Задња Човићева шанса да сачува лидерство

Након објаве првих прелиминарних резултата октобарских  избора у БиХ и извјесне увјерљиве побједе ХДЗ-а БиХ унутар хрватског националнога бића, уоквирено је било мишљење како ће у процјепу између бошњачкога и српскога политичког блока главна странка одиграти лидерску, кохезијску, улогу у преговарачким процесима приоритетно на матрици Европске народне групације и европскога пута БиХ.

Босна и Херцеговина 12.11.2014 | 13:26
Задња Човићева шанса да сачува лидерство

Било је кристално јасно да су СДА и ХДЗ БиХ изборни побједници унутар ‘својих’ народа и чекало се, баш као и данас, одговор на ко је тај легитимни партнер из реда српскога народа.

ЧОВИЋ "ПОТРЧАО" ПА СТАО

На опште изненађење, лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић пристаје бити домаћином, занимљиво би било дознати на чију иницијативу, постизборних преговора са својим пријатељем и политичким узором Милорадом Додиком.

Затечена политичка сцена сматра да је тим чином Човић починио најмање двије круцијалне погрешке. Погазио је принцип да су за ХДЗ БиХ партнери изборни побједници из реда друга два народа јер у том тренутку, а то јавно признаје и данас, никако није могао знати ко је изборни побједник у РС-у и хоће ли СНСД бити кичма будуће власти у том ентитету.

Човић је исхитрено и једнострано одабрао партнера у будућој власти и зацементирао ултимативну осовину чиме је испровоцирао друге политичке актере у оба ентитета.

Што је још погубније, створио се дојам како је предсједник ХДЗ-а БиХ као легитимни побједник парламентарних избора код Хрвата, национални па и страначки интерес вазалски подредио политичком опстанку СНСД-а и  челника те странке Милорада Додика.

Умјесто да буде стрпљив и принципијелан, па да и причека стварање власти у РС-у те да истински побједник  избора, СДА, покрене и предводи преговарачки процес око формирања власти, Човић је нетактички завртио ствари наопачке и сада се налази у политичким маказам из којих се може отргнути, али с дубоким ожиљцима.

ЧВРСТА ВЈЕРА У ДОДИКА

Пред ХДЗ-ом БиХ је упаљен аларм.

Иако драматично уздрмана лојалност народној групацији задња је шанса Драгана Човића да сачува своје и страначко лидерство не само у преговарачким, него и у свим другим политичким процесима који чекају нову власт.

Очигледно свјестан да је беспотребно с ‘ђаволом тикве садио’ предсједник ХДЗ-а БиХ ипак ублаженим порукама покушава елегантно креирати одступницу од политичкога гафа у Мостару.

Опрезно и бираним ријечима говори о споразуму СДА-а и ДФ-а са Савезом за промјене, не кријући разочарење, али и не спорећи легитимност, иако су јуришници у ‘хрватским’ редовима очекивали радикално негирање тог легитимнога пројекта.

Човић, иако доста неувјерљиво, оставља простор за партнерство с било којим изборним побједником у РС-у, што је требао јасно казати и у Мостару на састанку с Милорадом Додиком.

Хоће ли ХДЗ БиХ бити дио нове парламентарне већине па, дакле, и извршне власти на нивоу ФБиХ и државе, питање је које премашује уске страначке оквире, оно се дакако тиче заступљености најмалобројнијег, конститутивнога народа у БиХ.

Ако је судити по јавно обзнањеним ставовима лидера те странке, конкретан одговор ће услиједити након што се и службено потврди владајућа гарнитура у РС-у.

Видљиво је како Драган Човић још увијек чврсто вјерује Додиковим тврдњама да ће његов СНСД с коалицијским партнерима, ДС-ом и СП-ом, формирати нову владу у РС-у.

Како ће се Човић поставити наспрам сарајевског споразума ако СНСД уистину формира ентитетску Владу? Има ли он национални легитимитет да саботира формирање власти на државном нивоу и одбије да буде дио нове парламентарне већине у којој неће бити Додиков СНСД него Савез за промјене из Републике Српске?

Јер, нико не брани да, рецимо, ХДЗ БиХ и СНСД окупе неке друге странке и направе парламентарну већину у државном Парламенту, ако имају тај капацитет.

У неким хрватским интелектуалним круговима се појавила теза како је споразум између СДА-а, ДФ-а и Савеза за промјене ново правно и политичко насиље који се намеће Хрватима и ултимативно им се сервира нека концепција по принципу ‘узми или остави’, односно ‘придружи нам се ако желиш’.

