Zadnja Čovićeva šansa da sačuva liderstvo

Nakon objave prvih preliminarnih rezultata oktobarskih  izbora u BiH i izvjesne uvjerljive pobjede HDZ-a BiH unutar hrvatskog nacionalnoga bića, uokvireno je bilo mišljenje kako će u procjepu između bošnjačkoga i srpskoga političkog bloka glavna stranka odigrati lidersku, kohezijsku, ulogu u pregovaračkim procesima prioritetno na matrici Evropske narodne grupacije i evropskoga puta BiH.

Bosna i Hercegovina 12.11.2014 | 13:26
Zadnja Čovićeva šansa da sačuva liderstvo

Bilo je kristalno jasno da su SDA i HDZ BiH izborni pobjednici unutar ‘svojih’ naroda i čekalo se, baš kao i danas, odgovor na ko je taj legitimni partner iz reda srpskoga naroda.

ČOVIĆ "POTRČAO" PA STAO

Na opšte iznenađenje, lider HDZ-a BiH Dragan Čović pristaje biti domaćinom, zanimljivo bi bilo doznati na čiju inicijativu, postizbornih pregovora sa svojim prijateljem i političkim uzorom Miloradom Dodikom.

Zatečena politička scena smatra da je tim činom Čović počinio najmanje dvije krucijalne pogreške. Pogazio je princip da su za HDZ BiH partneri izborni pobjednici iz reda druga dva naroda jer u tom trenutku, a to javno priznaje i danas, nikako nije mogao znati ko je izborni pobjednik u RS-u i hoće li SNSD biti kičma buduće vlasti u tom entitetu.

Čović je ishitreno i jednostrano odabrao partnera u budućoj vlasti i zacementirao ultimativnu osovinu čime je isprovocirao druge političke aktere u oba entiteta.

Što je još pogubnije, stvorio se dojam kako je predsjednik HDZ-a BiH kao legitimni pobjednik parlamentarnih izbora kod Hrvata, nacionalni pa i stranački interes vazalski podredio političkom opstanku SNSD-a i  čelnika te stranke Milorada Dodika.

Umjesto da bude strpljiv i principijelan, pa da i pričeka stvaranje vlasti u RS-u te da istinski pobjednik  izbora, SDA, pokrene i predvodi pregovarački proces oko formiranja vlasti, Čović je netaktički zavrtio stvari naopačke i sada se nalazi u političkim makazam iz kojih se može otrgnuti, ali s dubokim ožiljcima.

ČVRSTA VJERA U DODIKA

Pred HDZ-om BiH je upaljen alarm.

Iako dramatično uzdrmana lojalnost narodnoj grupaciji zadnja je šansa Dragana Čovića da sačuva svoje i stranačko liderstvo ne samo u pregovaračkim, nego i u svim drugim političkim procesima koji čekaju novu vlast.

Očigledno svjestan da je bespotrebno s ‘đavolom tikve sadio’ predsjednik HDZ-a BiH ipak ublaženim porukama pokušava elegantno kreirati odstupnicu od političkoga gafa u Mostaru.

Oprezno i biranim riječima govori o sporazumu SDA-a i DF-a sa Savezom za promjene, ne krijući razočarenje, ali i ne sporeći legitimnost, iako su jurišnici u ‘hrvatskim’ redovima očekivali radikalno negiranje tog legitimnoga projekta.

Čović, iako dosta neuvjerljivo, ostavlja prostor za partnerstvo s bilo kojim izbornim pobjednikom u RS-u, što je trebao jasno kazati i u Mostaru na sastanku s Miloradom Dodikom.

Hoće li HDZ BiH biti dio nove parlamentarne većine pa, dakle, i izvršne vlasti na nivou FBiH i države, pitanje je koje premašuje uske stranačke okvire, ono se dakako tiče zastupljenosti najmalobrojnijeg, konstitutivnoga naroda u BiH.

Ako je suditi po javno obznanjenim stavovima lidera te stranke, konkretan odgovor će uslijediti nakon što se i službeno potvrdi vladajuća garnitura u RS-u.

Vidljivo je kako Dragan Čović još uvijek čvrsto vjeruje Dodikovim tvrdnjama da će njegov SNSD s koalicijskim partnerima, DS-om i SP-om, formirati novu vladu u RS-u.

Kako će se Čović postaviti naspram sarajevskog sporazuma ako SNSD uistinu formira entitetsku Vladu? Ima li on nacionalni legitimitet da sabotira formiranje vlasti na državnom nivou i odbije da bude dio nove parlamentarne većine u kojoj neće biti Dodikov SNSD nego Savez za promjene iz Republike Srpske?

Jer, niko ne brani da, recimo, HDZ BiH i SNSD okupe neke druge stranke i naprave parlamentarnu većinu u državnom Parlamentu, ako imaju taj kapacitet.

U nekim hrvatskim intelektualnim krugovima se pojavila teza kako je sporazum između SDA-a, DF-a i Saveza za promjene novo pravno i političko nasilje koji se nameće Hrvatima i ultimativno im se servira neka koncepcija po principu ‘uzmi ili ostavi’, odnosno ‘pridruži nam se ako želiš’.

