Tužna sudbina legende Rendžersa!

Fernando Riksen je oboleo od amiotrofične lateralne skleroze, ruski lekar mu je popravio stanje, ali sud u Holandiji je odredio da bivšoj supruzi mora da isplati praktično sav novac koji mu je preostao.

Fudbal 13.11.2014 | 08:00
Tužna sudbina legende Rendžersa!

Pre nekoliko meseci je bio hit da se mnoge poznate javne ličnosti polivaju hladnom vodom u akciji koja je zamišljena kao humanitarna, ali se na kraju pretvorila u cirkus. Ljudi su se tek tako polivali vodom, a da mnogi uopšte nisu znali zbog čega i kako mogu da pomognu obolelima…

Jedan od najpoznatijih sportista koji je na žalost oboleo od ALS je bivši holandski reprezentativac Fernando Riksen. Nekada pouzdani defanzivac Zenita, AZ Alkmara i miljenik navijača Glazgov Rendžersa se duže od godinu dana bori sa opakom bolešću koja uništava nerve i motoričke sposobnosti. ALS se za sada tretira kao neizlečiva bolest sa kojom može da se živi oko tri godine.

Stanje se pogoršavalo iz nedelje u nedelju, Riksenu je bilo sve teže, ali onda se pojavio tračak nade. Po nagovoru supruge Veronike, Ruskinje koju je upoznao dok je igrao u Zenitu, Riksen je počeo da koristi još neispitani lek za ALS koji je rezultat istraživanja i rada jednog ruskog naučnika. Lek za ALS do sada nije postojao i nada da će se nešto promeniti nije bila velika. Ipak, taj proizvod ruskog naučnika je počeo da deluje i pomaže Riksenu.
“Reč je o koktelu tečnih supstanci koje Fernando unosi ušmrkivanjem kroz nos. Ne znamo šta je unutra, ali najbitnije je da mu pomaže”, otkrila je Veronika.

Riksen opet može da hoda i da govori! Do pre nekoliko meseci je bio u invalidskim kolicima i jedva je komunicirao. Sada to radi mnogo lakše.
“Mogu da pričam i mogu da hodam bez ičije pomoći. Osećam se bolje. Neću se predati”, rekao je Riksen koji je juče posetio Italiju.

On je bio specijalni gost u Komu gde je otvoren teren za fudbal u znak sećanja na Stefana Borgonova, bivšeg asa Milana i Fiorentine koji je preminuo od pomenute bolesti. Njegova supruga je pokrenula fondaciju “Stefano Brogonovo” koja pomaže obolelima od ALS. Jedan od najvećih donatora fondacije je Valensijin novi gazda Peter Lim, a juče je u Komu na otvaranju terena uz Riksena bio i legendarni Johan Krojf koji takođe učestvuje u finansiranju fondacije.

I baš u trenucima kada odnosi prve pobede u borbi sa teškom bolesti, Riksen je doživeo drugi težak udarac. Sud u Holandiji je naložio Riksenu da skoro sav novac koji mu je preostao, kao i uplate koje će dobijati u budućnosti prosledi na račun bivše supruge koja ga je tužila i poslednjih šest godina insistirala na sudskom postupku koji će joj doneti novčano obeštećenje.

Po Riksenovom priznanju, nije mu ostalo još mnogo novca i moraće da se uzda u pomoć prijatelja. Glzagov Rendžer je već saopštio da će na Ajbroksu biti organizovan humanitarni meč od kojeg će sav prihod ići Riksenu kojeg su navijači Rendžersa obožavali. Akcije će organizotvati i ostali Riksenovi bivši klubovi: Fortuna Sitard, AZ Alkmar i Zenit.

Komentari / 0

Ostavite komentar