SB bez odluke prema Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastao se u sinoć, po 26. put na hitnoj sednici o Ukrajini i ponovo nije doneo odluku o preduzimanju akcija, ali je upozorio na mogući povratak borbi u punom obimu na istoku te zemlje, koji je pod kontrolom proruskih snaga.

Svijet 13.11.2014 | 07:40
SB bez odluke prema Ukrajini

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Jens Toiberg Frandzen rekao na sednici SB da su UN duboko zabrinute zbog mogućnosti ponovnog rasplamsavanja sukoba u Ukrajini.

Ukrajina bi mogla da se suoči sa višemesečnim katastrofalnim sukobima, rekao je on i dodao da bi ti sukobi mogli da potraju više godina ili čak decenija.

Prema rečima ukrajinskog ambasadora Jurija Sergejeva, otvoreni rat na istoku Ukrajine još nije počeo samo zbog ukrajinske uzdržanosti.

Ruska strana misli drugačije.

"Nedostatak reakcije Specijalne posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na akcije ukrajinskih oružanih snaga pospešile su sukob", izjavio je prvi zamenik ruskog stalnog predstavnika u UN Aleksandar Pankin konstatujući izveštaj da su teška artiljerija i tenkovi primećeni u blizini grada Karlovka u regionu Donjecka 9. novembra, a dan ranije ukarajinska vojska je prebacila u regionu Luganska raketne sisteme "Grad" i "Uragan" zajedno sa taktičkim raketama "Skad".

"Zašto oni nisu ništa rekli o tim činjenicama", zapitao je Pankin i dodao da svima trabalo da bude jasno da nedostatak informacija u izveštajima OEBS-a stvara lažnu i provokativnu sliku o svemu što se dogodilo na istoku Ukrajine.

Američka ambasadorka u UN-u Samanta Pauer rekla je da Rusija govori o miru, a zapravo stalno potpiruje rat.

Komentari / 0

Ostavite komentar