Predstavljamo Dansku, rivala Srbije

Predstavljamo reprezentaciju Danske, protivnika Srbije u narednoj utakmici kvalifikacija za EURO 2016.

Fudbal 14.11.2014 | 00:00
Predstavljamo Dansku, rivala Srbije

Najbolji srpski fudbaleri sastaće se sa Danskom (petak, 20.45) ne samo prvi put otkako je Srbija samostalna država, nego i prvi put od raspada SFR Jugoslavije.

Danci su nam tokom 80-ih i početkom 90-ih dva puta bili rivali u kvalifikacijama za velika takmičenja, a jednom i na Evropskom prvenstvu, u Francuskoj 1984, gde su nas deklasirali rezultatom 5:0.

Bila je to čuvena selekcija, koju su zvali "Danski dinamit" (Elkjer Larsen, Arnesen, Lerbi, sadašnji selektor Morten Olsen...) i koja, kada se podvuče crta, nije uradila onoliko koliko je mogla, ali je na njenom "pepelu" nastala potpuno nova generacija, koja je 1992. u Švedskoj postala šampion Evrope i tako ostvarila najveći uspeh u istoriji danskog fudbala.

Naravno, taj trijumf nikada se ne bi dogodio, da se u Jugoslaviji nije zaratilo i da reprezentaciji naše zemlje - koja je uoči šampionata spala mahom na Srbe, Crnogorce i Makedonce - u poslednjem trenutku nije zabranjeno da igra.

UEFA se pravdala da mora da postupi u skladu sa odlukom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je Jugoslaviji nametnuo sveobuhvatne sankcije. Danci, koji su se opušteno pripremali za prijateljsku utakmicu sa Zajednicom nezavisnih država (bivši Sovjetski savez), odjednom su postali učesnici EP i maksimalno iskoristili priliku.

U grupi sa Švedskom, Francuskom i Engleskom zauzeli su drugo mesto, u polufinalu pobedili Holandiju na penale 5:4 (2:2), a u meču za trofej Nemačku rezultatom 2:0.

Jugoslavija je bila pobednik kvalifikacione grupe sa 14 bodova, ispred Danaca sa 13, a u međusobnim susretima su slavili gosti - 0:2 u Kopenhagenu i 1:2 u Beogradu (1. maja 1991), što je bio pretposlednji meč u kome su plavi dres nosili fudbaleri svih "naroda i narodnosti" bivše države.
Ujedno i poslednji naš okršaj sa Danskom...

Ako poredimo bilanse dve selekcije od Mundijala 1998, prvog za koji je SR Jugoslavija po ukidanju sankcija mogla da se plasira, Danci su pravili bolje rezultate, iako bismo se mi i danas "zakleli" da smo sve vreme imali kvalitetnije pojedince.

I mi i oni učestvovali smo na tri od pet šampionata sveta. Dok mi imamo samo jedan plasman u osminu finala (1998), Danci su jednom bili u četvrtfinalu (1998) i jednom u osmini finala (2002).

Od poslednja četiri prvenstva Evrope, Danska je bila učesnik tri, a SR Jugoslavija (Srbija i Crna Gora, Srbija) samo jednog, kada je 2000. u Holandiji i Belgija došla do četvrtfinala. Danci su tada ispali u grupi, ali su 2004. bili četvrtfinalisti, pa 2012. opet ispali u grupi.

Letos na Mundijalu u Brazilu nije bilo ni jednih ni drugih.

Srbija je u svojoj kvalifikacionoj grupi bila treća, iza Belgije i Hrvatske, a Danska u svojoj druga, iza Italije, ali nije ušla u baraž zbog najslabijeg učinka u konkurenciji devet drugoplasiranih selekcija.

Prednost Danske pred utakmicu na stadionu Partizana (bez gledalaca) je kontinuitet.
Morten Olsen (64) je selektor još od 2000. godine i u tom periodu je četiri puta produžio ugovor sa nacionalnim fudbalskim savezom (DBU)!

