Amerika i Kina u poslu od hiljadu milijardi

SAD i Kina su se dogovorile da će ukinuti dažbine na mnoge tehnološke proizvode, što će doneti milijarde dolara trgovinske razmene.

Svijet 12.11.2014 | 08:20
Amerika i Kina u poslu od hiljadu milijardi

Barak Obama, američki predsednik, dogovorio je posao sa kineskim kolegom Si Đinpingom na dvodnevnom samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) koji je juče završen u Pekingu.

„Volstrit džornal” piše da ova mera predstavlja značajno dostignuće u vreme napetih odnosa Vašingtona i Pekinga, pošto su se dve države sukobljavale oko mnogih tema - od sajberbezbednosti i ljudskih prava do teritorijalnih sporova Kine s američkim saveznicima Japanom i Filipinima.

“Dve države su postigle dogovor o proširenju Sporazuma o informacionim tehnologijama, globalnog pakta o trgovini tehnologijama, koji će pokriti poluprovodnike, medicinske uređaje, GPS uređaje i druge novije proizvode”, rekao je Majkl Fromen, koji je na čelu Predstavništva SAD za trgovinu, vladine agencije koja savetuje Obamu s kim Amerika treba da trguje.

Maratonski pregovori dve strane okončani su u noći između ponedeljka i utorka nakon više od godinu dana zastoja, a Sporazum bi u decembru mogli da ratifikuju države članice Svetske trgovinske organizacije. Ovaj Obamin potez očigledan je odgovor na jačanje ekonomske saradnje Kine i Rusije, nakon što su ove dve zemlje potpisale gasni sporazum vredan 400 milijardi dolara.

Sporazum o informacionoj tehnologiji (ITA) stupio je na snagu 1997. godine, ali su pregovori o proširenju njegovog obima suspendovani od novembra 2013. zbog razlika u stavovima između Vašingtona i Pekinga, saopštila je Bela kuća.

Kineski predsednik Si Đinping je na kraju samita u Pekingu objavio da je usvojen i plan uspostavljanja široke zone slobodne trgovine u tom regionu.

Komentari / 0

Ostavite komentar