Za slom Ukrajine nije kriva Rusija

Ukrajinci žive bijedno ne zbog toga što je zemlja od početka bila siromašna ili zbog Rusije i krize u Donbasu, već zato što je mnogo njenog blaga ukradeno i prisvojeno, ocjenjuje "Noje Ciriher cajtung".

Svijet 11.11.2014 | 15:18
Za slom Ukrajine nije kriva Rusija

Ukrajina je sama prokockala dobre mogućnosti. Mnogi za današnju krizu optužuju Rusiju, ali su ozbiljne greške načinjene mnogo ranije.Poslije raspada SSSR-a, bruto-domaći proizvod po glavi stanovnika u Poljskoj i Ukrajini bio je otprilike jednak - nije bio veći od 1.600 dolara.Međutim, danas, prema procjenama Svjetske banke, bruto-domaći proizvod po glavi stanovnika u Poljskoj iznosi 13.400 dolara, dok u Ukrajini on nije premašio 3.900 dolara!

Ukrajina je imala sve uslove da postane ekonomski razvijena: velike zalihe energenata - ugalj, prirodni gas, kao i uransku rudu.Osim toga, ta država ima unutrašnje tržište koje je dovoljno da ne zavisi mnogo od uvoza, ističe švajcarski list.

Postavlja se pitanje, šta nije bilo kako treba.naprimjer, cijena gasa od 50 dolara za 1.000 kubika sve do 2004. činila je zemlju neprivlačnom za investicije u energetski segment.

Zbog lošeg stanja mreže za snabdijevanje toplotom oko 9 odsto gasa je odlazilo u vazduh!?Da je Ukrajina u toku nekoliko godina povećavala efikasnost u gasnoj sferi i energetsku diverzifikaciju, zemlja bi danas očekivala zimu sa mnogo manjom zabrinutošću, navodi "Noje Ciriher cajtung".

Međutim, ono što odgovara interesima građana i što bi moglo da vodi ekonomskom rastu Ukrajine kosi se sa "korporativnim interesima" vladajućih klanova.

Zvuči paradoksalno, ali Ukrajinci su milijarderu Petru Porošenku dali priliku da izvede zemlju iz krize. Ukoliko to ne uspije - druge šanse za Ukrajinu možda neće biti, zaključuje list.

Komentari / 0

Ostavite komentar