За мала и средња предузећа 2,8 милиона КМ

У оквиру ЕУ Програма за опоравак од поплава одабрано је 56 малих и средњих предузећа из 24 општине у поплављеним подручјима у БиХ којима ће бити додијељена бесповратна помоћ за санацију штете, у укупној вриједности од 2,8 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 13.11.2014 | 17:39
За мала и средња предузећа  2,8 милиона КМ

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је да ће одабраним предузећима бити додијељено укупно више од 1,43 милиона евра /2,8 милиона КМ/ финансијске помоћи од ЕУ.

Средства су додијељена након строгог процеса одабира и поступка пријава пристиглих на јавни позив.Циљ ЕУ је да додјелом ових бесповратних средстава помогне у очувању радних мјеста угрожених штетом коју су проузроковале мајске поплаве, да подржи производни капацитет малих и средњих предузећа, те отварање нових радних мјеста у поплављеним подручјима.

Крајни циљ је да буде очувано и отворено до 2.000 радних мјеста. На подручју Бањалуке одабрано је 13, а у сјевероисточној БиХ 26 предузећа.

На јавни позив за додјелу бесповратних средстава могла су се пријавити мала и средња предузећа која се баве производном и производно-услужном дјелатношћу, а која су регистрована на подручју Маглаја, Оџака, Домаљевца-Шамца, Орашја, Тузле, Санског Моста, Живиница, Зенице, Сребреника, Лукавца, Жепча, Бијељине, Шамца, Добоја, Приједора, Бањалуке, Модриче, Лакташа, Српца, Шековића, Вукосавља, Доњег Жабара, Челинца и Брчког.

Укупно је примљено 458 пријава, а критеријуми при избору били су да је предузеће претрпјело материјалну штету од поплава на кључним материјалним средствима, те да је правно лице у приватном власништву које се бави производњом или производно-услужном дјелатношћу.

Критеријум је био и да предузеће запошљава пет или више радника, да има распрострањену комерцијалну увезаност са добављачима, односно низом других малих и средњих предузећа и микро-произвођачима, да је остварен позитиван пословни резултат у прошлој фискалној години и да предузеће има потврде издате од фискалних органа о редовном плаћању пореза и других давања укључујући и оне према запосленима.

Процес избора одвијао у двије фазе и састојао се од провјере усклађености пријава и поступка по критеријумима за одабир из јавног позива, те теренских посјета.

Комисија, коју су предводили чланови УНДП-а у БиХ, као главни партнери у реализацији пројекта, провела је вредновање и бодовање пријава према утврђеним критеријумима, те предложила ранг-листу пристиглих пријава базирану на освојеном броју бодова.

Одлука комисије је коначна, али свака додјела бесповратних средства подлијеже детаљном процесу континуиране провјере испуњавања услова и критеријума.

У случају да се накнадном теренском посјетом утврде било какве нерегуларности између информација достављених у пријави стварног стања на терену, одобрена финансијска средства могу бити повучена.Уз средства одобрена од ЕУ Програма за опоравак од поплава, сви примаоци помоћи морају обезбиједити и дио властитих средстава.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Игор

13.11.2014 17:06

Где се могу видети резултати?

ОДГОВОРИТЕ