Не може се оспорити да има и таквих примјеса и да је добрано неукусно и нетактично што Драган Човић није био позван да и он потпише у Сарајеву тај коалицијски савез, а не да му се као пасторчету невољко нуди придруживање, али се једноставно не смије изгубити из ума да је управо Драган Човић с Милорадом Додиком завртио ‘ђавоље коло’.

ЧОВИЋУ СВЕ ХРВАТСКЕ ПОЗИЦИЈЕ

И оно што је најважније, под условом да тако и остане, ту тезу руши врло мудар па и коректан потез Жељка Комшића о одустајању од свих хрватских позиција у власти. Ако је то тако, онда у ХДЗ-у БиХ више немају резервних аргумената и једноставно не смију ту понуду одбити.

Ако то учине, морају објаснити и народу и својим бирачима јесу ли национални па и страначки интереси пречи од заштите Милорада Додика. Ипак, лидер СДА-а Бакир Изетбеговић покушава смирити тензије и најављује нову рунду разговора с Драганом Човићем.

- С Човићем ћу разговарати о овоме јер је однос између СДА-а и ХДЗ-а БиХ угаони камен сваке будуће коалиције.Овај споразум је понуда која се не да одбити, јер је све на линији оног о чему смо раније разговарали с Човићем. Постављања на позиције ће бити тако дефинисана да се то не може одбити, поручио је Изетбеговић.

Своју увјереност да ће Човић издати партнерство са СНСД-ом и прихватити власт на нивоу БиХ са Савезом за промјене, Изетбеговић је поткријепио понудом коју је дао лидер ДФ-а Жељко Комшић.

- Комшић је спреман на оно на што Лагумџија прошли пут није био спреман – да комплетан дио који се односи на хрватске позиције у Влади ФБиХ и шире припадне ХДЗ-у, нагласио је први човјек СДА-а.

Одговарајући на питање хоће ли бити застоја у функционисању Дома народа Парламента БиХ ако се већина у Заступничком дому формира без ХДЗ-а, један од челника СДС-а Огњен Тадић је рекао да у овом тренутку “не би било коректно изазивати полемику с Човићем” и да он сам треба одлучити хоће ли ући у коалицију народњачких странака.

Тај пучки савез који чини и ХДЗ БиХ је огроман изазов за стожерну странку. Вођа те странке је сам себи загорчао живот. Није проблем сачекати нову власт у РС-у, али што онда ако је нова парламентарна већина на државној разини, без СНСД-а, демократска и легитимна стварност, а не фикција?

Извор: Дневни лист

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ХДЗ

12.11.2014 12:57

Није сам Цовиц..цијели ХДЗ... оде Миле лајковацком пругом..100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

12.11.2014 13:36

Шта ли ће Баја да понуди Хрватима ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

12.11.2014 14:18

У договору додика и херцеговца вјерујете да нема ниста добро за никог па ни за народе које они заступају.Овдје су лицни интереси који су вјероватно везани за криминал и корупцију из протеклог периода.Небило додику лардати све и сваста о сваком ко није као он, остат це сам овај пут јер херцговац је од бизниса и гдје га има ту це и бити.Инаце херцеговци раде принципом ИМТ (има ли мене ту)

ОДГОВОРИТЕ
Name

санса

12.11.2014 14:59

Сврсен цин, навуце га Миле на танак лед, својом бахатосцу и дубоким дзепом и галантносцу, на рацун народа који крпи крај са крајем. Сад Цовиц висе нема никакву позицију вец гледа да извуце несто, а срамота га одмах пристати после лапрдања са Додом, а види нема куд. Изуо се прије воде Цовиц па сад нек трпи. Како год до њих срецом није висе ниста. Доста је прјетњи и опструкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хавана

12.11.2014 15:03

Додик, Човић и Лагумџија три проблема сваки за себе, а заједно представљају велики проблем за градјане БиХ у оба ентитета. Добро је да је њихово вријеме управо прошло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рицк

12.11.2014 15:18

Мени је драго сто је дан када це СИПА закуцати на неција врата све близи. Многи це платити за оно сто су радили у протеклих десет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