Aktuelni ga veže za reprezentaciju do juna 2016, a baš protiv Srbije postaće drugi selektor po broju utakmica na klupi jedne zemlje. Sa 156 mečeva će prestići pokojnog Austrijanca Huga Majsla, a približiti se takođe pokojnom Sepu Herbergeru, koji je 167 puta vodio selekciju SR Nemačke.

Kada je Olsen krajem 2005. potpisivao ugovor za naredni četvorogodišnji ciklus, sa DBU se dogovorio da bude uključen i u planiranje šire strategije za rad sa mlađim kategorijama, pa je samim tim počeo da utiče na čitavu filozofiju fudbala u svojoj zemlji.

Kakav je trener Morten Olsen, možda najbolje ilustruje njegova izjava o menadžeru Čelsija Žozeu Murinju.

"Murinjo, po mom mišljenju, predstavlja opasnost za fudbal. Ako drugi treneri odluče da kopiraju njegov stil, fudbal će umreti. Pa, zamislite kada bi svi igrali u skladu sa njegovim shvatanjima? Ja bih onda umesto utakmica gledao filmove, ili bih izlazio da se šetam".

Olsen je pojasnio da ni on ne zahteva od ekipe da stalno napada, ali da trener koji raspolaže kvalitetnim ofanzivnim igračima, treba da ih koristi.

"I moj tim povremeno igra na kontre, ali kada imaš loptu u nogama, moraš da znaš šta ćeš uraditi sa njom, a ne kao Čelsi, koji se oslanja samo na prekide i solo akcije Azara i Vilijana", rekao je danski selektor u maju ove godine.

Morten Olsen je pred meč protiv Portugala, prošlog meseca, izjavio da se raduje kvalitetnom protivniku.

"Konačno neko ko neće parkirati autobus ispred gola", aludirao je na prethodne utakmice protiv Jermenije (2:1) i Albanije (1:1).

Utakmica Danska - Portugal, ipak, nije bila tako atraktivna za neutralne posmatrače, delimično zato što je u Kopenhagenu pljuštala kiša, ali i zato što su se obe ekipe iz svojih osnovnih formacija 4-3-3 transformisale u oprezniju 4-4-2 "dijamant", pa je velikim delom meča vođena žestoka bitka na sredini terena, bez mnogo prostora da se uđe u prave šanse.

Kada se činilo da neće biti golova, Kristijano Ronaldo je u 95. minutu nadvisio Simona Kjera, golman Kasper Šmajhel je "zaplivao" u prazno i Portugalci su minimalnom pobedom nadoknadili početni kiks protiv Albanije pred svojim navijačima.

Danska, koja vodi na tabeli I grupe zajedno sa Albanijom - imaju po četiri boda iz tri meča - tako se pred gostovanje u Beogradu nalazi u sličnoj ulozi kao Portugalci pred Kopenhagen.

Za očekivati je da Olsen kao prvi cilj postavi da njegova ekipa ne izgubi, ali "jednim okom" će sve vreme merkati tri boda.

Evo igrača koji konkurišu za duel sa "orlovima"...

GOLMANI: Stefan Andersen (Kopenhagen), Kasper Šmajhel (Lester), Jonas Lesl (Gengan).
ODBRANA: Lars Jakobsen (Gengan), Simon Kjer (Lil), Simon Poulsen (Alkmar), Andreas Bjeland (Tvente), Nikolaj Boilesen (Ajaks), Peter Ankersen (Red Bul Salcburg), Kian Hansen (Nant).

SREDINA: Vilijam Kvist Jorgensen (Vigan), Kristijan Eriksen (Totenhem), Tomas Kalenberg (Brondbi), Mikael Kron Deli (Selta), Lase Šene (Ajaks), Rasmus Virc, Nikolaj Tomsen (obojica Olborg), Pjer Hojbjerg (Bajern).

NAPAD: Niklas Bentner (Volfsburg), Morten Rasmusen (Mitjiland), Lase Vibe (Geteborg), Ufe Bek (Nordsjiland), Jusuf Poulsen (Red Bul Lajpcig).

