Криза: До Нове године, Звезди треба 4 милиона евра!

“Да је ово мој приватни клуб Јовић, Ристић, Грујић, Рајковић и Јовановић би имали загрантовано место у првој постави. Мислим да би и звездашка јавност подржала такву одлуку. Ако одлучимо да се упустимо у шампионску трку довешћемо пет искусних играча“, додаје Звездан Терзић говорећи о ситуацији у Љутице Богдана.

Фудбал 13.11.2014 | 09:20
Криза: До Нове године, Звезди треба 4 милиона евра!

Скоро пет месеци је у Црвеној звезди, али бројне дилеме и даље море Звездана Терзића! Глас звездашке јавности, та легитимна потреба, деценијска навика, да црвено–бели увек буду испред свих просто га тера на размишљање да током зимске паузе напуни "ростер" провереним снагама како би Црвена звезда била конкурентна Партизану у борби са шампионску титулу.

Са друге стране незавидна финансијска ситуација, или како је у разговору за МОЗЗАРТ Спорт објаснио, систем пред пуцањем, просто га приморава да остане доследан у ставу да само у Звездиној деци лежи спас. Открива да је спознао шта је најбоље за клуб, најављује болне стратешке одлуке као и могућност да Звезда у зимском прелазном року остане без неког од суперталентованих клинаца на којима би требало да почива игра црвено-белих у наредном периоду...
"Врло лако бисмо могли да дођемо у ситуацију да продамо неког младог играча, јер других извора немамо. Како смо нашли три милиона евра у јуну стварно не знам, крпили смо се, развлачили као мађионичари. Сад вам кажем - до Нове године нам треба четири милиона евра. Просто морамо да их нађемо. Два милиона евра је блокада рачуна, морамо да га одблокирамо ако желимо да повучемо неки кредит. Како ћемо доћи до четири милиона евра? Па морамо да продамо неког. А тржина вредност је таква да ћемо морати да продамо неког младог играча", почео је причу Звездан Терзић.

Како гледате на актулену ситуацију, делује да тим игра све слабије. Неко би рекао да су пред Вам три кључне утакмице, јер само победама Црвена звезда ће сачувати шансу да освојити титулу?
"За пар дана ће бити пет месеци како сам овде, задовољан сам и срећан што клуб уопште постоји, што живи. Чак и маштамо о титули. Пет месеци смо у блокади, Звезда је клуб којем је потребно 12 милион евра годишње да би се испунили зацртани циљеви. Дакле, за пет месеци нама је било потребно пет милиона еура, да не говорим о заосталим дуговањима које мораш да сервисираш. Дакле, од потребних пет милиона евра није ушао ни један једини динар у клуб. А тад када сам дошао у јуну претио је катанац. Имао сам проблем Шишића, Броновицког, сви играчи су могли да поднесу захтев за раскид уговора... Наша мисија у том тренутку није била да освојимо титулу, него да сачувамо клуб. Звучи можда прејако, али смо били задовољни што нам одлазе најбољи играчи, као што су Мрђа, Дауда, Нинковић, јер смо растерећени огромних дугова, и расхода. Али Звезда као Звезда под притиском - јавности тражи се титула".

Да нас не схватите погрешно, али то је реторика свих челника Црвене звезде почев од Драгана Стојковића?
"Није био клуб у проблему када га је Пикси преузео. Не желим да кукам, јер да ситуација није била таква као у јуну никада не бих дошао у Црвену звезду. Жао ми је само што не могу да одговорим захтевима јавности и навијача, јер они не знају како функционишемо. Снагом неког ауторитета људи долазе на посао без плате, играчи тренирају, клуб се такмичи. Не може Ролс Ројс да иде ако му се не сипа бензин. Срећан сам што сам сачувао клуб, што се екипа формирала, што смо добили лиценцу за такмичење".

Добро, постоји озбиљно мишљење да сте приликом добијања лиценце имали малу "помоћ пријатеља", односно да је Савез предвођен Караџићем залегао за Вас?
"Та прича по како сам на помогли ФСС и Толе Караџич је лаж. Нико није веровао да ћемо да изрегулишемо Рад са 800 хиљада евра, да ћемо регулисати играче. Дошли смо у Савез са комплетним папирима".

Рефлексија Црвене звезде је такмичарски тим, исто као А репрезентација уз Савезу. Знате шта значи за Савез када се сениорска селекција не пласира на велико такмичење, исто тако је у Звезди кад се не освоји титула?
"Црвена звезда мора да донесе тешке стратешке одлуке. Направио сам стратегију развоја клуба. То није лако направити. Краткорачено и дугорочну. Ушао сам унутра и видео да клуб мора да се стабилизује организационо и финансијски, да тим мора да се подмлади и тек под трећи приоритет да мора да се освоји.Мени би било најлакше да повећам дуг на 65 милиона и освојим титулу. Јел то решење?"

