Масовна стерилизација у Индији: Преминуло 13 жена

Број жена које су преминуле после масовне стерилизације у индијској држави Чатисгар порастао је на 13, док се на десетине налази у болници, од којих многе у критичном стању, саопштили су данас индијски званичници.

Свијет 12.11.2014 | 11:59
Масовна стерилизација у Индији: Преминуло 13 жена

Укупно 83 жене, све млађе од 32 године, стерилисане су у суботу у склопу владиног програма бесплатне стерилизације и послате кући исто вече.

Оне су, међутим, брзо почеле да осећају тегобе - повраћање, пад пулса и друге компликације - због чега су хитно амбулантним колима пребачене у болнице у Биласпуру, пренеле су агенције.

Узрок смрти је тровање крви или хеморагични шок, до кога долази када особа изгуби превише криви, рекао је заменик у државном директорату за здравство Амар Синг, иако се тек данас очекују прелиминарни резултати аутопсија.

Сумња се да је лекар који је спровео стерилизацију, користио зарђале инструменте.

На десетине жена је хосипитализовано, а стање неких од њих, према речима лекара, "веома је озбиљно" пошто им је крвни притисак изузетно низак.

Влада Чатисгара послала је током ноћи авион у Њу Делхи који ће покупити тим од четири лекара како се "не би губило на времену" у пружању помоћи пацијенткињама, саопштила је секретарка за здравство Лов Верма.

Локалне владе у Индији често нуде разноврсне погодности као што су аутомобили или електрични уређаји паровима који се добровољно подвргну стерилизацији у циљу контроле рађања у тој држави са милијарду и више становника.

Коментари / 0

Оставите коментар