Рајска коалициона врата

Знам ја какву бих владу или владе волела.Знам и какве партије. Али, не  иде. И кад направиш савршену партију,профилтрираш чланство до  изнемоглости, опет следи коалиција.

Република Српска 14.11.2014 | 07:53
Рајска коалициона врата

Сретна што сам у овим годинама коначно поштеђена приче о војсци и породима, сачекала ме прича о
коалицијама. Као некад о добром заставнику и гадном капетану или вештој бабици и целодневном породу, сад је уз сваку кафу прича о томе ко има већину и је ли Жељко Бакиров, Младен пробошњачки, а Мићко у нераскидивој вези са Драгчетом. Узгред, за Жељка су прво говорили да је Злоћков, онда Фахрин, сад Бакиров. Благо њему кад је увек нечији.

Тешко нама ничијима, а свачијима. Али, ми нисмо добили преко 42.000 личних гласова за Парламент БиХ у својој изборној јединици. Младен пробошњачки онолико колико и Мићко, који је дана 06.11. 2014. изјавио да ће СНСД, према ранијем договору с ХДЗ-ом БиХ, осигурати једно министарско место овој странци из квоте СНСД-а, док ће ХДЗ применити реципроцитет у ФБиХ, а “Уколико таква пракса буде могућа и са СДА, нећемо од тога бјежати”. Сад су други вуци у Бањој Луци, односно хијене, које завијањем треба да нас упозоре да се надвила нова опасност над Републику Српску у виду мањка Мићкових коалиционих партнера.

Шта ћемо ми јадни ако не буде он имао тапију на разбуцавање свега што је ико икад предложио на државном нивоу, па макар и свеколико српство профитирало из тога?! Осим кад је нека подела пара и позиција у питању. Ваљда нам свима мозак толико бар ради да премотамо филм претходних девет година и подсетимо се свих Додикових што тениских, што рекетних партнера. Девет година гледања његовог пребацивања лоптице у туђе двориште и огромног му рекета – мало ли је?!

О Мићку и Драгчету, односно тој нераскидивој вези сведочиће једног дана Злоћко и објаснити нам зашто та верност није испоштована ономад кад се потписивао онај Споразум и усагласило деловање СНСД-а и СДП-а, посебно око пара. А Драгчета ни на мапи споразумној! Њега су затурили у оном келнерском АПП разломку (ако прође, прође) марта 2011. где је пет било једна трећина од 17.

И сад је цика. Једни дрече што се власт формира без њих, други дрече због непринципијелне коалиције, заборављајући да смо у таквима и децу одгојили, а да принципа не видесмо. Наравно да припитам одмах: “А са ким би ви?” Кад добијем макар један јасан одговор, обавестићу свеколико пучанство диљем државе.

Сад је прича о томе како се потписало са четницима, можеш мислити. Добро, хоћете Додика? Само њега не! Вичу углас. Е, трећег нема. Или општа халабука на Комшића. Добро. Нећете СДА?

Е, онда, јавно и гласно кажите кога би и немојте се крити по фацебооку, порталима и приде лажним именима, ламентирајући над својом судбином. Право код Комшића у канцеларију или партијске канцеларије и изнесите став, а не виртуелну пљувачку.

Јер, како рекох на почетку, знам и ја шта бих волела. То ме, нажалост, у овом животу запасти неће. Онда се, по добром старом балканском обичају, вратим на оно што не бих хтела и што ми је живот огадило, па све мимо тога добије пролаз. Ваљда чињеница што нисам члан ниједне политичке партије говори све, а да правим своју партију, опет би ме чекала коалиција.

