Тужна судбина легенде Ренџерса!

Фернандо Риксен је оболео од амиотрофичне латералне склерозе, руски лекар му је поправио стање, али суд у Холандији је одредио да бившој супрузи мора да исплати практично сав новац који му је преостао.

Фудбал 13.11.2014 | 08:00
Тужна судбина легенде Ренџерса!

Пре неколико месеци је био хит да се многе познате јавне личности поливају хладном водом у акцији која је замишљена као хуманитарна, али се на крају претворила у циркус. Људи су се тек тако поливали водом, а да многи уопште нису знали због чега и како могу да помогну оболелима…

Један од најпознатијих спортиста који је на жалост оболео од АЛС је бивши холандски репрезентативац Фернандо Риксен. Некада поуздани дефанзивац Зенита, АЗ Алкмара и миљеник навијача Глазгов Ренџерса се дуже од годину дана бори са опаком болешћу која уништава нерве и моторичке способности. АЛС се за сада третира као неизлечива болест са којом може да се живи око три године.

Стање се погоршавало из недеље у недељу, Риксену је било све теже, али онда се појавио трачак наде. По наговору супруге Веронике, Рускиње коју је упознао док је играо у Зениту, Риксен је почео да користи још неиспитани лек за АЛС који је резултат истраживања и рада једног руског научника. Лек за АЛС до сада није постојао и нада да ће се нешто променити није била велика. Ипак, тај производ руског научника је почео да делује и помаже Риксену.
“Реч је о коктелу течних супстанци које Фернандо уноси ушмркивањем кроз нос. Не знамо шта је унутра, али најбитније је да му помаже”, открила је Вероника.

Риксен опет може да хода и да говори! До пре неколико месеци је био у инвалидским колицима и једва је комуницирао. Сада то ради много лакше.
“Могу да причам и могу да ходам без ичије помоћи. Осећам се боље. Нећу се предати”, рекао је Риксен који је јуче посетио Италију.

Он је био специјални гост у Кому где је отворен терен за фудбал у знак сећања на Стефана Боргонова, бившег аса Милана и Фиорентине који је преминуо од поменуте болести. Његова супруга је покренула фондацију “Стефано Брогоново” која помаже оболелима од АЛС. Један од највећих донатора фондације је Валенсијин нови газда Петер Лим, а јуче је у Кому на отварању терена уз Риксена био и легендарни Јохан Кројф који такође учествује у финансирању фондације.

И баш у тренуцима када односи прве победе у борби са тешком болести, Риксен је доживео други тежак ударац. Суд у Холандији је наложио Риксену да скоро сав новац који му је преостао, као и уплате које ће добијати у будућности проследи на рачун бивше супруге која га је тужила и последњих шест година инсистирала на судском поступку који ће јој донети новчано обештећење.

По Риксеновом признању, није му остало још много новца и мораће да се узда у помоћ пријатеља. Глзагов Ренџер је већ саопштио да ће на Ајброксу бити организован хуманитарни меч од којег ће сав приход ићи Риксену којег су навијачи Ренџерса обожавали. Акције ће организотвати и остали Риксенови бивши клубови: Фортуна Ситард, АЗ Алкмар и Зенит.

Коментари / 0

Оставите коментар