Bedem pred Šmajhelom, sinom legendarnog golmana Mančester junajteda Petera, koji je bio član šampionske ekipe iz Švedske 1992, biće slabiji za Danijela Agera, nekadašnjeg štopera Liverpula, koji se u nedelju povredio igrajući za Brondbi.

Iako to jeste hendikep, nije preveliki, jer su na prve dve utakmice već igrali u paru Kjer i Bjeland.

Danci imaju bekove sposobne da krenu u napad, Boilesena levo i Ankersena desno, a Olsen kada to situacija zahteva, ne preza da umesto beka uvede krilnog napadača.

Na poziciji zadnjeg veznog standardan je Kvist Jorgensen iz engleskog drugoligaša Vigana i on pruža podršku talentovanom paru, koji čine Eriksen (22) iz Totenhema i Hojbjerg (19) iz Bajerna.

Dok Hojbjerg, kao prototip modernog centralnog veznog, koji je podjednako dobar u oba pravca, traži svoje mesto u žestokoj konkurenciji na Alijanc areni, Eriksen je već iskusan internacionalac (od 18. godine bio u Ajaksu) i igrač kome Olsen poverava većinu kreativnih zaduženja.

Eriksen često dobija "slobodnu" ulogu, pa tako danskih 4-3-3 u praksi može da postane 4-2-1-3, ili 4-2-3-1. Sjajan je sa loptom, kako u igri, tako i iz prekida, bili to udarci direktno upućeni ka golu, ili centaršutevi.

U zavisnosti od toga kakvu ulogu Dik Advokat poveri Dušanu Tadiću, na "JNA" bismo mogli da izmerimo uticaj dvojice maštovitih "vezista", međutim, kao što Eriksen u Totenhemu biva pomeren u levo, čime se smanjuje njegov uticaj na igru, tako i Tadić u reprezentaciji Srbije nema značaj koji mu u Sautemptonu daje menadžer Ronald Kuman.

Bar do sada nije bilo tako.

Selektor Olsen nema dilemu kada je u pitanju pozicija isturenog napadača.

Iako svojim izjavama, ponašanjem i neefikasnošću na klupskom nivou, već dugo služi kao predmet podsmeha, Niklas Bentner je sa 62 nastupa među trojicom aktuelnih reprezentativaca Danske sa najvećim stažom.

Protiv Albanije u Elbasanu prošlog meseca, odradio je više od pola posla prilikom izjednačujućeg pogotka Vibea.
Danci su u dosadašnjem toku kvalifikacija najviše eksperimentisali po desnoj strani napada, gde su utakmice počinjali Šene, Jusuf Poulsen i Vibe. Lase Šene je svakako najpoznatiji našoj javnosti, kao učesnik Lige šampiona sa Ajaksom (gde igra više centralno, ili poludesno), ali je Lase Vibe jedini nastupio na svim mečevima.

Levo krilo rezervisano je za veterana Mikaela Kron Delija, koji je sa svojim 171 centimetrom jedan od najvećih "radnika" u ekipi. Po potrebi, kao u pomenutom meču protiv Portugala, može i da se povuče i postane klasičan vezni igrač.

Reprezentacija Danske u poslednje dve godine je pokazala sklonost ekstremno dobrim i lošim izdanjima. U kvalifikacijama za Mundijal, tukla je Čehe 3:0 u gostima, ali i izgubila od Jermenije kao domaćin čak 0:4!

U aktuelnom ciklusu sva tri puta su prvi primali gol. Protiv Jermena su uspeli da naprave preokret, protiv Albanaca da izjednače, dok im je Ronaldo zatresao mrežu prekasno da bi reagovali...

Sigurno će dati sve od sebe da ostvare povoljan rezultat i ostave dobar utisak, jer će u suprotnom nositi gorčinu sve do 13. juna 2015, kada igraju narednu kvalifikacionu utakmicu. Opet protiv "orlova".

Komentari / 0

Ostavite komentar