Америка и Кина у послу од хиљаду милијарди

САД и Кина су се договориле да ће укинути дажбине на многе технолошке производе, што ће донети милијарде долара трговинске размене.

Свијет 12.11.2014 | 08:20
Америка и Кина у послу од хиљаду милијарди

Барак Обама, амерички председник, договорио је посао са кинеским колегом Си Ђинпингом на дводневном самиту Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ) који је јуче завршен у Пекингу.

„Волстрит џорнал” пише да ова мера представља значајно достигнуће у време напетих односа Вашингтона и Пекинга, пошто су се две државе сукобљавале око многих тема - од сајбербезбедности и људских права до територијалних спорова Кине с америчким савезницима Јапаном и Филипинима.

“Две државе су постигле договор о проширењу Споразума о информационим технологијама, глобалног пакта о трговини технологијама, који ће покрити полупроводнике, медицинске уређаје, ГПС уређаје и друге новије производе”, рекао је Мајкл Фромен, који је на челу Представништва САД за трговину, владине агенције која саветује Обаму с ким Америка треба да тргује.

Маратонски преговори две стране окончани су у ноћи између понедељка и уторка након више од годину дана застоја, а Споразум би у децембру могли да ратификују државе чланице Светске трговинске организације. Овај Обамин потез очигледан је одговор на јачање економске сарадње Кине и Русије, након што су ове две земље потписале гасни споразум вредан 400 милијарди долара.

Споразум о информационој технологији (ИТА) ступио је на снагу 1997. године, али су преговори о проширењу његовог обима суспендовани од новембра 2013. због разлика у ставовима између Вашингтона и Пекинга, саопштила је Бела кућа.

Кинески председник Си Ђинпинг је на крају самита у Пекингу објавио да је усвојен и план успостављања широке зоне слободне трговине у том региону.

Коментари / 0

Оставите коментар