О овом клубу сви причају ових дана!

Саутемптон забележио најбољи старт откако се овај тим такмичи у Премијер лиги. Душан Тадић пуни ступце британске штампе.

Фудбал 11.11.2014 | 09:30
О овом клубу сви причају ових дана!

Када је овог лета продао све своје најбоље фудбалере и инкасирао око 100 милиона фунти, много су Саутемптону предвиђали грчевиту борву за опстанак.

Али, после 11 утакмица одиграних у Премијер лиги, не да се предвиђања у вези са овим клубом нису остварила, него се сада прича о Саутемптону као једном од кандидата за освајање титуле првака Енглеске!

Лидер Челси има 29 бодова, одмах иза њега је Саутемптон са 25!

Саутемптон је остварио најбољи старт откако се такмичи у Премијер лиги - осам победа у 11 утакмица. Уз то, одбрана Саутемптона је поклекла само пет пута, што га ставља на још једну историјску листу Премијер лиге, поставши тек 11. клуб који је у 11 мечева примио пет и мање голова.

Овај клуб је летос продао петорицу важних играча - Лука Шоа, Адама Лалану, Дејана Ловрена, Калума Чемберса и Рикија Ламберта. Укупно је зарадио 100 милиона фунти, а потрошио је 64 милиона фунти на куповину шесторице играча (између осталих, Шејна Лонга и Душана Тадића). Доведен је и инострани тренер - Роналд Куман, без икаквог претходнох искуства у енглеском фудбалу.

На први поглед - самоубилачки потез, али...

Упркос свим тим потезима или БАШ због тих потеза, Саутемптон је сада другопласирани тим у Премијер лиги.

Душан Тадић је доведен из Твентеа за 11 милиона фунти са задатком да на неки начин замени Адама Лалану. Саутемптон је за Тадића платио мање од половине новца добијеног од Ливерпула за некадашњег капитена и прве звезде (Ламберт). Испоставиће се да је Саутемптон вишеструко зарадио на Тадићу, који је играма и асистенцијама "залудео" Острво. Сада та цифра коју је Саутемптон дао за њега изгледа смешно.

Наравно, Куман није измислио "топлу воду". Добро је знао кога доводи, односно кога жели у свом тиму, јер је Тадић у холандској лиги стекао епитет "краља асистенција".

У сусрет његовом 26. рођендану, енглески медији пуне ступце о Душану Тадићу.

"Не, не смета ми што Енглези погрешно изговарају моје име, чак ми је симпатично", каже он у интервјуу "Гардијану" (Тхе Гуардиан).

Оно што Тадићу очигледно прија јесте начин на који сарађује са холандским тренерима. КУман му је нашао "жицу", а Тадић сјајно "свира".

"Холандски тренери имају нападачку филозофију. Желе да тим који воде доминира, да диктира темпо и сваког ривала желе да надмаше и у игри и у резултату. Једноставно је", каже српски репрезентативац.

Посебно му "лежи" то што има слободу у игри. За њега је то ултимативно.

"Има тренера и у Србији који од играча траже само да се боре. И то је то. А суштина је да играчи воле да се осећају слободним. Сваки играч може да покаже најбоље само ако је слободан. Ако немаш ту слободу, ако се плашиш, ако си стегнут, не можеш да покажеш све што знаш", каже Тадић.

Куман изузетно цени Тадића, његове техничке квалитете, али га и критикује да не шутира довољно, односно да не постиже голове. Тадићево главно оружје ипак је нешто друго - додавање, асистенције. Само је Сеск Фабрегас направио више асистенција у Лиги од њега.

"Знам да треба да будем себичнији некада, али ја више волим да 'намештам' голове", каже дечачки скромно и искрено.

"Тренер ми каже да треба да будем егоиста. Али, ја тако играм. Стално ми је глава подигнута, гледам где су ми саиграчи и увек се трудим да их пронађем, то некако иде аутоматски. То ми је посао, на крају крајева. Знам да понекад треба да 'забијем' главу доле и шутирам...", додаје.

Тадић каже и да му је право задовољство што сарађује са Куманом.

"Он ме добро познаје као играча. Играо сам против њега у Холандији и зна шта умем и зна да ми треба дати слободу, јер ћу му ја и цео тим заузврат дати бодове. Он нам свима помаже саветима, ма помаже нам у многим стварима. Он је, заправо, и један од главних разлога што сам дошао у Саутемптон", рекао је Тадић.

Каже да би волео да достигне свог дечачког хероја - Зинедина Зидана.

"Покушавам понекад да га ископирам, да урадим ствари као он. Било је уживање гледати га. Некако је све било тако једноставно када он то уради, али сви знамо да није", каже Тадић и "Зизуу".

Увек се ради сети дана проведених у Војводини, клубу у којем је био још од детињства. Упитан зашто није прешао у Партизан или Црвену звезду, јер, објашњава, покојни председник "лала" Ратко Буторовић није дозвољавао такве трансфере.

То што је остао у Војводини, Тадићу није сметало. Штавише. "Нови Сад је прелеп град, клуб је сјајан. Има једну од најбољих омладинских школа у Србији".

Али, није увек било лако. Говорио је о целокупном стању у српском фудбалу.

"Било је притиска. Кад одиграш једну утакмицу лоше или лошије, кад погрешиш, одмах сви коментаришу: 'Шта му се дешава?'. Има и много играча који се плаше да преузму одговорност. А има и тога да им није дозвољена слобода у игри. Можда зато многи играчи пружају више када оду негде другде. Такође, притисак навијача је велики. Има примера када навијачи дођу на тренинг и шамарају играче. Онда, дешава се да не добијеш плату на време, да мораш да се бориш за оно што си зарадио или што ти припада по уговору. То су све ствари које те доводе до тога да ниси фокусиран само на фудбал. Овде, у Енглеској играчи мисле искључиво на фудбалу и нема те врсте притиска. У Србији је такав притисак невероватан. Када изгубиш - то је као да је неко умро, стварно је страшно".Да ли Саутемптон може да издржи ову борбу до краја? Прошло је тек 11 кола и рано је за закључке. Истина је и да Саутемптон није играо против најјачих (бар на папиру) - Манчестер ситија, Челсија, Арсенала, Манчестер јунајтеда...

Али, чињеница је да је Куман нашао праву формулу за овај тим. Играчи га поштују, играју са осмесима на лицима и враћају му то што уме са њима. То и јесте формула за успех.

"Момци су стварно фантастични! Чудесно је како свакодневно напорно раде и какав им је дух. Они су стварно тим. У последњих неколико утакмица можда смо теже долазили до бодова, али, знате, ми смо Саутемптон, нисмо Манчестер сити или Челси, који лакше побеђују. Ми морамо да се боримо. Свесни смо свог квалитета. Колико можемо овако? Одиграли смо само 11 утакмица. Већи клубови имају, можда, квалитетније играче, али, искрено, не видим велику разлику између њих и нас. Верујем да можемо да наставимо да будемо изненађење", изјавио је Куман након победе над Лестером.
Открио је новинарима да је добио комплименте од искусног играча Лестера, Аргентинца Естебана Камбијаса, некадашњег играча Интера

"Камбијасо ми је пришао после утакмице и рекао ми: 'Имаш стварно одличан тим'. То је за мене велики комплимент јер долази од великог играча", рекао је Куман.

Коментари / 0

Оставите коментар