Навијаче највише занима тај трећи приоритет?
"Можемо да освојимо титулу и ако нам Партизан буде бежао седам бодова, али ће се та титула освојити на уштрб лепше будућности. Да се понашам као прави домаћин, да је Црвена звезда мој приватни клуб ја бих учинио храбре потезе и рекао да Рајковић Јовановић, Грујић, Јовић и Ристић морају да буду стартери. Тешко се може узети титула са пет тако младих играча , а ми хоћемо све. Тешко је направити баланс баланс..."

Ни сад Вам није касно, изађите у јавност и реците да ће клуб исфористари децу на уштрб резултата у овој сезони?
"Да, али ми одемо у Бањалуку и пет хиљада људи ме пита хоћемо ли да освојимо титулу. После Олимпијакоса из Арене излази река људи и сви ме питају хоће ли бити титула.Онда смо ми као руководство у недоумици шта и како да радимо, јер ово није наша приватна фирма. На пример ако узмемо титулу у мају, доћи ће и први јун, мораћу да подвучем црту, па ће доћи лиценца. Ми ћемо у наредних 20 дана донети ту страштешку одлуку. Ако нам је циљ да освојимо титулу ма колико нам Партизан побегао ми ћемо довести пет искусних играча. Имаћемо ко ће да даје голове, ко ће да повеже редове, ко ће да брани. Али нећеш имати на терену Вукашина, Марка и Михајла. Да се само ја питам - подмадио би екипу и тражио пласман међу четири екипе. Данас је прави моменат да Звезда направи два корака назад. Да у екипи буду играчи са великом тржишном вредношћу".

Имате широка овлашћења у Црвеној звезди, зашто то онда не урадите?
"Велики је ово клуб да би Терзић сам донео одлуку. Стратегију сам презентирао Управном одбору, секцији ветерана, Надзорном одбору. И добио сам сагласност. Не мора Звезда да буде сваке године шампион, али у пет година четири пута мора да буде прва“.

Кажете да осјање шампионата није приоритет свих приоритета, а летос је ангажовано 13 играча. Уз велики одјек у јавности доведени су Катаи, Босанчић, Аврамовски, Деспотовић....
"Летос не бих одрадио овакав прелазни рок да нам је титула била морање. Мој план је био потпуно другачији. Имам у телефону све које сам хтео, али не могу те играче да доведем. Хтео сам Бабића и Гаћиновића из Војводине, Крунића из Доњег Срема, Чаврића из ОФК Београда. То су играчи модерног фудбала. Јаки, снажни, који траже дубину. Знам ја шта треба Звезди, али немам пара да их доведем.Знам да има критичара који кажу: Довели су силне играче. Па довели смо их, јер смо остали са осам играча. Сада ће у децембру да уследи рез, јер се многи нису показали као играчи за Звезду. Једноставно, нису.. Убеђен сам да би права звездашка јавност имала позитивне критике када бисмо стали уз ових пар момака, да би препознала бољу будућност".

Ситуација око Црвене звезде је много магловита, избори су заказани за 10. И 11децембар, а кандидати за председника се не назиру?
"То се Вама тако можда чини. До седмог децембра може да се предложи кандидат. Може то да уради Управни одбор или 500 чланова клуба".

И, хоће ли Управни одбор да има кандидата?
"Наравно да ћемо имати".

Да ли је то Петар Шкундрић?
"Наравно да ти нећу рећи или да или не. Не постоји један човек, постоји три четири кандидата, са којима се прича. Битно је што је урађена нова систематизација и организација. Ако то буде прихваћено биће нам потребна нова кадровска решења у „мидл менаџементу“. Звезда мора да функционише као систем у којем је сваки шраф подмазан. Све је условљено решвањем финансијске ситуације. Радимо на томе са људима из „Дилојта“ већ два месеца".

Делује са стране да сте загризли првелики залогај и да ћете као појединац тешко испливати из бројних проблема?
"Радим по 14 сати дневно. Свестан сам да један човек не може ништа, ако се не окружи правим сарадницима и јаким Управним одбором. У децембру планирамо да доведемо нове људе у спортском и пословном сектору. Потребни су нам квалитетни кадрови. А са друге стране имамо вишак запослених, јер су нерационално запошљавани. На пример, пет месеци сам овде и нисам добио ниједан извештај скаута. Скаутинг служба у Звезди је служила за решавање социјалних проблема. Тако не може да се функционише. Ово је систем који је давно требало да пукне. Морало је раније доћи до пуцања. На мађионичарске форе смо изгурали јесен".

Коментари / 0

Оставите коментар