12.11.2014 15:27

Недавно погледам филм са Мел Гибсоном гдје Скоти ратују са Енглезима за независност. Поредали се једни и други на бојном пољу, а племици се спремају да преговарају. Отац на бојном пољу тјеси сина који се пласи како це племици преговарати, Енглези це их потплатити, а о да це сви ици куци. Син пита ста ако се не договоре? Онда цемо јурисати... Хоцу реци да руководства јако добро наплате ово " преговарање". Народ цека у рововима и пита се хоце ли данас гинути или ици обрадјивати њиву. Цовиц и Додик, као некад и Силајдзиц сталним тензијама и максималистицким захтјевима онемогуцују договарање до момента када могу извуци највисе за себе лицно. Медјунационалне тензије тада досегну врхунац и усијање, а онда, негдје у нецијој вили на осами падне договор који у народу зову "овај или онај пакет". Кад политицари подијеле оно сто су добили у пакетицима, народ са бојног поља иде пјесице куци. Савез за промјене, СДА и ДФ су по први пут одлуцили да промијене нацин и отворено и директно поведу народ напријед. По први пут у насим зивотима, политицари од поцетка и без страха зеле пред народ. Ја их подрзавам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супремум

12.11.2014 15:54

О чему ви причате, Додик је баш у елементу, само што не запјева. Недостаје му шатор. Тај Човић му је бар то могао прибавити. Ц,ц,ц...слабо тај твој Драган држи до тебе Миле. Да је Жељкица била ту умјесто тебе он би се много више амгажовао. И показао се к'о домаћин. Тебе више нико не ферма, па онда на крају ни он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОВО

12.11.2014 16:29

РЕ РИЦК-СТА ТИ ЗНАС КОМЕ ЦЕ СИПА ЗАКУЦАТИ МИСЛИС НА ДОДИКА ПРИЈЕ ЦЕ СЕ РАСПАСТИ НЕГО ЊЕМУ ПОКУЦАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСНА наса свију

12.11.2014 16:49

Ја би реко да Додик мало на лијево око змири а и уста му мало на горе, треба се он припазити сикирације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццццц

12.11.2014 17:33

Ста ли це Човић сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

12.11.2014 17:35

Он је присиљен бавити се политиком јер му је затвор једина алтернатива! Спреман је и на ратну опцију само да би опстао јер зна ста га цека ако не успије у политици. У истој је ситуацији као и Додик, зато један другог подрзавају. Треба бити опрезан! Овај криминалац је спреман на све!!!! Премлацивањем универзитетских професора је показао да му ни убиства нису страна ако це тиме одрзати себе на врху!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ванземаљац

12.11.2014 18:44

Човић је паметан политичар Не ће да упадне у замку Изетбеговића И Комшића.Зна он како су Хрвати пролазили док су њих двојица били у предсједништву.Ништа се нису питали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

12.11.2014 18:55

Јос само им бискуп Дурак фали па да сеоски дјилкоси и творци НДХ ентитета буду на окупу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

12.11.2014 20:02

Прво су се састали Додик и Цовиц у Мостару и договорили формирање власти и заједницко дјеловање на свим нивоима,а прије него је у РС познато ко це цинити власт.А када су се састали у Сарајеву Савез за промјене, СДА и ДФ пјенио је на сва уста како то нијw у реду јер партнер из РС на нивоу БиХ треба бити онај ко буде цинио власт у РС.Како је он могао знати у сусрету са Додиком да це бас СНСД цинити власт у РС ако то ни дан данас не знамо.Дакле он мозе разговарати са Додиком а СДА не мозе са Савезом за промјене.Непринципијелан тип.Обецо је он и да це Босњак бити грасонацелник Моатара послије Хрвата па то никад није испунио,толико о његовој датој ријеци.Мислим да ае ради о удрузеном криминалном подухвату а не о тобозе застити националних интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.11.2014 08:23

@ЈОВО јоВО, теле моје мало, није ти добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

14.11.2014 06:55

Цовиц предлазе мандатара....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

14.11.2014 11:26

Хрвати из средње Босне само да се сјете оних проклетих ратних дана када смо се да накажем шта, нити је тај Човић Хрват, нити је Миле Србин, лични интерес! Само да знате ко увози ортопедска помагала за РС, било би вам све јасно, итд! Људи раде посао, ј..о народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тони

14.11.2014 11:29

Нису они у пријатељству ради интереса Срба и Хрвата,него ради властитог капитала.Толико дуго су пријатељи а Србима и Хрватима све горе.

ОДГОВОРИТЕ