Škola u Razboju u novom ruhu

Norveška Ambasada u Bosni i Hercegovini donirala je Osnovnoj školi „Dositej Obradović“  u Razboju  namještaj za osam učionica, zbornicu i opremu  za fiskulturnu dvoranu  u vrednosti 23.000 KM.

Republika Srpska 12.11.2014 | 14:19
Škola u Razboju u novom ruhu

 Radi se o projektu  koga je ova škola zajedno sa opštinskom upravom kandidovala  kako bi sanirala posljedice šteta nastalih u majskim poplavama.  Direktor škole Mile Majdanac kaže da su opremanjem učionica sa stolovima i stolicama stvoreni normalni uslovi za odvijanje nastavnog procesa, jer su u naletu vode u prizemlju škole i fiskulturnoj dvorani  nastale  štete od 212.000 maraka, a  nastava je bila obustavljena 10 dana.

-Za kompletnu rekonstrukciju školskog objekta sredstva je osigurao UNDP BiH u okviru programa EU za sanaciju škola opštećenih u poplavama . Prekriven je krov, postavljena PVDC stolarija, obavljeno fasadiranje sa izolacijom i izvedeni zanatski keramički radovi u prizemlju škole – kaže Majdanac.  On ističe i veliku pomoć u prvim danima poplava od Fabrike biodizela „Sistm Ekologik“ iz Sitneša, kada su renovirane dvije učionice i zbornica, te obezbedjen dio keramičkih pločica. 

Firma „Minera“ iz Srpca  je donirala 10 stolova i stolica i kuhinjske elemente, a Drvna industrija „Zrnić“ iz Razboja  reparirala oštećeni namještaj  za zbornicu i kancelarije, te vrata na učionicama. U pomoć je pritekla i Turistička organizacija grada banja Luka  nabavkom kombinovanog električnog šporeta, frižidera i bojlera za kuhinju.

- Zahvaljujući pruženoj pomoći naša škola je sada u novom ruhu, a uz još nekoliko  intervencija na spratu  imaće sve što je potrebno za  normalan rad nastavnika i učenika – kaže direktor Mile Majdanac, izražavajući  zahvalnost svima koji su  pomogli da se otklone sve posljedice poplava  u ovoj školi.Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić naglašava da je ova opština u majskim i avgustovskim poplavama pretrpjela  štetu  od blizu 10 miliona.

-Nemamo sredstava da saniramo sve uništene i oštećene objekte, pa  nas je  pomoć  donatora veoma  obradovala  jer je zaista značajna – kaže Ćirić i naglašava da će u narednom periodu biti prioritet lokalne zajednice i nadležnih republičkih institucija sanacija odbranbenih nasipa u ovoj opštini.U planu je i pojačavanje nasipa koji štiti ovaj školski objekat i mjesno groblje od izlijevanja Vrbasa, kako  bi se  izbjegle  štete – dodaje Ćirić.

Autor: Savo Keser
Izvor: Radio Srbac

Komentari / 0

Ostavite komentar