Masovna sterilizacija u Indiji: Preminulo 13 žena

Broj žena koje su preminule posle masovne sterilizacije u indijskoj državi Čatisgar porastao je na 13, dok se na desetine nalazi u bolnici, od kojih mnoge u kritičnom stanju, saopštili su danas indijski zvaničnici.

Svijet 12.11.2014 | 11:59
Masovna sterilizacija u Indiji: Preminulo 13 žena

Ukupno 83 žene, sve mlađe od 32 godine, sterilisane su u subotu u sklopu vladinog programa besplatne sterilizacije i poslate kući isto veče.

One su, međutim, brzo počele da osećaju tegobe - povraćanje, pad pulsa i druge komplikacije - zbog čega su hitno ambulantnim kolima prebačene u bolnice u Bilaspuru, prenele su agencije.

Uzrok smrti je trovanje krvi ili hemoragični šok, do koga dolazi kada osoba izgubi previše krivi, rekao je zamenik u državnom direktoratu za zdravstvo Amar Sing, iako se tek danas očekuju preliminarni rezultati autopsija.

Sumnja se da je lekar koji je sproveo sterilizaciju, koristio zarđale instrumente.

Na desetine žena je hosipitalizovano, a stanje nekih od njih, prema rečima lekara, "veoma je ozbiljno" pošto im je krvni pritisak izuzetno nizak.

Vlada Čatisgara poslala je tokom noći avion u Nju Delhi koji će pokupiti tim od četiri lekara kako se "ne bi gubilo na vremenu" u pružanju pomoći pacijentkinjama, saopštila je sekretarka za zdravstvo Lov Verma.

Lokalne vlade u Indiji često nude raznovrsne pogodnosti kao što su automobili ili električni uređaji parovima koji se dobrovoljno podvrgnu sterilizaciji u cilju kontrole rađanja u toj državi sa milijardu i više stanovnika.

Komentari / 0

Ostavite komentar