Трговина дјецом све чешћа појава

Малољетна дјевојчица коју је О.Н. из Сарајева продао С.Н. из Горажда ромске је националности.

Босна и Херцеговина 11.11.2014 | 15:37
Трговина дјецом све чешћа појава

Медији су јуче објавили како полиција у Горажду сумња да је С.Н., из мјеста Подхрањен, код овог града, у Сарајеву од О.Н. купио четрнаестогодишњу дјевојчицу.

Случај је предат Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА), која даље истажује овај предмет.

- Подхрањени код Горажда су ромско насеље, и мислимо да ово није први пут да се тамо одвија трговина дјецом. Али, о томе нико не говори и нико се озбиљније у држави не бави овом проблематиком – каже саговорник.

Трговина дјецом у БиХ узела је све више маха, а да је у посљедње вријеме стање драматично показују и многа истраживања Министарства безбједности и невладиног сектора.

Према званичним подацима у БиХ је у посљедње три године забиљежено више од 80 случаја трговине дјецом.

А, то је, према мишљењу стручњака, далеко испод стварног броја који је много већи од овог.У Министарству безбједности БиХ наглашавају да већина дјеце која су жртве трговине људима долазе из породица без једног или оба родитеља, сиромашних породица, ромских породица, а често се дешава да су то и особе са инвалидитетом.

У Босни и Херцеговини се не тргује само дјецом која су из Босне и Херцеговине, већ она долазе и из сусједних земаља: Србије, Црне Горе и Хрватске.

Портпарол омбудсмана за дјецу Републике Српске, Весна Поповић, раније је упозорила да је трговина дјецом све чешћа појава у БиХ, а која води до дјечије проституције и дјечије порнографије.

Стејт департмент прошле је године изнио шокантне податке, у којима се наводи како је и полиција у БиХ умијешана у трговину дјецом- Припадници полицијских структура у БиХ умијешани су у трговину људима, наведено је у најновијем извјештају о трговини људима за 2012. годину америчког Стејт департмента.

- Према доступним извјештајима, саучесништво полиције у кривичним дјелима трговине људима, као и неосјетљивост власти према дјеци жртвама трафикинга, отежавају извођење починилаца ових дјела пред лице правде - упозоравају у Стејт департменту.

Иако је, истакнуто је даље у том извјештају, било одређеног напретка, власти БиХ и даље не испуњавају ни минимум стандарда у циљу елиминације трговине људима.

Извор: НАП

Коментари / 0

Оставите коментар