Представљамо Данску, ривала Србије

Представљамо репрезентацију Данске, противника Србије у наредној утакмици квалификација за ЕУРО 2016.

Фудбал 14.11.2014 | 00:00
Представљамо Данску, ривала Србије

Најбољи српски фудбалери састаће се са Данском (петак, 20.45) не само први пут откако је Србија самостална држава, него и први пут од распада СФР Југославије.

Данци су нам током 80-их и почетком 90-их два пута били ривали у квалификацијама за велика такмичења, а једном и на Европском првенству, у Француској 1984, где су нас декласирали резултатом 5:0.

Била је то чувена селекција, коју су звали "Дански динамит" (Елкјер Ларсен, Арнесен, Лерби, садашњи селектор Мортен Олсен...) и која, када се подвуче црта, није урадила онолико колико је могла, али је на њеном "пепелу" настала потпуно нова генерација, која је 1992. у Шведској постала шампион Европе и тако остварила највећи успех у историји данског фудбала.

Наравно, тај тријумф никада се не би догодио, да се у Југославији није заратило и да репрезентацији наше земље - која је уочи шампионата спала махом на Србе, Црногорце и Македонце - у последњем тренутку није забрањено да игра.

УЕФА се правдала да мора да поступи у складу са одлуком Савета безбедности Уједињених нација, који је Југославији наметнуо свеобухватне санкције. Данци, који су се опуштено припремали за пријатељску утакмицу са Заједницом независних држава (бивши Совјетски савез), одједном су постали учесници ЕП и максимално искористили прилику.

У групи са Шведском, Француском и Енглеском заузели су друго место, у полуфиналу победили Холандију на пенале 5:4 (2:2), а у мечу за трофеј Немачку резултатом 2:0.

Југославија је била победник квалификационе групе са 14 бодова, испред Данаца са 13, а у међусобним сусретима су славили гости - 0:2 у Копенхагену и 1:2 у Београду (1. маја 1991), што је био претпоследњи меч у коме су плави дрес носили фудбалери свих "народа и народности" бивше државе.
Уједно и последњи наш окршај са Данском...

Ако поредимо билансе две селекције од Мундијала 1998, првог за који је СР Југославија по укидању санкција могла да се пласира, Данци су правили боље резултате, иако бисмо се ми и данас "заклели" да смо све време имали квалитетније појединце.

И ми и они учествовали смо на три од пет шампионата света. Док ми имамо само један пласман у осмину финала (1998), Данци су једном били у четвртфиналу (1998) и једном у осмини финала (2002).

Од последња четири првенства Европе, Данска је била учесник три, а СР Југославија (Србија и Црна Гора, Србија) само једног, када је 2000. у Холандији и Белгија дошла до четвртфинала. Данци су тада испали у групи, али су 2004. били четвртфиналисти, па 2012. опет испали у групи.

Летос на Мундијалу у Бразилу није било ни једних ни других.

Србија је у својој квалификационој групи била трећа, иза Белгије и Хрватске, а Данска у својој друга, иза Италије, али није ушла у бараж због најслабијег учинка у конкуренцији девет другопласираних селекција.

Предност Данске пред утакмицу на стадиону Партизана (без гледалаца) је континуитет.
Мортен Олсен (64) је селектор још од 2000. године и у том периоду је четири пута продужио уговор са националним фудбалским савезом (ДБУ)!

Актуелни га веже за репрезентацију до јуна 2016, а баш против Србије постаће други селектор по броју утакмица на клупи једне земље. Са 156 мечева ће престићи покојног Аустријанца Хуга Мајсла, а приближити се такође покојном Сепу Хербергеру, који је 167 пута водио селекцију СР Немачке.

Када је Олсен крајем 2005. потписивао уговор за наредни четворогодишњи циклус, са ДБУ се договорио да буде укључен и у планирање шире стратегије за рад са млађим категоријама, па је самим тим почео да утиче на читаву филозофију фудбала у својој земљи.

Какав је тренер Мортен Олсен, можда најбоље илуструје његова изјава о менаџеру Челсија Жозеу Мурињу.

"Мурињо, по мом мишљењу, представља опасност за фудбал. Ако други тренери одлуче да копирају његов стил, фудбал ће умрети. Па, замислите када би сви играли у складу са његовим схватањима? Ја бих онда уместо утакмица гледао филмове, или бих излазио да се шетам".

Олсен је појаснио да ни он не захтева од екипе да стално напада, али да тренер који располаже квалитетним офанзивним играчима, треба да их користи.

"И мој тим повремено игра на контре, али када имаш лопту у ногама, мораш да знаш шта ћеш урадити са њом, а не као Челси, који се ослања само на прекиде и соло акције Азара и Вилијана", рекао је дански селектор у мају ове године.

Мортен Олсен је пред меч против Португала, прошлог месеца, изјавио да се радује квалитетном противнику.

"Коначно неко ко неће паркирати аутобус испред гола", алудирао је на претходне утакмице против Јерменије (2:1) и Албаније (1:1).

Утакмица Данска - Португал, ипак, није била тако атрактивна за неутралне посматраче, делимично зато што је у Копенхагену пљуштала киша, али и зато што су се обе екипе из својих основних формација 4-3-3 трансформисале у опрезнију 4-4-2 "дијамант", па је великим делом меча вођена жестока битка на средини терена, без много простора да се уђе у праве шансе.

