Без гријања у колективном центру

МОДРИЧА - Министарство за избјегла и расељена лица Републике Српске на вријеме је платило угаљ за колективни центар Кладари Доњи код Модриче, али достављач више од мјесец дана чека на утовар, због чега у овом центру још није покренут систем централног гријања, каже Јово Јовић, руководилац Одсјека ресорног министарства у Добоју.

Република Српска 11.11.2014 | 11:50
Без гријања у колективном центру

Јовић, у чијој је надлежности колективни центар у Модричи, рекао је да огрјев за овај центар обезбјеђује ресорно министарство, а техничко лице за одржавање система гријања Општина Модрича.

"Министарство је на вријеме платило угаљ Руднику у Бановићима, али достављач више од мјесец дана чека на утовар угља и то је једини разлог што још није покренут систем централног гријања", објаснио је Јовић.

У колективном центру Кладари Доњи код Модриче борави 27 станара, који су смјештени у собама импровизованим у учионицама Основне школе "Сутјеска".

Овај центар је формиран 1993, а већина станара су старије особе, од којих најстарија има 85 година.

Од укупног броја станара центра, 21 је из категорије избјеглих и расељених лица, а 6 су социјални случајеви.

Без сталних новчаних примања је 16 лица, пензију прима 5 лица, док су 6 лица корисници новчане помоћи Центра за социјални рад Модрича.

Радојка Симић /85/, избјеглица из Гостовића, општина Завидовићи, каже да су услови за боравак у Колективном центру у Кладарима Доњим лоши и са централним гријањем.

"Гријалица на струју не може загријати просторију", рекла је Симићева и додала да гријалицу ријетко користи из страха да не изазове пожар.

Петра Благојевић /77/, избјеглица из Возуће, каже да се током дана, када су више температуре, станари задржавају у дворишту центра.

Станари центра наводе да су плафони просторија у којима бораве високи више од три метра, да је столарија дотрајала, док су котловница и систем централног гријања често у квару.

Они кажу да у просторијама нема воде и купатила и да користе вањски тоалет, због чега су и хигијенски услови лоши.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар