Школа у Разбоју у новом руху

Норвешка Амбасада у Босни и Херцеговини донирала је Основној школи „Доситеј Обрадовић“  у Разбоју  намјештај за осам учионица, зборницу и опрему  за фискултурну дворану  у вредности 23.000 КМ.

Република Српска 12.11.2014 | 14:19
Школа у Разбоју у новом руху

 Ради се о пројекту  кога је ова школа заједно са општинском управом кандидовала  како би санирала посљедице штета насталих у мајским поплавама.  Директор школе Миле Мајданац каже да су опремањем учионица са столовима и столицама створени нормални услови за одвијање наставног процеса, јер су у налету воде у приземљу школе и фискултурној дворани  настале  штете од 212.000 марака, а  настава је била обустављена 10 дана.

-За комплетну реконструкцију школског објекта средства је осигурао УНДП БиХ у оквиру програма ЕУ за санацију школа општећених у поплавама . Прекривен је кров, постављена ПВДЦ столарија, обављено фасадирање са изолацијом и изведени занатски керамички радови у приземљу школе – каже Мајданац.  Он истиче и велику помоћ у првим данима поплава од Фабрике биодизела „Систм Екологик“ из Ситнеша, када су реновиране двије учионице и зборница, те обезбедјен дио керамичких плочица. 

Фирма „Минера“ из Српца  је донирала 10 столова и столица и кухињске елементе, а Дрвна индустрија „Зрнић“ из Разбоја  репарирала оштећени намјештај  за зборницу и канцеларије, те врата на учионицама. У помоћ је притекла и Туристичка организација града бања Лука  набавком комбинованог електричног шпорета, фрижидера и бојлера за кухињу.

- Захваљујући пруженој помоћи наша школа је сада у новом руху, а уз још неколико  интервенција на спрату  имаће све што је потребно за  нормалан рад наставника и ученика – каже директор Миле Мајданац, изражавајући  захвалност свима који су  помогли да се отклоне све посљедице поплава  у овој школи.Начелник општине Србац Драго Ћирић наглашава да је ова општина у мајским и августовским поплавама претрпјела  штету  од близу 10 милиона.

-Немамо средстава да санирамо све уништене и оштећене објекте, па  нас је  помоћ  донатора веома  обрадовала  јер је заиста значајна – каже Ћирић и наглашава да ће у наредном периоду бити приоритет локалне заједнице и надлежних републичких институција санација одбранбених насипа у овој општини.У плану је и појачавање насипа који штити овај школски објекат и мјесно гробље од излијевања Врбаса, како  би се  избјегле  штете – додаје Ћирић.

Аутор: Саво Кесер
Извор: Радио Србац

Коментари / 0

Оставите коментар