Зашто не бих и ја подлегла општој психози и у личној параноји видела да је оволико инсистирање на осовини Додик – Човић управо у циљу распакивања дејтонског пакета, са неизвесним последицама у распону од трећег ентитета, преко блокирања свега и свакога до распада државе, а у том процесу ћу плаћати гориво једно 20 КМ по литри на Мићковим или Драгчетовим пумпама; жалити што немам златне зубе да их продам за врећу брашна; вежбати прелет параглидингом да некако дођем до родбине; тражити овлаштени кисок да ми издају потврду о аутентичности, за чије издавање бих морала да продам неког од чланова родбине; грејати се зими од љубави према Вођи, а своје убеђивати да се идеална температура стана постиже достизањем телепатске везе са Њим(а); седе израслине покривати дебело плаћеном чађу из димњака оних сретника који су дошли до дрва; преписивати тинтоблајком (завладаће мода модрих језика) рецепте како од гована направити питу, а да је јестива; прати се опет трофазно: донекле, однекле и некле... и са тешком зебњом страховати да се не појаве чувене конзерве Икар.

Но нећу са таквом сликом да лежем и осванем, нити да је призивам. Довољан ми је овај константни грч да ми се живот, заправо, завршио и да је све ово само стални боравак у чистилишту, из којег се
назире само слепа улица.

Како сам у млађим годинама готово стекла утисак да сваки заставник пије, а да је сваки капетан дрчан и надобудан; да је пород резервисан само за одабране, тако ме већ хвата тешка параноја од ове силне приче да та нека савршена коалиција стварно постоји, ту је, али никако да изрони из магле. Баш као у оним ружним сновима кад не можеш да отвориш очи, пружиш руку или потрчиш, а ту, одмах надохват, стоје рајска коалициона врата.

Пробуде ме Сејдић&Финци, више од пола милиона незапослених, црни дугови и криминал до пред врата. Ништа рајска, хватај се овоземаљске коалиције и остани будан на блатобрану отаџбине.

 Светлана Ценић

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Виктор

14.11.2014 07:14

Зашто се Свјетлана беспотребно оптеретила оваквим суморним мислима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

:)

14.11.2014 07:20

свака јој је на мјесту... баш свака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

14.11.2014 07:28

Све бакице су куци и кувају руцак и цувају унуцад.а стати цекас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

14.11.2014 07:32

СУВИСЕ КОМПЛИКУЈЕ... БОЉЕ ОВАКО "БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН ВУК, ЦВРЦАК И МРАВ" А ОВЦЕ СУ НА ЦЕКАЊУ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

индира хатибовић химзанија

14.11.2014 07:33

искрена жена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

14.11.2014 07:37

Надам се да су неки од поменутих лидера (вође)дошли до сличних закључака.Стоп приватној држави у режији Мићко - Драганче !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

14.11.2014 07:41

Зашто се на примјер ја не бавим политиком. А и други који су сто пута бољи од ових који су нас годинама заваљивали и завалили да устати више не можемо. Знало ми пасти на памет да поченм. Онда се сударим са питањем "с ким?". Нема се с ким. И ако бих скупио одредјене људе, истомишљенике, не би народ за нас гласао. То би онда био јалов посао. А инжењери не воле радити посао који не би дао резултат. Ево Алекса Милојевић је на крају формирао странку. Колико је гласова добио? Мизерију. Нису прешли консензус. А исправни су им ставови. Додика су означили као народног непријетеља број 1. Хоће истраге, искорјењивање корупције, широко акционарство и обнову економије. Хоће понудити нормалан живот овом јату зомбија. Зато и нису прошли. Неће овај народ исправне. Давно сам ја то схватио. Неће овај народ исправне не само у политици него свугдје. Негативна селекција је на сваком кораку. Има се проблем с генима. Из генерације у генерацију је тако, наопако. Кратко и јасно, нема овом болесном друштву лако из коже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ССД.

14.11.2014 08:00

Странке разорише и уништише народ својим понашањем и крадјом ! Све политичке представнике би ја кад би мого спаково и послао у иностранство да шљакају мало по тудјим шталама а народ бих кући вратио из тудјег света ! Знате ли колило сте истерали дјеце из дрзаве манипулатори једни . Срам вас било споменика по Републици Српској по свим селима и градовима . ЖИВЕЛА СРБИЈА . ССД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.11.2014 08:02

Просетајте се мало господјо Цениц по еуропи али са својим парама, па цете врло брзо увидјети да ми зивимо у благостању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обичан чо´ек

