Кинеска грозница од 8 милијарди $

Онлајн гигант Алибаба је показао сву своју моћ током највећег потрошачког дана у Кини - за само 20 минута пробио је границу од милијарду долара промета.

Свијет 11.11.2014 | 19:34
Кинеска грозница од 8 милијарди $

У наредних 20 сати забележено је више стотина милиона трансакција, укупно вредних вртоглавих осам милијарди.

"Дан самаца", кинеска верзија америчког "сајбер понедељка", донела је очекивану навалу на онлајн радње, па је Алибаба већ у првом сату пробио границу од две милијарде долара, да би прошлогодишњи рекорд од шест милијарди долара био оборен предвече.

У истом тренутку је за више него двоструко оборен рекорд америчких онлајн распродаја, а до краја дана би укупни обрт могао да буде и три пута већи.

Граница од осам милијарди пробијена је у 20. сату празника, који је заснован као одговор "Дану заљубљених" са скромном идејом да самци прославе свој дан и часте се неким поклоном, а који се претворио у највећи дан онлајн продаје на свету.

Компанија Алибаба је припремила велике попусте за своје муштерије, а њен власник Џек Ма очекује да ће за 24 сата складишта примити поруџбине за невероватних 200 милиона пакета, што је за 80 милиона више него прошле године.

Људи на попустима купују најразличитије ствари, од сушене бруснице, преко паметних телефона, до кјућних апарата, а кинески ИТ произвођач Шаоми је објавио да је за 12 сати продао 72.000 телефона, вредних укупно 163 милиона долара.

Алибаба капитализује овај празник од 2009. године, када је почео да нуди велике попусте и остварује милионске промете.

Прошле године је најскупљи артикал био 13-каратни дијамант вредан 4 милиона долара, а ове године се специјални попусти нуде и муштеријама ван Кине.


Коментари / 0

Оставите коментар