак квалификација за Европско првенство које ће се одржати 2016. године у Француској донео је прегршт изненађујућих, па и шокантних резултата. Великани који годинама уназад нису знали за пораз у елиминационим борбама почели су да "падају као крушке", док су неки други који спадају у средњу класу, па чак и "нижи фудбалски сталеж", постали непобедиви. Још само фали да Андора, Сан Марино или дебитант Гибралтар откину неки бод...

А све је почело од Холанђана. У последња три квалификациона циклуса (СП 2010, ЕП 2012 и СП 2014), трећепласирани са овогодишњег Мундијала у Бразилу одиграли су 28 утакмица, забележили 26 победа уз по један реми и пораз, а ове јесени су већ доживели два нокаута – против Чешке и Исланда, па су дошли у ситуацију да се у директном дуелу с Летонијом овог викенда боре за место у баражу!

Сеча фаворита настављена је поразом Немачке против Пољске, првим неуспехом актуелних планетарних шампиона у квалификацијама још од 2007. године, а онда су на ред дошли и неубедљиви Шпанци који су против Словачке доживели први неуспех у елиминационим борбама још од октобра 2006. и дуела са Шведском!

После киксева Лала, Панцера и Црвене фурије, Италија може да се похвали да има најдужи низ утакмица у квалификацијама за велика такмичења у којима није поражена. Азури су, наиме, неокрњени прошли битке за СП 2010. (7-3-0) и 2014. (6-4-0) и ЕП 2012. (8-2-0), а од последњег неуспеха прошло је више од осам година! Наиме, нико им није "скинуо скалп" још од 6. септембра 2006. када је то пошло за руком Французима. Међутим, пулени селектора Антонија Контеа морају да буду веома опрезни јер их ове недеље очекује и дерби кола, окршај против Хрватске на стадиону Ђузепе Меаца у Милану.

Највеће изненађење на старту квалификација за ЕУРО 2016 представљају резултати острвских репрезентација. Енглеска и Северна Ирска имају стопостотан учинак, по три победе, Велс и Република Ирска не знају за неуспех (2-1-0) и налазе се на местима која директно воде у Француску, а најслабија, условно речено је Шкотска која има половичан учинак у претходних 270 минута (по победу, реми и пораз).

Чак осам репрезентација може да се похвали стопостотним билансом до сада. Осим великана Италије и Енглеске, то су још Чешка, Словачка, Хрватска, Северна Ирска, Израел и Исланд, уз напомену да Исланђани, Енглези и Хрвати још нису примили ни гол! Када се све сабере, 17 екипа је још без пораза, 16 без победе, а шест селекција није освојило ниједан бод (Андора, Гибралтар, Сан Марино, Фарска Острва, Малта и Азербејџан). Ипак, уз Холанђане и Немце (1-1-1), највише су разочарали Турска и Грчка (по бод из три меча), али и Босна и Херцеговина (два ремија и пораз).

Када су "црне овце" у питању, предводе их без дилеме Сан Марино и Андора, селекције које никада нису освојиле ни бод у квалификацијама за неко европско првенство. Први су везали 59, а други 43 пораза! Навијачи Андоре, међутим, са поносом се сећају квалификација за СП 2006. у Немачкој када су имали победу и два ремија, док је Сан Марино последњи бод освојио још у борбама за СП 2002. када су изненадили на гостовању у Летонији (1:1).

У елиминационим борбама за европска првенства, ове две репрезентације, али и Лихтенштајн и Малта, увек су завршавале на последњем месту у квалификационој групи, док на пример Мађари, нису играли на шампионату Старог континента још од 1972. године.

Окрени-обрни, очекује нас занимљив фудбалски викенд у којем ће клупске битке уступити место репрезентативним дуелима и скраћеној квалификационој рунди (петак, субота и недеља) на путу који води до Тријумфалне капије у Паризу. Током три дана биће одиграно 26 утакмица, а онда ће уследити пауза све до 27. марта.

ПРОСЕК - 2,64 ГОЛА ПО МЕЧУ

У досадашњем току елиминационих борби за Европско првенство 2016. у Француској одиграно је 77 утакмица и постигнуто 203 голова што даје солидан просек од 2,64 погодака по сусрету.

Стадиони су били прилично добро попуњени широм Старог континента пошто је забележена просечна посета од нешто више од 20.000 навијача по мечу.

ЛЕВАНДОВСКИ, СИГУРДСОН...

Звучна фудбалска имена се, засада, нису исказала голгетерским учинком у квалификацијама. На челу листе стрелаца, са по четири постигнута поготка, налазе се Израелац Дамари, Пољак Левандовски и Исланђанин Сигурдсон. По три пута су противничке мреже тресли Алкасер (Шпанија), Дочкал (Чешка), Кин (Р. Ирска), Лаферти (С. Ирска), Новаковић (Словенија) и Велбек (Енглеска).

ПРВО ЕП ЧЕКА 27 СЕЛЕКЦИЈА

ЧАК 27 селекција никада није учествовало на Европском првенству. То су: Велс, Словачка, Сан Марино, Северна Ирска, Црна Гора, Молдавија, Малта, Македонија, Луксембург, Литванија, Лихтенштајн, Казахстан, Израел, Исланд, Гибралтар, Грузија, Финска, Фарска Острва, Естонија, Кипар, БиХ, Белорусија, Азербејџан, Јерменија, Андора и Албанија.

Коментари / 0

Оставите коментар