Rajska koaliciona vrata

Znam ja kakvu bih vladu ili vlade volela.Znam i kakve partije. Ali, ne  ide. I kad napraviš savršenu partiju,profiltriraš članstvo do  iznemoglosti, opet sledi koalicija.

Republika Srpska 14.11.2014 | 07:53
Rajska koaliciona vrata

Sretna što sam u ovim godinama konačno pošteđena priče o vojsci i porodima, sačekala me priča o
koalicijama. Kao nekad o dobrom zastavniku i gadnom kapetanu ili veštoj babici i celodnevnom porodu, sad je uz svaku kafu priča o tome ko ima većinu i je li Željko Bakirov, Mladen probošnjački, a Mićko u neraskidivoj vezi sa Dragčetom. Uzgred, za Željka su prvo govorili da je Zloćkov, onda Fahrin, sad Bakirov. Blago njemu kad je uvek nečiji.

Teško nama ničijima, a svačijima. Ali, mi nismo dobili preko 42.000 ličnih glasova za Parlament BiH u svojoj izbornoj jedinici. Mladen probošnjački onoliko koliko i Mićko, koji je dana 06.11. 2014. izjavio da će SNSD, prema ranijem dogovoru s HDZ-om BiH, osigurati jedno ministarsko mesto ovoj stranci iz kvote SNSD-a, dok će HDZ primeniti reciprocitet u FBiH, a “Ukoliko takva praksa bude moguća i sa SDA, nećemo od toga bježati”. Sad su drugi vuci u Banjoj Luci, odnosno hijene, koje zavijanjem treba da nas upozore da se nadvila nova opasnost nad Republiku Srpsku u vidu manjka Mićkovih koalicionih partnera.

Šta ćemo mi jadni ako ne bude on imao tapiju na razbucavanje svega što je iko ikad predložio na državnom nivou, pa makar i svekoliko srpstvo profitiralo iz toga?! Osim kad je neka podela para i pozicija u pitanju. Valjda nam svima mozak toliko bar radi da premotamo film prethodnih devet godina i podsetimo se svih Dodikovih što teniskih, što reketnih partnera. Devet godina gledanja njegovog prebacivanja loptice u tuđe dvorište i ogromnog mu reketa – malo li je?!

O Mićku i Dragčetu, odnosno toj neraskidivoj vezi svedočiće jednog dana Zloćko i objasniti nam zašto ta vernost nije ispoštovana onomad kad se potpisivao onaj Sporazum i usaglasilo delovanje SNSD-a i SDP-a, posebno oko para. A Dragčeta ni na mapi sporazumnoj! Njega su zaturili u onom kelnerskom APP razlomku (ako prođe, prođe) marta 2011. gde je pet bilo jedna trećina od 17.

I sad je cika. Jedni dreče što se vlast formira bez njih, drugi dreče zbog neprincipijelne koalicije, zaboravljajući da smo u takvima i decu odgojili, a da principa ne videsmo. Naravno da pripitam odmah: “A sa kim bi vi?” Kad dobijem makar jedan jasan odgovor, obavestiću svekoliko pučanstvo diljem države.

Sad je priča o tome kako se potpisalo sa četnicima, možeš misliti. Dobro, hoćete Dodika? Samo njega ne! Viču uglas. E, trećeg nema. Ili opšta halabuka na Komšića. Dobro. Nećete SDA?

E, onda, javno i glasno kažite koga bi i nemojte se kriti po facebooku, portalima i pride lažnim imenima, lamentirajući nad svojom sudbinom. Pravo kod Komšića u kancelariju ili partijske kancelarije i iznesite stav, a ne virtuelnu pljuvačku.

Jer, kako rekoh na početku, znam i ja šta bih volela. To me, nažalost, u ovom životu zapasti neće. Onda se, po dobrom starom balkanskom običaju, vratim na ono što ne bih htela i što mi je život ogadilo, pa sve mimo toga dobije prolaz. Valjda činjenica što nisam član nijedne političke partije govori sve, a da pravim svoju partiju, opet bi me čekala koalicija.

Zašto ne bih i ja podlegla opštoj psihozi i u ličnoj paranoji videla da je ovoliko insistiranje na osovini Dodik – Čović upravo u cilju raspakivanja dejtonskog paketa, sa neizvesnim posledicama u rasponu od trećeg entiteta, preko blokiranja svega i svakoga do raspada države, a u tom procesu ću plaćati gorivo jedno 20 KM po litri na Mićkovim ili Dragčetovim pumpama; žaliti što nemam zlatne zube da ih prodam za vreću brašna; vežbati prelet paraglidingom da nekako dođem do rodbine; tražiti ovlašteni kisok da mi izdaju potvrdu o autentičnosti, za čije izdavanje bih morala da prodam nekog od članova rodbine; grejati se zimi od ljubavi prema Vođi, a svoje ubeđivati da se idealna temperatura stana postiže dostizanjem telepatske veze sa Njim(a); sede izrasline pokrivati debelo plaćenom čađu iz dimnjaka onih sretnika koji su došli do drva; prepisivati tintoblajkom (zavladaće moda modrih jezika) recepte kako od govana napraviti pitu, a da je jestiva; prati se opet trofazno: donekle, odnekle i nekle... i sa teškom zebnjom strahovati da se ne pojave čuvene konzerve Ikar.