Ne može se osporiti da ima i takvih primjesa i da je dobrano neukusno i netaktično što Dragan Čović nije bio pozvan da i on potpiše u Sarajevu taj koalicijski savez, a ne da mu se kao pastorčetu nevoljko nudi pridruživanje, ali se jednostavno ne smije izgubiti iz uma da je upravo Dragan Čović s Miloradom Dodikom zavrtio ‘đavolje kolo’.

ČOVIĆU SVE HRVATSKE POZICIJE

I ono što je najvažnije, pod uslovom da tako i ostane, tu tezu ruši vrlo mudar pa i korektan potez Željka Komšića o odustajanju od svih hrvatskih pozicija u vlasti. Ako je to tako, onda u HDZ-u BiH više nemaju rezervnih argumenata i jednostavno ne smiju tu ponudu odbiti.

Ako to učine, moraju objasniti i narodu i svojim biračima jesu li nacionalni pa i stranački interesi preči od zaštite Milorada Dodika. Ipak, lider SDA-a Bakir Izetbegović pokušava smiriti tenzije i najavljuje novu rundu razgovora s Draganom Čovićem.

- S Čovićem ću razgovarati o ovome jer je odnos između SDA-a i HDZ-a BiH ugaoni kamen svake buduće koalicije.Ovaj sporazum je ponuda koja se ne da odbiti, jer je sve na liniji onog o čemu smo ranije razgovarali s Čovićem. Postavljanja na pozicije će biti tako definisana da se to ne može odbiti, poručio je Izetbegović.

Svoju uvjerenost da će Čović izdati partnerstvo sa SNSD-om i prihvatiti vlast na nivou BiH sa Savezom za promjene, Izetbegović je potkrijepio ponudom koju je dao lider DF-a Željko Komšić.

- Komšić je spreman na ono na što Lagumdžija prošli put nije bio spreman – da kompletan dio koji se odnosi na hrvatske pozicije u Vladi FBiH i šire pripadne HDZ-u, naglasio je prvi čovjek SDA-a.

Odgovarajući na pitanje hoće li biti zastoja u funkcionisanju Doma naroda Parlamenta BiH ako se većina u Zastupničkom domu formira bez HDZ-a, jedan od čelnika SDS-a Ognjen Tadić je rekao da u ovom trenutku “ne bi bilo korektno izazivati polemiku s Čovićem” i da on sam treba odlučiti hoće li ući u koaliciju narodnjačkih stranaka.

Taj pučki savez koji čini i HDZ BiH je ogroman izazov za stožernu stranku. Vođa te stranke je sam sebi zagorčao život. Nije problem sačekati novu vlast u RS-u, ali što onda ako je nova parlamentarna većina na državnoj razini, bez SNSD-a, demokratska i legitimna stvarnost, a ne fikcija?

Izvor: Dnevni list

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

HDZ

12.11.2014 12:57

Nije sam Covic..cijeli HDZ... ode Mile lajkovackom prugom..100%

ODGOVORITE
Name

koko

12.11.2014 13:36

Šta li će Baja da ponudi Hrvatima ?

ODGOVORITE
Name

niko_bitan

12.11.2014 14:18

U dogovoru dodika i hercegovca vjerujete da nema nista dobro za nikog pa ni za narode koje oni zastupaju.Ovdje su licni interesi koji su vjerovatno vezani za kriminal i korupciju iz proteklog perioda.Nebilo dodiku lardati sve i svasta o svakom ko nije kao on, ostat ce sam ovaj put jer hercgovac je od biznisa i gdje ga ima tu ce i biti.Inace hercegovci rade principom IMT (ima li mene tu)

ODGOVORITE
Name

sansa

12.11.2014 14:59

Svrsen cin, navuce ga Mile na tanak led, svojom bahatoscu i dubokim dzepom i galantnoscu, na racun naroda koji krpi kraj sa krajem. Sad Covic vise nema nikakvu poziciju vec gleda da izvuce nesto, a sramota ga odmah pristati posle laprdanja sa Dodom, a vidi nema kud. Izuo se prije vode Covic pa sad nek trpi. Kako god do njih srecom nije vise nista. Dosta je prjetnji i opstrukcije.

ODGOVORITE
Name

Havana

12.11.2014 15:03

Dodik, Čović i Lagumdžija tri problema svaki za sebe, a zajedno predstavljaju veliki problem za gradjane BiH u oba entiteta. Dobro je da je njihovo vrijeme upravo prošlo.

ODGOVORITE
Name

Rick

12.11.2014 15:18

Meni je drago sto je dan kada ce SIPA zakucati na necija vrata sve blizi. Mnogi ce platiti za ono sto su radili u proteklih deset godina.

