O ovom klubu svi pričaju ovih dana!

Sautempton zabeležio najbolji start otkako se ovaj tim takmiči u Premijer ligi. Dušan Tadić puni stupce britanske štampe.

Fudbal 11.11.2014 | 09:30
O ovom klubu svi pričaju ovih dana!

Kada je ovog leta prodao sve svoje najbolje fudbalere i inkasirao oko 100 miliona funti, mnogo su Sautemptonu predviđali grčevitu borvu za opstanak.

Ali, posle 11 utakmica odigranih u Premijer ligi, ne da se predviđanja u vezi sa ovim klubom nisu ostvarila, nego se sada priča o Sautemptonu kao jednom od kandidata za osvajanje titule prvaka Engleske!

Lider Čelsi ima 29 bodova, odmah iza njega je Sautempton sa 25!

Sautempton je ostvario najbolji start otkako se takmiči u Premijer ligi - osam pobeda u 11 utakmica. Uz to, odbrana Sautemptona je poklekla samo pet puta, što ga stavlja na još jednu istorijsku listu Premijer lige, postavši tek 11. klub koji je u 11 mečeva primio pet i manje golova.

Ovaj klub je letos prodao petoricu važnih igrača - Luka Šoa, Adama Lalanu, Dejana Lovrena, Kaluma Čembersa i Rikija Lamberta. Ukupno je zaradio 100 miliona funti, a potrošio je 64 miliona funti na kupovinu šestorice igrača (između ostalih, Šejna Longa i Dušana Tadića). Doveden je i inostrani trener - Ronald Kuman, bez ikakvog prethodnoh iskustva u engleskom fudbalu.

Na prvi pogled - samoubilački potez, ali...

Uprkos svim tim potezima ili BAŠ zbog tih poteza, Sautempton je sada drugoplasirani tim u Premijer ligi.

Dušan Tadić je doveden iz Tventea za 11 miliona funti sa zadatkom da na neki način zameni Adama Lalanu. Sautempton je za Tadića platio manje od polovine novca dobijenog od Liverpula za nekadašnjeg kapitena i prve zvezde (Lambert). Ispostaviće se da je Sautempton višestruko zaradio na Tadiću, koji je igrama i asistencijama "zaludeo" Ostrvo. Sada ta cifra koju je Sautempton dao za njega izgleda smešno.

Naravno, Kuman nije izmislio "toplu vodu". Dobro je znao koga dovodi, odnosno koga želi u svom timu, jer je Tadić u holandskoj ligi stekao epitet "kralja asistencija".

U susret njegovom 26. rođendanu, engleski mediji pune stupce o Dušanu Tadiću.

"Ne, ne smeta mi što Englezi pogrešno izgovaraju moje ime, čak mi je simpatično", kaže on u intervjuu "Gardijanu" (The Guardian).

Ono što Tadiću očigledno prija jeste način na koji sarađuje sa holandskim trenerima. KUman mu je našao "žicu", a Tadić sjajno "svira".

"Holandski treneri imaju napadačku filozofiju. Žele da tim koji vode dominira, da diktira tempo i svakog rivala žele da nadmaše i u igri i u rezultatu. Jednostavno je", kaže srpski reprezentativac.

Posebno mu "leži" to što ima slobodu u igri. Za njega je to ultimativno.

"Ima trenera i u Srbiji koji od igrača traže samo da se bore. I to je to. A suština je da igrači vole da se osećaju slobodnim. Svaki igrač može da pokaže najbolje samo ako je slobodan. Ako nemaš tu slobodu, ako se plašiš, ako si stegnut, ne možeš da pokažeš sve što znaš", kaže Tadić.

Kuman izuzetno ceni Tadića, njegove tehničke kvalitete, ali ga i kritikuje da ne šutira dovoljno, odnosno da ne postiže golove. Tadićevo glavno oružje ipak je nešto drugo - dodavanje, asistencije. Samo je Sesk Fabregas napravio više asistencija u Ligi od njega.

"Znam da treba da budem sebičniji nekada, ali ja više volim da 'nameštam' golove", kaže dečački skromno i iskreno.