No neću sa takvom slikom da ležem i osvanem, niti da je prizivam. Dovoljan mi je ovaj konstantni grč da mi se život, zapravo, završio i da je sve ovo samo stalni boravak u čistilištu, iz kojeg se
nazire samo slepa ulica.

Kako sam u mlađim godinama gotovo stekla utisak da svaki zastavnik pije, a da je svaki kapetan drčan i nadobudan; da je porod rezervisan samo za odabrane, tako me već hvata teška paranoja od ove silne priče da ta neka savršena koalicija stvarno postoji, tu je, ali nikako da izroni iz magle. Baš kao u onim ružnim snovima kad ne možeš da otvoriš oči, pružiš ruku ili potrčiš, a tu, odmah nadohvat, stoje rajska koaliciona vrata.

Probude me Sejdić&Finci, više od pola miliona nezaposlenih, crni dugovi i kriminal do pred vrata. Ništa rajska, hvataj se ovozemaljske koalicije i ostani budan na blatobranu otadžbine.

 Svetlana Cenić

 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Viktor

14.11.2014 07:14

Zašto se Svjetlana bespotrebno opteretila ovakvim sumornim mislima.

ODGOVORITE
Name

:)

14.11.2014 07:20

svaka joj je na mjestu... baš svaka!

ODGOVORITE
Name

lik

14.11.2014 07:28

Sve bakice su kuci i kuvaju rucak i cuvaju unucad.a stati cekas?

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

14.11.2014 07:32

SUVISE KOMPLIKUJE... BOLJE OVAKO "BIO JEDNOM JEDAN VUK, CVRCAK I MRAV" A OVCE SU NA CEKANJU....

ODGOVORITE
Name

indira hatibović himzanija

14.11.2014 07:33

iskrena žena.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

14.11.2014 07:37

Nadam se da su neki od pomenutih lidera (vođe)došli do sličnih zaključaka.Stop privatnoj državi u režiji Mićko - Draganče !

ODGOVORITE
Name

Inženjer

14.11.2014 07:41

Zašto se na primjer ja ne bavim politikom. A i drugi koji su sto puta bolji od ovih koji su nas godinama zavaljivali i zavalili da ustati više ne možemo. Znalo mi pasti na pamet da počenm. Onda se sudarim sa pitanjem "s kim?". Nema se s kim. I ako bih skupio odredjene ljude, istomišljenike, ne bi narod za nas glasao. To bi onda bio jalov posao. A inženjeri ne vole raditi posao koji ne bi dao rezultat. Evo Aleksa Milojević je na kraju formirao stranku. Koliko je glasova dobio? Mizeriju. Nisu prešli konsenzus. A ispravni su im stavovi. Dodika su označili kao narodnog neprijetelja broj 1. Hoće istrage, iskorjenjivanje korupcije, široko akcionarstvo i obnovu ekonomije. Hoće ponuditi normalan život ovom jatu zombija. Zato i nisu prošli. Neće ovaj narod ispravne. Davno sam ja to shvatio. Neće ovaj narod ispravne ne samo u politici nego svugdje. Negativna selekcija je na svakom koraku. Ima se problem s genima. Iz generacije u generaciju je tako, naopako. Kratko i jasno, nema ovom bolesnom društvu lako iz kože.

ODGOVORITE
Name

SSD.

14.11.2014 08:00

Stranke razoriše i uništiše narod svojim ponašanjem i kradjom ! Sve političke predstavnike bi ja kad bi mogo spakovo i poslao u inostranstvo da šljakaju malo po tudjim štalama a narod bih kući vratio iz tudjeg sveta ! Znate li kolilo ste isterali djece iz drzave manipulatori jedni . Sram vas bilo spomenika po Republici Srpskoj po svim selima i gradovima . ŽIVELA SRBIJA . SSD.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

14.11.2014 08:02

Prosetajte se malo gospodjo Cenic po europi ali sa svojim parama, pa cete vrlo brzo uvidjeti da mi zivimo u blagostanju.

ODGOVORITE
Name

običan čo´ek

14.11.2014 08:18

CECO sestro! Zašto tolko kukaš na tuđem groblju?Ništa nisi novo rekla iko je sve što kažeš ok.Opusti se,živi život taj koji imaš, kao i svi mi,jer mi ovde i sada, nemamo drugog izbora.Očito da patimo od zakašnjele mentalne evolicije.

