ХИВ- ом излијечили рак

Амерички доктори су остварили велики подвиг након што су успјели да пацијента обољелог од рака излијече помоћу ХИВ- а.

Здравље 13.11.2014 | 21:23
ХИВ- ом излијечили рак

Маршал Јенсен (30) из Јуте, ожењени отац једног дјетета, обољео је од акутне лимфобастичне леукемије 2012. и последње двије године је трагао за ефикасним лијеком.

Спас је пронашао на једној клиници у Пенсилванији, гдје се као један од 30 пацијената подвргао експериманталном програму лијечења генском терапијом који је подразумјевао коришћење ХИВ-а, вируса који изазива сиду, пише Ало.

 Овај третман подразумијева да се пацијенту дају бијела крвна зрнца са деактивираним ХИВ-ом која потом уништавају ћелије рака. Јенсен је одлично реаговао на ову терапију и у потпуности је излијечен. Од 30 пацијената који су учествовали у лијечењу, 23 је још живо, а 19 је излијечено.

Чим му је дијагностификована леукемија, Маршал је са супругом Амандом и сином Кезманом, годину дана путовао по САД тражећи лијек за смртоносну болест.

Наду им је дао доктор Карл Џун, који је са својим тимом провео двије деценије радећи на експерименталном третману помоћу ХИВ-а.

"Он је био наш пролаз. Нисмо знали ни шта ни како ћемо да урадимо, али је успјело. Уз божју милост излијечио сам се и сада сам овде", рекао је Маршал.

Веза између ХИВ-а и леукемије откривена је још 2006. када је откривено да Тимоти Вуд, који је имао ХИВ, болује и од леукемије. ПослИЈе трансплантације коштане сржи од донора који је имао ријетку генетску мутацију, Вуд је излијечен од леукемије и ХИВ-а.

Од тада доктор Џун са својим тимом ради на развоју третмана коме је подвргнуто 30 пацијената.

"Ми користимо деактивирани вирус, који је и даље врста ХИВ-а. Он има способност да у ћелије убаци нове гене", рекао је доктор.

Коментари / 0

Оставите коментар