Мед, ђумбир и лимун - најбољи за грло

Десет начина како да излечите гушобољу само уз помоћ природних препарата. Пчелињи производ има антибактеријска својства, а цитруси и лековито биље јачају имунитет.

Здравље 10.11.2014 | 15:48
Мед, ђумбир и лимун - најбољи за грло

ХЛАДАН ваздух, прехладе, разне вирусне или бактеријске инфекције, претеривање са газираним или леденим напицима, гласно певање или викање могу да "зацрвене" слузокожу ждрела, да постане осетљива и болна. Како је проблем грлобоље познат од давнина, постоје и бројни народни мелеми и савети који могу да олакшају тегобе.

Рецимо, болови у грлу ће сигурно попустити после шоље топлог млека са размућеном кашичицом меда. Овај пчелињи производ има антибактеријска својства и убрзава оздрављење. Такође, извлачи воду из упаљених ткива и смањује отоке.

Стари и проверени рецепт је да се чиста памучна пелена угреје, натопи алкохолом, поспе бибером и тако припремљена обавије око врата. Може да помогне и ако се у чашу обичне воде размути кашичица морске или обичне соли. Гргљајте гутљај по гутљај течности у грлу док не истрошите припремљену количину. Поступак поновите неколико пута током дана. Ово ће помоћи да се одржи влажност у устима и уклониће осећај гребања.


1. ОЈАЧАЈТЕ ИМУНИТЕТ - Отпорност организма може да се појача витаминима, лековитим биљем и правилном исхраном. Комбинујте намирнице које садрже витамине Ц и Е, минерале цинк и магнезијум, узмите ехинацеу, ђумбир. Чим осетите гребање у грлу превентивно можете да поједите и неколико ченова белог лука, природног антибиотика који уништава вирусе, бактерије, чак и гљивице.


2. БАКИНА ЛИМУНАДА - У 250 мл воде размутите две кашичице меда и добро загрејте, али пазите да не проври. Склоните са ватре и додајте две кашичице свеже исцеђеног лимуновог сока.


3. ЧАЈ ОД ЛИСТОВА МАЛИНЕ - Кашику осушених листова малине прелијте са 200 мл кључале воде. Након десетак минута процедите и када се прохлади испирајте грло. Упаљено грло на којем је видљиво црвенило не треба третирати сувише врућим напицима.


4. ЛЕКОВИТА КОМБИНАЦИЈА - Ољуштите ђумбир и исеците на мање комаде. Лимун добро оперите и оставите да одстоји један сат у хладној води у којој је растворена кашика соде бикарбоне. Исеците га на танке колутове и поређајте са ђумбиром у стаклену теглу. Прелијте медом и оставите преко ноћи на собној темеператури, а сутрадан ставите у фрижидер. Свако јутро узмите кашичицу меда наташте. Код прехлада се препоручује дупло већа доза.


5. РЕН - У чашу топле воде додајте кашичицу наренданог свежег рена и једну кашичицу меда. Добро промешати и пити полако у гутљајима.


6. ПРОПОЛИС - То је природни антибиотик и антивиротик који је веома успешан у борби против изазивача гушобоље. Довољно је да се неколико капи стави на коцку шећера или кашичицу меда када се јаве гребање у грлу или први знаци упале грла.


7. МЛЕКО СА ЦИМЕТОМ - Помешајте кашику шећера, пола кашичице соде бикарбоне и исто толико цимета и све прелијте са 250 мл млека. Добро промешајте и ставите на лагану ватру. Кувајте уз стално мешање, али склоните са ватре пре него што млеко проври. Додајте кашику меда и пијте лагано у гутљајима док је топло.


8. ИНХАЛАЦИЈА - У врелу воду потопите кесицу чаја од лимуна и камилице и насеците мало свежег ђумбира. Оставите неколико минута да се охлади. Узмите чист пешкир и пребаците га преко главе. Нагните се над посуду са припремљеним чајем и удишите пару кроз уста и нос пет до десет минута. Најбоље је да се овај поступак ради пре спавања.


9. РАСТВОР СА КУРКУМОМ - Ова биљка чисти и отклања наталожене лепљиве токсине и гној, па се препоручује за третирање упале грла. У 200 мл млаке воде умешати пола кашичице куркуме и мало соли и испирати грло неколико пута током дана.


10. СИРУП ОД ЦРНОГ ЛУКА - У теглу ређати кришке црног лука, лимуна, кашику меда све док се посуда не напуни до врха. Оставити да одстоји на тамном и хладном месту покривено тањирићем од шест до 10 сати, док црни лук не пусти сок. Процедите у тамну флашицу и узимајте по једну кашику свака два сата.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја

12.11.2014 14:21

Мед на полицама у продавницама претезно није мед, ђумбир кинески, радиоактиван а лимун, то вец знамо! Тако да ово сто сте напиали је зиви отров за грло!

ОДГОВОРИТЕ