Kineska groznica od 8 milijardi $

Onlajn gigant Alibaba je pokazao svu svoju moć tokom najvećeg potrošačkog dana u Kini - za samo 20 minuta probio je granicu od milijardu dolara prometa.

Svijet 11.11.2014 | 19:34
Kineska groznica od 8 milijardi $

U narednih 20 sati zabeleženo je više stotina miliona transakcija, ukupno vrednih vrtoglavih osam milijardi.

"Dan samaca", kineska verzija američkog "sajber ponedeljka", donela je očekivanu navalu na onlajn radnje, pa je Alibaba već u prvom satu probio granicu od dve milijarde dolara, da bi prošlogodišnji rekord od šest milijardi dolara bio oboren predveče.

U istom trenutku je za više nego dvostruko oboren rekord američkih onlajn rasprodaja, a do kraja dana bi ukupni obrt mogao da bude i tri puta veći.

Granica od osam milijardi probijena je u 20. satu praznika, koji je zasnovan kao odgovor "Danu zaljubljenih" sa skromnom idejom da samci proslave svoj dan i časte se nekim poklonom, a koji se pretvorio u najveći dan onlajn prodaje na svetu.

Kompanija Alibaba je pripremila velike popuste za svoje mušterije, a njen vlasnik Džek Ma očekuje da će za 24 sata skladišta primiti porudžbine za neverovatnih 200 miliona paketa, što je za 80 miliona više nego prošle godine.

Ljudi na popustima kupuju najrazličitije stvari, od sušene brusnice, preko pametnih telefona, do kjućnih aparata, a kineski IT proizvođač Šaomi je objavio da je za 12 sati prodao 72.000 telefona, vrednih ukupno 163 miliona dolara.

Alibaba kapitalizuje ovaj praznik od 2009. godine, kada je počeo da nudi velike popuste i ostvaruje milionske promete.

Prošle godine je najskuplji artikal bio 13-karatni dijamant vredan 4 miliona dolara, a ove godine se specijalni popusti nude i mušterijama van Kine.


Komentari / 0

Ostavite komentar