Još samo da pobjede Andora i San Marino!

Dosadašnji tok kvalifikacija za EP 2016 u Francuskoj prepun je iznenađenja. Prve poraze u eliminacijama za neko veliko takmičenje, posle šest-sedam godina, doživeli Španci, Nemci i Holanđani, dok na drugoj strani blistaju Island, Slovačka, Izrael, a posebno ostrvske selekcije – obe Irske, Vels, Engleska. Ipak, ima i onih koji u istoriji kvalifikacija za EP nikada nisu osvojile ni bod.

Fudbal 14.11.2014 | 19:45
Još samo da pobjede Andora i San Marino!

Šta se to dešava na evropskoj fudbalskoj sceni? Početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se održati 2016. godine u Francuskoj doneo je pregršt iznenađujućih, pa i šokantnih rezultata. Velikani koji godinama unazad nisu znali za poraz u eliminacionim borbama počeli su da "padaju kao kruške", dok su neki drugi koji spadaju u srednju klasu, pa čak i "niži fudbalski stalež", postali nepobedivi. Još samo fali da Andora, San Marino ili debitant Gibraltar otkinu neki bod...

A sve je počelo od Holanđana. U poslednja tri kvalifikaciona ciklusa (SP 2010, EP 2012 i SP 2014), trećeplasirani sa ovogodišnjeg Mundijala u Brazilu odigrali su 28 utakmica, zabeležili 26 pobeda uz po jedan remi i poraz, a ove jeseni su već doživeli dva nokauta – protiv Češke i Islanda, pa su došli u situaciju da se u direktnom duelu s Letonijom ovog vikenda bore za mesto u baražu!

Seča favorita nastavljena je porazom Nemačke protiv Poljske, prvim neuspehom aktuelnih planetarnih šampiona u kvalifikacijama još od 2007. godine, a onda su na red došli i neubedljivi Španci koji su protiv Slovačke doživeli prvi neuspeh u eliminacionim borbama još od oktobra 2006. i duela sa Švedskom!

Posle kikseva Lala, Pancera i Crvene furije, Italija može da se pohvali da ima najduži niz utakmica u kvalifikacijama za velika takmičenja u kojima nije poražena. Azuri su, naime, neokrnjeni prošli bitke za SP 2010. (7-3-0) i 2014. (6-4-0) i EP 2012. (8-2-0), a od poslednjeg neuspeha prošlo je više od osam godina! Naime, niko im nije "skinuo skalp" još od 6. septembra 2006. kada je to pošlo za rukom Francuzima. Međutim, puleni selektora Antonija Kontea moraju da budu veoma oprezni jer ih ove nedelje očekuje i derbi kola, okršaj protiv Hrvatske na stadionu Đuzepe Meaca u Milanu.

Najveće iznenađenje na startu kvalifikacija za EURO 2016 predstavljaju rezultati ostrvskih reprezentacija. Engleska i Severna Irska imaju stopostotan učinak, po tri pobede, Vels i Republika Irska ne znaju za neuspeh (2-1-0) i nalaze se na mestima koja direktno vode u Francusku, a najslabija, uslovno rečeno je Škotska koja ima polovičan učinak u prethodnih 270 minuta (po pobedu, remi i poraz).

Čak osam reprezentacija može da se pohvali stopostotnim bilansom do sada. Osim velikana Italije i Engleske, to su još Češka, Slovačka, Hrvatska, Severna Irska, Izrael i Island, uz napomenu da Islanđani, Englezi i Hrvati još nisu primili ni gol! Kada se sve sabere, 17 ekipa je još bez poraza, 16 bez pobede, a šest selekcija nije osvojilo nijedan bod (Andora, Gibraltar, San Marino, Farska Ostrva, Malta i Azerbejdžan). Ipak, uz Holanđane i Nemce (1-1-1), najviše su razočarali Turska i Grčka (po bod iz tri meča), ali i Bosna i Hercegovina (dva remija i poraz).

Kada su "crne ovce" u pitanju, predvode ih bez dileme San Marino i Andora, selekcije koje nikada nisu osvojile ni bod u kvalifikacijama za neko evropsko prvenstvo. Prvi su vezali 59, a drugi 43 poraza! Navijači Andore, međutim, sa ponosom se sećaju kvalifikacija za SP 2006. u Nemačkoj kada su imali pobedu i dva remija, dok je San Marino poslednji bod osvojio još u borbama za SP 2002. kada su iznenadili na gostovanju u Letoniji (1:1).

U eliminacionim borbama za evropska prvenstva, ove dve reprezentacije, ali i Lihtenštajn i Malta, uvek su završavale na poslednjem mestu u kvalifikacionoj grupi, dok na primer Mađari, nisu igrali na šampionatu Starog kontinenta još od 1972. godine.

Okreni-obrni, očekuje nas zanimljiv fudbalski vikend u kojem će klupske bitke ustupiti mesto reprezentativnim duelima i skraćenoj kvalifikacionoj rundi (petak, subota i nedelja) na putu koji vodi do Trijumfalne kapije u Parizu. Tokom tri dana biće odigrano 26 utakmica, a onda će uslediti pauza sve do 27. marta.

PROSEK - 2,64 GOLA PO MEČU

U dosadašnjem toku eliminacionih borbi za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj odigrano je 77 utakmica i postignuto 203 golova što daje solidan prosek od 2,64 pogodaka po susretu.

Stadioni su bili prilično dobro popunjeni širom Starog kontinenta pošto je zabeležena prosečna poseta od nešto više od 20.000 navijača po meču.

LEVANDOVSKI, SIGURDSON...

Zvučna fudbalska imena se, zasada, nisu iskazala golgeterskim učinkom u kvalifikacijama. Na čelu liste strelaca, sa po četiri postignuta pogotka, nalaze se Izraelac Damari, Poljak Levandovski i Islanđanin Sigurdson. Po tri puta su protivničke mreže tresli Alkaser (Španija), Dočkal (Češka), Kin (R. Irska), Laferti (S. Irska), Novaković (Slovenija) i Velbek (Engleska).

PRVO EP ČEKA 27 SELEKCIJA

ČAK 27 selekcija nikada nije učestvovalo na Evropskom prvenstvu. To su: Vels, Slovačka, San Marino, Severna Irska, Crna Gora, Moldavija, Malta, Makedonija, Luksemburg, Litvanija, Lihtenštajn, Kazahstan, Izrael, Island, Gibraltar, Gruzija, Finska, Farska Ostrva, Estonija, Kipar, BiH, Belorusija, Azerbejdžan, Jermenija, Andora i Albanija.

Komentari / 0

Ostavite komentar