"Trener mi kaže da treba da budem egoista. Ali, ja tako igram. Stalno mi je glava podignuta, gledam gde su mi saigrači i uvek se trudim da ih pronađem, to nekako ide automatski. To mi je posao, na kraju krajeva. Znam da ponekad treba da 'zabijem' glavu dole i šutiram...", dodaje.

Tadić kaže i da mu je pravo zadovoljstvo što sarađuje sa Kumanom.

"On me dobro poznaje kao igrača. Igrao sam protiv njega u Holandiji i zna šta umem i zna da mi treba dati slobodu, jer ću mu ja i ceo tim zauzvrat dati bodove. On nam svima pomaže savetima, ma pomaže nam u mnogim stvarima. On je, zapravo, i jedan od glavnih razloga što sam došao u Sautempton", rekao je Tadić.

Kaže da bi voleo da dostigne svog dečačkog heroja - Zinedina Zidana.

"Pokušavam ponekad da ga iskopiram, da uradim stvari kao on. Bilo je uživanje gledati ga. Nekako je sve bilo tako jednostavno kada on to uradi, ali svi znamo da nije", kaže Tadić i "Zizuu".

Uvek se radi seti dana provedenih u Vojvodini, klubu u kojem je bio još od detinjstva. Upitan zašto nije prešao u Partizan ili Crvenu zvezdu, jer, objašnjava, pokojni predsednik "lala" Ratko Butorović nije dozvoljavao takve transfere.

To što je ostao u Vojvodini, Tadiću nije smetalo. Štaviše. "Novi Sad je prelep grad, klub je sjajan. Ima jednu od najboljih omladinskih škola u Srbiji".

Ali, nije uvek bilo lako. Govorio je o celokupnom stanju u srpskom fudbalu.

"Bilo je pritiska. Kad odigraš jednu utakmicu loše ili lošije, kad pogrešiš, odmah svi komentarišu: 'Šta mu se dešava?'. Ima i mnogo igrača koji se plaše da preuzmu odgovornost. A ima i toga da im nije dozvoljena sloboda u igri. Možda zato mnogi igrači pružaju više kada odu negde drugde. Takođe, pritisak navijača je veliki. Ima primera kada navijači dođu na trening i šamaraju igrače. Onda, dešava se da ne dobiješ platu na vreme, da moraš da se boriš za ono što si zaradio ili što ti pripada po ugovoru. To su sve stvari koje te dovode do toga da nisi fokusiran samo na fudbal. Ovde, u Engleskoj igrači misle isključivo na fudbalu i nema te vrste pritiska. U Srbiji je takav pritisak neverovatan. Kada izgubiš - to je kao da je neko umro, stvarno je strašno".Da li Sautempton može da izdrži ovu borbu do kraja? Prošlo je tek 11 kola i rano je za zaključke. Istina je i da Sautempton nije igrao protiv najjačih (bar na papiru) - Mančester sitija, Čelsija, Arsenala, Mančester junajteda...

Ali, činjenica je da je Kuman našao pravu formulu za ovaj tim. Igrači ga poštuju, igraju sa osmesima na licima i vraćaju mu to što ume sa njima. To i jeste formula za uspeh.

"Momci su stvarno fantastični! Čudesno je kako svakodnevno naporno rade i kakav im je duh. Oni su stvarno tim. U poslednjih nekoliko utakmica možda smo teže dolazili do bodova, ali, znate, mi smo Sautempton, nismo Mančester siti ili Čelsi, koji lakše pobeđuju. Mi moramo da se borimo. Svesni smo svog kvaliteta. Koliko možemo ovako? Odigrali smo samo 11 utakmica. Veći klubovi imaju, možda, kvalitetnije igrače, ali, iskreno, ne vidim veliku razliku između njih i nas. Verujem da možemo da nastavimo da budemo iznenađenje", izjavio je Kuman nakon pobede nad Lesterom.
Otkrio je novinarima da je dobio komplimente od iskusnog igrača Lestera, Argentinca Estebana Kambijasa, nekadašnjeg igrača Intera

"Kambijaso mi je prišao posle utakmice i rekao mi: 'Imaš stvarno odličan tim'. To je za mene veliki kompliment jer dolazi od velikog igrača", rekao je Kuman.

Komentari / 0

Ostavite komentar