ODGOVORITE
Name

GOGO

14.11.2014 08:24

Uništeni smo mi, pokradeni, zavađeni, ne vrijedi pričati balvanima koji podrzav aju Dodika, da smo uništeni i da treba nešto mijenjati. Balvan ostaje balvan, lopov lopov, to je narodna izreka.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

14.11.2014 08:38

Dok god postoji zajednička država i jednim i drugim i trećim će glavni adut biti nacionalizam a znate zašto? Zato što drugih aduta nemaju. Nesposobni su i jedni i drugi i treći da bilo šta urade osim da pljačkaju ovaj ionako osiromašeni narod. Danas u BiH imate dva entiteta u kojima djeca sanjaju da odu, iskrivljen sistem ( sustav ) vrijednosti u kojima se oligarhija sa svojim potomcima bahati na konto novca koji su pokrali od poštenog i siromašnog stanovništva i nema nikakvih naznaka za bolju budućnost. Nažalost iz BiH svako normalan mora da ima želju da ode jer nije moguće opstati u toj državi osim ako niste priprdak vlasti, sin ili kćerka nekog od oligarhije ili jednostavno budala koja to sve ne vidi. Navedenim nije problem ostanka i opstanka. Da paradoks bude veći ovi siromašni koji su pokradeni uče svoju djecu kako i oni treba da budu kao ovi što su ih pokrali a poštenih ljudi i porodica ( obitelji ) je sve manje i manje ... to je put koji konvertira u nulu odnosno u ništa!

ODGOVORITE
Name

DAJ BJEZI!!!

14.11.2014 09:12

Kada je ko u BiH glasao za pametnog i postenog.To je stvarno interesantno kada se uzme u obzir da mi uvijek glasamo za budalu neku,valjda iz straha.Nismo dorasli jos da budemo normalno drustvo.Pa i drugi su ratovali pa danas zive u miru,ne zaboravljaju,ali se bore da se ne ponovi.Njemci su izvrsili genocid nad Jevrjima,a danas svaki jevrej ima zelju da zivi u Njemackoj i oni su se godinama borili da stvore sto bolji ekonoski sistem da narod ponovo nebi pao u zabludu.Sta smo mi uradili za 24g jedno veliko NISTA,mozemo imamo i pamet i sangu.Da je Njemacku ulozeno para kao u BiH poslje II s.r oni bi za 3g mozda opet zapoceli III s.r,a mi ni vajnski vece nemozemo napraviti dok se legitimni predstavnici i pobijednici kako to oni nazivaju svojih naroda ne dogovore.Daj bjezi!!!!

ODGOVORITE
Name

Covjek

14.11.2014 09:41

Vi ste u pravu i sve je tako, no kamo dalje, rode po muci?

ODGOVORITE
Name

Kritičar

14.11.2014 12:35

Danas svako može da bude kolumnista i piše šta je njemu drago, a suština je da tekstovi kao ovaj budu ozbiljne analize i pojašnjenja građanstvu. Žena se iskukala i sad je to kao neka kolumna! Pa šta bi trebalo da piše ovih 500 000 nezaposlenih?! Svašta!

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

14.11.2014 13:44

Spominjuci konzerve IKARA mene Cenicka vrati u neka prosla vremena, kada smo nas pet djecaka ispred zemunice na ognjistu napravljenom od tri kamena podgrijavali taj famozni obrok, te jedinom kasikom onako bratski kusali bez hljeba vjerujuci da ce doci bolje sutra.Dvojica nisu docekala kraj rata a kamo srece da smo i mi izginuli da ne gledamo zlo ocima. Svaka ti je zlatna gospodjo Cenic.

ODGOVORITE
Name

spas za region

14.11.2014 13:55

Cenicka je spas za region!

ODGOVORITE
Name

re miroslav

14.11.2014 14:06

O kojem ti blagostanju pricas.Ti Evrope nisi vidio,niti ces vidjeti.Zalosno je kako su vam isprali mozak.

ODGOVORITE
Name

milamila

15.11.2014 06:09

Gdjice Svetlana, moja majka je ostala bez posla u vrijeme kad ste Vi ministrovali finansijama. Kada su Vas radnice Čajevca upitale šta će biti sa njima rekli ste : Šta ću vam ja, a od koga da uzmem i da dam vama i tako ih pustili niz vodu. Prema tome nemoj se praviti pametna, unesrećila si radnice Čajevca

ODGOVORITE
Name

Vitomir

15.11.2014 17:22

Vidi doklesmo stigli danam jedna Svetlana Cenic daje ocjenu i glupe komentare;

ODGOVORITE