Kvalitetnim dokazima do osuđujućih presuda

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović smatra da više od 80 odsto podignutih optužnica za ratne zločine, koje su rezultirale osuđujućim presudama, govori o kvalitetu prikupljenih dokaza.

Bosna i Hercegovina 13.11.2014 | 15:34
Kvalitetnim dokazima do osuđujućih presuda

Salihović je danas upoznao glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o aktivnostima u radu na predmetima ratnih zločina, kao i sa podatkom da će Tužilaštvo BiH u narednih nekoliko dana preći broj od ukupno 400 osoba optuženih za ratne zločine.

U ovoj godini očekuje se da će biti podignute optužnice protiv više od 100 optuženih za ratne zločine počinjene u BiH od 1992. do 1995. godine, što će iznositi oko 25 odsto optužnica podignutih u proteklih 10 godina, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Salihović je upoznao Bramerca i njegov tim o aktivnostima na procesuiranju predmeta kategorije dva, koji su u fazi istrage proslijeđeni Tužilaštvu BiH iz Haškog tribunala.U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da su ovi predmeti od izuzetne važnosti za izvještaj koji Haško tužilaštvo podnosi Savjetu bezbjednosti UN, te zaključeno da se ove aktivnosti moraju odvijati maksimalnim intenzitetom.

Na sastanku se govorilo i o saradnji između tužilaštava zemalja regije na predmetima ratnih zločina, kao i aktivnostima koje se preduzimaju u procesu traženja i identifikacije nestalih lica.

Bramerc je iskazao punu podršku Tužilaštvu BiH u radu i procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao bitnog segmenta za uspostavu vladavine prava u BiH i regionu.

Komentari / 0

Ostavite komentar