Када се чинило да неће бити голова, Кристијано Роналдо је у 95. минуту надвисио Симона Кјера, голман Каспер Шмајхел је "запливао" у празно и Португалци су минималном победом надокнадили почетни кикс против Албаније пред својим навијачима.

Данска, која води на табели И групе заједно са Албанијом - имају по четири бода из три меча - тако се пред гостовање у Београду налази у сличној улози као Португалци пред Копенхаген.

За очекивати је да Олсен као први циљ постави да његова екипа не изгуби, али "једним оком" ће све време меркати три бода.

Ево играча који конкуришу за дуел са "орловима"...

ГОЛМАНИ: Стефан Андерсен (Копенхаген), Каспер Шмајхел (Лестер), Јонас Лесл (Генган).
ОДБРАНА: Ларс Јакобсен (Генган), Симон Кјер (Лил), Симон Поулсен (Алкмар), Андреас Бјеланд (Твенте), Николај Боилесен (Ајакс), Петер Анкерсен (Ред Бул Салцбург), Киан Хансен (Нант).

СРЕДИНА: Вилијам Квист Јоргенсен (Виган), Кристијан Ериксен (Тотенхем), Томас Каленберг (Брондби), Микаел Крон Дели (Селта), Ласе Шене (Ајакс), Расмус Вирц, Николај Томсен (обојица Олборг), Пјер Хојбјерг (Бајерн).

НАПАД: Никлас Бентнер (Волфсбург), Мортен Расмусен (Митјиланд), Ласе Вибе (Гетеборг), Уфе Бек (Нордсјиланд), Јусуф Поулсен (Ред Бул Лајпциг).

Бедем пред Шмајхелом, сином легендарног голмана Манчестер јунајтеда Петера, који је био члан шампионске екипе из Шведске 1992, биће слабији за Данијела Агера, некадашњег штопера Ливерпула, који се у недељу повредио играјући за Брондби.

Иако то јесте хендикеп, није превелики, јер су на прве две утакмице већ играли у пару Кјер и Бјеланд.

Данци имају бекове способне да крену у напад, Боилесена лево и Анкерсена десно, а Олсен када то ситуација захтева, не преза да уместо бека уведе крилног нападача.

На позицији задњег везног стандардан је Квист Јоргенсен из енглеског друголигаша Вигана и он пружа подршку талентованом пару, који чине Ериксен (22) из Тотенхема и Хојбјерг (19) из Бајерна.

Док Хојбјерг, као прототип модерног централног везног, који је подједнако добар у оба правца, тражи своје место у жестокој конкуренцији на Алијанц арени, Ериксен је већ искусан интернационалац (од 18. године био у Ајаксу) и играч коме Олсен поверава већину креативних задужења.

Ериксен често добија "слободну" улогу, па тако данских 4-3-3 у пракси може да постане 4-2-1-3, или 4-2-3-1. Сјајан је са лоптом, како у игри, тако и из прекида, били то ударци директно упућени ка голу, или центаршутеви.

У зависности од тога какву улогу Дик Адвокат повери Душану Тадићу, на "ЈНА" бисмо могли да измеримо утицај двојице маштовитих "везиста", међутим, као што Ериксен у Тотенхему бива померен у лево, чиме се смањује његов утицај на игру, тако и Тадић у репрезентацији Србије нема значај који му у Саутемптону даје менаџер Роналд Куман.

Бар до сада није било тако.

Селектор Олсен нема дилему када је у питању позиција истуреног нападача.

Иако својим изјавама, понашањем и неефикасношћу на клупском нивоу, већ дуго служи као предмет подсмеха, Никлас Бентнер је са 62 наступа међу тројицом актуелних репрезентативаца Данске са највећим стажом.

Против Албаније у Елбасану прошлог месеца, одрадио је више од пола посла приликом изједначујућег поготка Вибеа.
Данци су у досадашњем току квалификација највише експериментисали по десној страни напада, где су утакмице почињали Шене, Јусуф Поулсен и Вибе. Ласе Шене је свакако најпознатији нашој јавности, као учесник Лиге шампиона са Ајаксом (где игра више централно, или полудесно), али је Ласе Вибе једини наступио на свим мечевима.

Лево крило резервисано је за ветерана Микаела Крон Делија, који је са својим 171 центиметром један од највећих "радника" у екипи. По потреби, као у поменутом мечу против Португала, може и да се повуче и постане класичан везни играч.

Репрезентација Данске у последње две године је показала склоност екстремно добрим и лошим издањима. У квалификацијама за Мундијал, тукла је Чехе 3:0 у гостима, али и изгубила од Јерменије као домаћин чак 0:4!

У актуелном циклусу сва три пута су први примали гол. Против Јермена су успели да направе преокрет, против Албанаца да изједначе, док им је Роналдо затресао мрежу прекасно да би реаговали...

Сигурно ће дати све од себе да остваре повољан резултат и оставе добар утисак, јер ће у супротном носити горчину све до 13. јуна 2015, када играју наредну квалификациону утакмицу. Опет против "орлова".

Коментари / 0

Оставите коментар