Квалитетним доказима до осуђујућих пресуда

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић сматра да више од 80 одсто подигнутих оптужница за ратне злочине, које су резултирале осуђујућим пресудама, говори о квалитету прикупљених доказа.

Босна и Херцеговина 13.11.2014 | 15:34
Квалитетним доказима до осуђујућих пресуда

Салиховић је данас упознао главног хашког тужиоца Сержа Брамерца о активностима у раду на предметима ратних злочина, као и са податком да ће Тужилаштво БиХ у наредних неколико дана прећи број од укупно 400 особа оптужених за ратне злочине.

У овој години очекује се да ће бити подигнуте оптужнице против више од 100 оптужених за ратне злочине почињене у БиХ од 1992. до 1995. године, што ће износити око 25 одсто оптужница подигнутих у протеклих 10 година, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Салиховић је упознао Брамерца и његов тим о активностима на процесуирању предмета категорије два, који су у фази истраге прослијеђени Тужилаштву БиХ из Хашког трибунала.У саопштењу Тужилаштва БиХ наводи се да су ови предмети од изузетне важности за извјештај који Хашко тужилаштво подноси Савјету безбједности УН, те закључено да се ове активности морају одвијати максималним интензитетом.

На састанку се говорило и о сарадњи између тужилаштава земаља регије на предметима ратних злочина, као и активностима које се предузимају у процесу тражења и идентификације несталих лица.

Брамерц је исказао пуну подршку Тужилаштву БиХ у раду и процесуирању предмета ратних злочина, као битног сегмента за успоставу владавине права у БиХ и региону.

Коментари / 0

Оставите коментар