14.11.2014 08:18

ЦЕЦО сестро! Зашто толко кукаш на туђем гробљу?Ништа ниси ново рекла ико је све што кажеш ок.Опусти се,живи живот тај који имаш, као и сви ми,јер ми овде и сада, немамо другог избора.Очито да патимо од закашњеле менталне еволиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОГО

14.11.2014 08:24

Уништени смо ми, покрадени, завађени, не вриједи причати балванима који подрзав ају Додика, да смо уништени и да треба нешто мијењати. Балван остаје балван, лопов лопов, то је народна изрека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

14.11.2014 08:38

Док год постоји заједничка држава и једним и другим и трећим ће главни адут бити национализам а знате зашто? Зато што других адута немају. Неспособни су и једни и други и трећи да било шта ураде осим да пљачкају овај ионако осиромашени народ. Данас у БиХ имате два ентитета у којима дјеца сањају да оду, искривљен систем ( сустав ) вриједности у којима се олигархија са својим потомцима бахати на конто новца који су покрали од поштеног и сиромашног становништва и нема никаквих назнака за бољу будућност. Нажалост из БиХ свако нормалан мора да има жељу да оде јер није могуће опстати у тој држави осим ако нисте припрдак власти, син или кћерка неког од олигархије или једноставно будала која то све не види. Наведеним није проблем останка и опстанка. Да парадокс буде већи ови сиромашни који су покрадени уче своју дјецу како и они треба да буду као ови што су их покрали а поштених људи и породица ( обитељи ) је све мање и мање ... то је пут који конвертира у нулу односно у ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАЈ БЈЕЗИ!!!

14.11.2014 09:12

Када је ко у БиХ гласао за паметног и постеног.То је стварно интересантно када се узме у обзир да ми увијек гласамо за будалу неку,ваљда из страха.Нисмо дорасли јос да будемо нормално друство.Па и други су ратовали па данас зиве у миру,не заборављају,али се боре да се не понови.Њемци су изврсили геноцид над Јеврјима,а данас сваки јевреј има зељу да зиви у Њемацкој и они су се годинама борили да створе сто бољи еконоски систем да народ поново неби пао у заблуду.Ста смо ми урадили за 24г једно велико НИСТА,моземо имамо и памет и сангу.Да је Њемацку улозено пара као у БиХ посље ИИ с.р они би за 3г мозда опет запоцели ИИИ с.р,а ми ни вајнски веце немоземо направити док се легитимни представници и побиједници како то они називају својих народа не договоре.Дај бјези!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек

14.11.2014 09:41

Ви сте у праву и све је тако, но камо даље, роде по муци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критичар

14.11.2014 12:35

Данас свако може да буде колумниста и пише шта је њему драго, а суштина је да текстови као овај буду озбиљне анализе и појашњења грађанству. Жена се искукала и сад је то као нека колумна! Па шта би требало да пише ових 500 000 незапослених?! Свашта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

14.11.2014 13:44

Спомињуци конзерве ИКАРА мене Ценицка врати у нека просла времена, када смо нас пет дјецака испред земунице на огњисту направљеном од три камена подгријавали тај фамозни оброк, те једином касиком онако братски кусали без хљеба вјерујуци да це доци боље сутра.Двојица нису доцекала крај рата а камо среце да смо и ми изгинули да не гледамо зло оцима. Свака ти је златна господјо Цениц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спас за регион

14.11.2014 13:55

Ценицка је спас за регион!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мирослав

14.11.2014 14:06

О којем ти благостању прицас.Ти Европе ниси видио,нити цес видјети.Залосно је како су вам испрали мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миламила

15.11.2014 06:09

Гдјице Светлана, моја мајка је остала без посла у вријеме кад сте Ви министровали финансијама. Када су Вас раднице Чајевца упитале шта ће бити са њима рекли сте : Шта ћу вам ја, а од кога да узмем и да дам вама и тако их пустили низ воду. Према томе немој се правити паметна, унесрећила си раднице Чајевца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витомир

15.11.2014 17:22

Види доклесмо стигли данам једна Светлана Цениц даје оцјену и глупе коментаре;

ОДГОВОРИТЕ