Шешељ ''посвађао'' судије

Хашки трибунал објавио је данас издвојено мишљење судије Мандиаје Нијанга о привременом пуштању на слободу Војислава Шешеља у коме судија изражава неслагање са одлуком да се оптужени не консултује да ли
ће поштовати неопходне услове, пошто је у прошлости одбио да пружи такве гаранције.

Србија 11.11.2014 | 17:43
Шешељ ''посвађао'' судије

Судија је, такође изразио неслагање са већином јер није увела као обавезујући систем надзора којим би се обезбедило да се оптужени врати у Трибунал и да не ступа у контакт са жртвама и сведоцима.

Према мишљењу судије, тачна улога српских власти није јасна, они немају никакву директну обавезу да било шта учине, наводи се у саопштењу Трибунала.

У издвојеном мишљењу, судија Нијанг наводи да је оптужени Војислав Шешељ "озбиљно болестан и да не добија најбољу негу због разлика у мишљењу око медицинског протокола који треба следити".

Већином гласова, уз противно мишљење судије Нијанга, Претресно веће које води поступак против лидера СРС у четвртак увече је одлучило да Шешеља привремено ослободи из хуманитарних разлога, због погоршања здравственог стања оптуженог.

Шешељ се Трибуналу у Хагу предао 23. фебруара 2003. а наредног дана је изручен у Шевенинген. Пред тим судом се крајем марта 2003. изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Њему се у трибуналу суди за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској, БиХ, али и за дела почињена у Војводини од 1991. до 1993. године.

Суђење је почело 7. новембра 2007, а јануара 2009. је додатно оптужен за непоштовање Трибунала због обелодањивања имена и других личних детаља три сведока чији је идентитет, по налогу Претресног већа, заштићен од јавности.


Коментари / 0

Оставите коментар