За слом Украјине није крива Русија

Украјинци живе биједно не због тога што је земља од почетка била сиромашна или због Русије и кризе у Донбасу, већ зато што је много њеног блага украдено и присвојено, оцјењује "Ноје Цирихер цајтунг".

Свијет 11.11.2014 | 15:18
За слом Украјине није крива Русија

Украјина је сама прокоцкала добре могућности. Многи за данашњу кризу оптужују Русију, али су озбиљне грешке начињене много раније.Послије распада СССР-а, бруто-домаћи производ по глави становника у Пољској и Украјини био је отприлике једнак - није био већи од 1.600 долара.Међутим, данас, према процјенама Свјетске банке, бруто-домаћи производ по глави становника у Пољској износи 13.400 долара, док у Украјини он није премашио 3.900 долара!

Украјина је имала све услове да постане економски развијена: велике залихе енергената - угаљ, природни гас, као и уранску руду.Осим тога, та држава има унутрашње тржиште које је довољно да не зависи много од увоза, истиче швајцарски лист.

Поставља се питање, шта није било како треба.напримјер, цијена гаса од 50 долара за 1.000 кубика све до 2004. чинила је земљу непривлачном за инвестиције у енергетски сегмент.

Због лошег стања мреже за снабдијевање топлотом око 9 одсто гаса је одлазило у ваздух!?Да је Украјина у току неколико година повећавала ефикасност у гасној сфери и енергетску диверзификацију, земља би данас очекивала зиму са много мањом забринутошћу, наводи "Ноје Цирихер цајтунг".

Међутим, оно што одговара интересима грађана и што би могло да води економском расту Украјине коси се са "корпоративним интересима" владајућих кланова.

Звучи парадоксално, али Украјинци су милијардеру Петру Порошенку дали прилику да изведе земљу из кризе. Уколико то не успије - друге шансе за Украјину можда неће бити, закључује лист.

Коментари / 0

Оставите коментар