Za mala i srednja preduzeća 2,8 miliona KM

U okviru EU Programa za oporavak od poplava odabrano je 56 malih i srednjih preduzeća iz 24 opštine u poplavljenim područjima u BiH kojima će biti dodijeljena bespovratna pomoć za sanaciju štete, u ukupnoj vrijednosti od 2,8 miliona KM.

Bosna i Hercegovina 13.11.2014 | 17:39
Za mala i srednja preduzeća  2,8 miliona KM

Delegacija EU u BiH saopštila je da će odabranim preduzećima biti dodijeljeno ukupno više od 1,43 miliona evra /2,8 miliona KM/ finansijske pomoći od EU.

Sredstva su dodijeljena nakon strogog procesa odabira i postupka prijava pristiglih na javni poziv.Cilj EU je da dodjelom ovih bespovratnih sredstava pomogne u očuvanju radnih mjesta ugroženih štetom koju su prouzrokovale majske poplave, da podrži proizvodni kapacitet malih i srednjih preduzeća, te otvaranje novih radnih mjesta u poplavljenim područjima.

Krajni cilj je da bude očuvano i otvoreno do 2.000 radnih mjesta. Na području Banjaluke odabrano je 13, a u sjeveroistočnoj BiH 26 preduzeća.

Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava mogla su se prijaviti mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnom i proizvodno-uslužnom djelatnošću, a koja su registrovana na području Maglaja, Odžaka, Domaljevca-Šamca, Orašja, Tuzle, Sanskog Mosta, Živinica, Zenice, Srebrenika, Lukavca, Žepča, Bijeljine, Šamca, Doboja, Prijedora, Banjaluke, Modriče, Laktaša, Srpca, Šekovića, Vukosavlja, Donjeg Žabara, Čelinca i Brčkog.

Ukupno je primljeno 458 prijava, a kriterijumi pri izboru bili su da je preduzeće pretrpjelo materijalnu štetu od poplava na ključnim materijalnim sredstvima, te da je pravno lice u privatnom vlasništvu koje se bavi proizvodnjom ili proizvodno-uslužnom djelatnošću.

Kriterijum je bio i da preduzeće zapošljava pet ili više radnika, da ima rasprostranjenu komercijalnu uvezanost sa dobavljačima, odnosno nizom drugih malih i srednjih preduzeća i mikro-proizvođačima, da je ostvaren pozitivan poslovni rezultat u prošloj fiskalnoj godini i da preduzeće ima potvrde izdate od fiskalnih organa o redovnom plaćanju poreza i drugih davanja uključujući i one prema zaposlenima.

Proces izbora odvijao u dvije faze i sastojao se od provjere usklađenosti prijava i postupka po kriterijumima za odabir iz javnog poziva, te terenskih posjeta.

Komisija, koju su predvodili članovi UNDP-a u BiH, kao glavni partneri u realizaciji projekta, provela je vrednovanje i bodovanje prijava prema utvrđenim kriterijumima, te predložila rang-listu pristiglih prijava baziranu na osvojenom broju bodova.

Odluka komisije je konačna, ali svaka dodjela bespovratnih sredstva podliježe detaljnom procesu kontinuirane provjere ispunjavanja uslova i kriterijuma.

U slučaju da se naknadnom terenskom posjetom utvrde bilo kakve neregularnosti između informacija dostavljenih u prijavi stvarnog stanja na terenu, odobrena finansijska sredstva mogu biti povučena.Uz sredstva odobrena od EU Programa za oporavak od poplava, svi primaoci pomoći moraju obezbijediti i dio vlastitih sredstava.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Igor

13.11.2014 17:06

Gde se mogu videti rezultati?

ODGOVORITE