Bez grijanja u kolektivnom centru

MODRIČA - Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske na vrijeme je platilo ugalj za kolektivni centar Kladari Donji kod Modriče, ali dostavljač više od mjesec dana čeka na utovar, zbog čega u ovom centru još nije pokrenut sistem centralnog grijanja, kaže Jovo Jović, rukovodilac Odsjeka resornog ministarstva u Doboju.

Republika Srpska 11.11.2014 | 11:50
Bez grijanja u kolektivnom centru

Jović, u čijoj je nadležnosti kolektivni centar u Modriči, rekao je da ogrjev za ovaj centar obezbjeđuje resorno ministarstvo, a tehničko lice za održavanje sistema grijanja Opština Modriča.

"Ministarstvo je na vrijeme platilo ugalj Rudniku u Banovićima, ali dostavljač više od mjesec dana čeka na utovar uglja i to je jedini razlog što još nije pokrenut sistem centralnog grijanja", objasnio je Jović.

U kolektivnom centru Kladari Donji kod Modriče boravi 27 stanara, koji su smješteni u sobama improvizovanim u učionicama Osnovne škole "Sutjeska".

Ovaj centar je formiran 1993, a većina stanara su starije osobe, od kojih najstarija ima 85 godina.

Od ukupnog broja stanara centra, 21 je iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica, a 6 su socijalni slučajevi.

Bez stalnih novčanih primanja je 16 lica, penziju prima 5 lica, dok su 6 lica korisnici novčane pomoći Centra za socijalni rad Modriča.

Radojka Simić /85/, izbjeglica iz Gostovića, opština Zavidovići, kaže da su uslovi za boravak u Kolektivnom centru u Kladarima Donjim loši i sa centralnim grijanjem.

"Grijalica na struju ne može zagrijati prostoriju", rekla je Simićeva i dodala da grijalicu rijetko koristi iz straha da ne izazove požar.

Petra Blagojević /77/, izbjeglica iz Vozuće, kaže da se tokom dana, kada su više temperature, stanari zadržavaju u dvorištu centra.

Stanari centra navode da su plafoni prostorija u kojima borave visoki više od tri metra, da je stolarija dotrajala, dok su kotlovnica i sistem centralnog grijanja često u kvaru.

Oni kažu da u prostorijama nema vode i kupatila i da koriste vanjski toalet, zbog čega su i higijenski uslovi loši.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar