СБ без одлуке према Украјини

Савет безбедности Уједињених нација састао се у синоћ, по 26. пут на хитној седници о Украјини и поново није донео одлуку о предузимању акција, али је упозорио на могући повратак борби у пуном обиму на истоку те земље, који је под контролом проруских снага.

Свијет 13.11.2014 | 07:40
СБ без одлуке према Украјини

Помоћник генералног секретара УН-а за политичка питања Јенс Тоиберг Франдзен рекао на седници СБ да су УН дубоко забринуте због могућности поновног распламсавања сукоба у Украјини.

Украјина би могла да се суочи са вишемесечним катастрофалним сукобима, рекао је он и додао да би ти сукоби могли да потрају више година или чак деценија.

Према речима украјинског амбасадора Јурија Сергејева, отворени рат на истоку Украјине још није почео само због украјинске уздржаности.

Руска страна мисли другачије.

"Недостатак реакције Специјалне посматрачке мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на акције украјинских оружаних снага поспешиле су сукоб", изјавио је први заменик руског сталног представника у УН Александар Панкин констатујући извештај да су тешка артиљерија и тенкови примећени у близини града Карловка у региону Доњецка 9. новембра, а дан раније укарајинска војска је пребацила у региону Луганска ракетне системе "Град" и "Ураган" заједно са тактичким ракетама "Скад".

"Зашто они нису ништа рекли о тим чињеницама", запитао је Панкин и додао да свима трабало да буде јасно да недостатак информација у извештајима ОЕБС-а ствара лажну и провокативну слику о свему што се догодило на истоку Украјине.

Америчка амбасадорка у УН-у Саманта Пауер рекла је да Русија говори о миру, а заправо стално потпирује рат.

Коментари / 0

Оставите коментар