ODGOVORITE
Name

Navijac

12.11.2014 15:27

Nedavno pogledam film sa Mel Gibsonom gdje Skoti ratuju sa Englezima za nezavisnost. Poredali se jedni i drugi na bojnom polju, a plemici se spremaju da pregovaraju. Otac na bojnom polju tjesi sina koji se plasi kako ce plemici pregovarati, Englezi ce ih potplatiti, a o da ce svi ici kuci. Sin pita sta ako se ne dogovore? Onda cemo jurisati... Hocu reci da rukovodstva jako dobro naplate ovo " pregovaranje". Narod ceka u rovovima i pita se hoce li danas ginuti ili ici obradjivati njivu. Covic i Dodik, kao nekad i Silajdzic stalnim tenzijama i maksimalistickim zahtjevima onemogucuju dogovaranje do momenta kada mogu izvuci najvise za sebe licno. Medjunacionalne tenzije tada dosegnu vrhunac i usijanje, a onda, negdje u necijoj vili na osami padne dogovor koji u narodu zovu "ovaj ili onaj paket". Kad politicari podijele ono sto su dobili u paketicima, narod sa bojnog polja ide pjesice kuci. Savez za promjene, SDA i DF su po prvi put odlucili da promijene nacin i otvoreno i direktno povedu narod naprijed. Po prvi put u nasim zivotima, politicari od pocetka i bez straha zele pred narod. Ja ih podrzavam.

ODGOVORITE
Name

supremum

12.11.2014 15:54

O čemu vi pričate, Dodik je baš u elementu, samo što ne zapjeva. Nedostaje mu šator. Taj Čović mu je bar to mogao pribaviti. C,c,c...slabo taj tvoj Dragan drži do tebe Mile. Da je Željkica bila tu umjesto tebe on bi se mnogo više amgažovao. I pokazao se k'o domaćin. Tebe više niko ne ferma, pa onda na kraju ni on.

ODGOVORITE
Name

JOVO

12.11.2014 16:29

RE RICK-STA TI ZNAS KOME CE SIPA ZAKUCATI MISLIS NA DODIKA PRIJE CE SE RASPASTI NEGO NJEMU POKUCATI

ODGOVORITE
Name

BOSNA nasa sviju

12.11.2014 16:49

Ja bi reko da Dodik malo na lijevo oko zmiri a i usta mu malo na gore, treba se on pripaziti sikiracije.

ODGOVORITE
Name

ccccc

12.11.2014 17:33

Sta li ce Čović sada?

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

12.11.2014 17:35

On je prisiljen baviti se politikom jer mu je zatvor jedina alternativa! Spreman je i na ratnu opciju samo da bi opstao jer zna sta ga ceka ako ne uspije u politici. U istoj je situaciji kao i Dodik, zato jedan drugog podrzavaju. Treba biti oprezan! Ovaj kriminalac je spreman na sve!!!! Premlacivanjem univerzitetskih profesora je pokazao da mu ni ubistva nisu strana ako ce time odrzati sebe na vrhu!!!!!

ODGOVORITE
Name

vanzemaljac

12.11.2014 18:44

Čović je pametan političar Ne će da upadne u zamku Izetbegovića I Komšića.Zna on kako su Hrvati prolazili dok su njih dvojica bili u predsjedništvu.Ništa se nisu pitali.

ODGOVORITE
Name

heo

12.11.2014 18:55

Jos samo im biskup Durak fali pa da seoski djilkosi i tvorci NDH entiteta budu na okupu.

ODGOVORITE
Name

analiticar

12.11.2014 20:02

Prvo su se sastali Dodik i Covic u Mostaru i dogovorili formiranje vlasti i zajednicko djelovanje na svim nivoima,a prije nego je u RS poznato ko ce ciniti vlast.A kada su se sastali u Sarajevu Savez za promjene, SDA i DF pjenio je na sva usta kako to nijw u redu jer partner iz RS na nivou BiH treba biti onaj ko bude cinio vlast u RS.Kako je on mogao znati u susretu sa Dodikom da ce bas SNSD ciniti vlast u RS ako to ni dan danas ne znamo.Dakle on moze razgovarati sa Dodikom a SDA ne moze sa Savezom za promjene.Neprincipijelan tip.Obeco je on i da ce Bosnjak biti grasonacelnik Moatara poslije Hrvata pa to nikad nije ispunio,toliko o njegovoj datoj rijeci.Mislim da ae radi o udruzenom kriminalnom poduhvatu a ne o toboze zastiti nacionalnih interesa.

ODGOVORITE
Name

Ja

13.11.2014 08:23

@JOVO joVO, tele moje malo, nije ti dobro...

ODGOVORITE
Name

simo

14.11.2014 06:55

Covic predlaze mandatara....

ODGOVORITE
Name

ВРС

14.11.2014 11:26

Хрвати из средње Босне само да се сјете оних проклетих ратних дана када смо се да накажем шта, нити је тај Човић Хрват, нити је Миле Србин, лични интерес! Само да знате ко увози ортопедска помагала за РС, било би вам све јасно, итд! Људи раде посао, ј..о народ!

ODGOVORITE
Name

Toni

14.11.2014 11:29

Nisu oni u prijateljstvu radi interesa Srba i Hrvata,nego radi vlastitog kapitala.Toliko dugo su prijatelji a Srbima i Hrvatima sve gore.

ODGOVORITE